Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 616508 пати)

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
« Последно менување: 23 Август 2013, 22:49:15 pm MKDPetar »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #331 на: 21 Август 2013, 20:15:35 pm »
Три линкови за истата сторија?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #332 на: 21 Август 2013, 21:42:14 pm »
Па ако немаш гугл...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #333 на: 21 Август 2013, 22:19:48 pm »
Прекраснотии...Брава за Тесла и за Elon Musk. Ако на светот имаше повеќе луѓе како него веќе ќе бевме на Марс.

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16757
  • Keep it 100
« Одговори #334 на: 22 Август 2013, 01:43:58 am »
Не за џабе се вика Тесла.

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #335 на: 23 Август 2013, 09:52:56 am »
Mene ne mi e jasno sto se desi so bezicnoto prenesuvanje na el. energija.... znam deka (so sum cital) Tesla eksperimentiral so toa i imal nekakov uspeh ama se toa bilo zataskano nekade oti bakarnata, kablovska industrija nema da postoela veke ako strujata se prenesubala bezicno...

Zamisli koja dobra rabota bi bilo toa.... edno antence nakolata i cepaj be bate. Normalno baterija ke mora da ima za u mesta kaj so ke nemas dobar signal, hahaha kako so mobilnive...

Inace mislam deka Tesla isto eksperimentiral so kondenzatori koi bi ja akumulirale energijata od gromovite i posle bi si ja koristele koga sakame i kolku sakame.... E i toa bi bilo film... Doma edno gromobrance,  kondenzator, akumulatorce, antenicka pa nitu Makpetrol nitu EVN ke ti trebaat.... film.. star trek ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #336 на: 23 Август 2013, 21:18:36 pm »
Поентата на тој пренос е да имаш безжичен пренос ДО КУЌАТА (рецимо) ама во рамките на куќата ќе ти треба приемник кој потоа ќе ја трансформира струјата во онаква каква ќе може да ја користат останатите уреди.

Ова за „антенчето“ не е мало антенче туку цел систем за прием, системот е одличен за денешните електрични возила доколку последните 100 години се развивале во таа насока...

Сепак тоа е нешто кое би променило дрстични работи на Земјава, и неможе да се каже да беше или да не беше.

Што ќе беше ако надвладееше Едисоновиот (дебилен) систем на пренос на електрична енергија? Ќе имаше централизирани населби, ќе имаше градови само околу електраните, се ќе беше 100 пати поскапо од сега...

Што ќе беше ако не се откриеше врската помеѓу електричното и магнетното поле? Ќе гледавме првенство во темница? Не, туку ќе спиевме после 8 саат за да не ги трошиме свеќите и ќе се испозапалевме живи од гасоводите и гасните ламби...

Што ќе беше ако не се случеше капитализам и превласт на циркузот со пари, туку се раководеше се од страна на умни глави кој работат за доброто на светот, а не за доброто на патетичниот себеси? Ќе биде и тоа, а се вика Venus Project.

Да успееше преносот на тоа поле, ќе беше многу различно се околу тебе. И многу подобро. И пред се многу поевтино... Ако воопшто постоеја пари.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #337 на: 23 Август 2013, 22:16:11 pm »
За некоја година само да се подиспеглаат детаљите и ќе подразмислам за вакво нешто за низ град.

За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #338 на: 23 Август 2013, 22:58:16 pm »
Ш'убави сте.

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
« Одговори #339 на: 28 Август 2013, 09:13:07 am »
Video: Evo Drives 2014 BMW i8 Prototype

http://www.gtspirit.com/2013/08/25/video-evo-drives-2014-bmw-i8-prototype/

Not a valid youtube URL

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
« Одговори #340 на: 28 Август 2013, 11:10:45 am »
The XL1 wins the Silvretta E-Auto efficiency test

German Design Council: The XL1 is „Innovation of the Year"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #341 на: 30 Август 2013, 10:15:02 am »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #342 на: 04 Септември 2013, 11:13:48 am »

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
« Одговори #343 на: 06 Септември 2013, 09:43:15 am »
Wait, The Volkswagen XL1 Is Going To Cost How Much?!?
111 000 Euro ????????????????
http://jalopnik.com/wait-the-volkswagen-xl1-is-going-to-cost-how-much-1257165799

Што е многу, многу е. Кај отиде автомобилот за народот?
За таа вредност има многу што да се купи и многу да ти остане за гориво па дури и автомобил што 15 литри да троши нема да ги истрошиш парите до крајот на животот.

А да не правам муабет за "Tesla Model S", најјаката верзија 80  000 долари простор за 7 лица, 5 врати и што е најважно пошдедлива од XL1.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #344 на: 06 Септември 2013, 09:49:09 am »
Wait, The Volkswagen XL1 Is Going To Cost How Much?!?
111 000 Euro ????????????????
http://jalopnik.com/wait-the-volkswagen-xl1-is-going-to-cost-how-much-1257165799

Што е многу, многу е. Кај отиде автомобилот за народот?
За таа вредност има многу што да се купи и многу да ти остане за гориво па дури и автомобил што 15 литри да троши нема да ги истрошиш парите до крајот на животот.

А да не правам муабет за "Tesla Model S", најјаката верзија 80  000 долари простор за 7 лица, 5 врати и што е најважно пошдедлива од XL1.
Незнам што е споредбата, ова е скроз нов концепт модел кој самошто излезе (во минијатурни примероци) да се продава на пазарот. И колку сакаш да кошта незнам!? 20.000 евра!? Па Голф е толку пари на кој се делени повеќе од пола од работите за да ја постигне цената од 20.000 евра. Заеднички платформи, заедничкиделови и се. Овде е сосема нов и несекојдневен автомобил со хибриден дизел мотор кој ретко кој може да го сфати со регенерација на се живо со употребени матерјали кои се скапи и што се не. И зошто коштал толку!? А колку да кошта? Претпоставувам дека чини повеќе од 111.000 евра да се изработи.
Очекувај сите коли да изгледаат вака или слично за 15 години, и да ги имаат истите технологии и се како XL1. Епа 15 години унапред ако ја сакаш колата и S класа е 10 години напрад па е 100.000 евра.