Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 537246 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #60 на: 10 Април 2012, 15:56:17 pm »
Уште се на почеток, фали напредок на тоа поле.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #61 на: 10 Април 2012, 15:59:54 pm »
Sega za sega ostanuva da se resi problemot so bateriite t.e. nivnata masa i kolicestvoto energija sto ja akumuliraat. Vekje ima ultra high density baterii so nano tehnologija koi skladiraat (povekje pati energija od obicnite baterii) i sekako uste ja cuvaat tehnologijata vo fioka :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #62 на: 10 Април 2012, 16:11:51 pm »
Хибрид е привремено решение, затоа никогаш навистина да успее.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1839
« Одговори #63 на: 10 Април 2012, 16:22:07 pm »
Колешка од работа има Приус, односно маж и има, али секој ден се гледаме кога ја носи на работа, и уз муабет како е, дали штеди, одговорот беше како па да не, на струја (го цитирам) се движи додека да излезам од паркинг, после цело време бензин, така да малку сум скептик колку е исплатливо да се има таква технологија уште сега.А бензин си ги лапала од 8 па нагоре. Неможам да најдам логика да офукаш толку пари за нешто што само на хартија е добро. Сеуште мислма дека Дизел е најефтина варијанта.

едит: Приусот е од првата генерација.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #64 на: 10 Април 2012, 16:26:52 pm »
Колешка од работа има Приус, односно маж и има, али секој ден се гледаме кога ја носи на работа, и уз муабет како е, дали штеди, одговорот беше како па да не, на струја (го цитирам) се движи додека да излезам од паркинг, после цело време бензин, така да малку сум скептик колку е исплатливо да се има таква технологија уште сега.А бензин си ги лапала од 8 па нагоре. Неможам да најдам логика да офукаш толку пари за нешто што само на хартија е добро. Сеуште мислма дека Дизел е најефтина варијанта.

едит: Приусот е од првата генерација.
1.Лол, добри на хартија ме потсеќа на некоја друга марка, која не е Тојота.
2.Дизел хибрид би била вистинската насока. Или задвижување на гас.
3.Треба да ја проба последната генерација.

-Сепак како што кажав во моето тестирање на хибридите, тие имаат потреба од соодветен стил на возење и размислување. Приусот во Б мод на работа нуди навистина добри бројки во потрошувачката. Незнам дали првата генерација го има, и како е нагоден.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17441
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #65 на: 10 Април 2012, 16:27:45 pm »
Приус штеди до брзини од 50 км/ч. А 50 со толкави улици и булевари буквално никој не вози.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #66 на: 10 Април 2012, 16:29:17 pm »
Не би рекол. Со една од најаеродинамичните каросерии штеди и далеку над 50кмч. (0.25, a на пример калибра/мечка има 0.26, скоро сите други се над тоа)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #67 на: 10 Април 2012, 16:30:34 pm »
@Deni-- Ako go imas toj "soodveten stil na vozenje i razmisluvanje" ne ti treba Prius za da izvadis dobri brojki.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #68 на: 10 Април 2012, 16:33:24 pm »

3.Треба да ја проба последната генерација.

Пробувањето чини многу пари. Така да не верувам дека ќе ја проба, имал еден, пробал, не бива (или тој не го бива за колата или колата не ја бива за тој шофер - сеедно), ако сака да штеди ќе си земе 1.2-1.6 hdi/tdi/jtd и ќе си штеди парички.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #69 на: 10 Април 2012, 16:35:59 pm »
Тоа да. Или да почека за новата генерација ОблеченВ на 1.2HTDI, по цена од 19к.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #70 на: 10 Април 2012, 16:55:46 pm »
А нели искочи некој дизел хибрид од пежо? 3008
Како се покажа тој, мислам вака ако некој знае, не од гуглање само :) и постои ли кај нас тој модел мислам со таквиот дизел хибрид

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #71 на: 10 Април 2012, 16:57:26 pm »
Кај нас го нема, прескап е за Македонски услови. Иначе се покажува прилично добро, но сум рекол неколку пати и ќе речам пак - дизел хибрид има некаква логика, бензин хибрид нема.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #72 на: 10 Април 2012, 17:01:42 pm »
Јас мислам дека нема логика хибрид со атмосферски мотор без разлика дали е дизел или бензин. Има логика хибриден моотор со турбо-дизел и турбо-бензин, а најмногу логика има со турбо-плин. Ова последново би било најдобрата можна комбинација од аспект на екологија и од аспект на економичност, а воедно се решени и проблемите со стратување на колата на плин.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #73 на: 10 Април 2012, 17:31:18 pm »
Стагнирањето и неуспехот кој сега за сега го имаат електричните возила пред се се должи на големите инвестиции кој се потребни за истражување на ова поле. Со чест на исклучоци во глобала сите аутопроизводители се во криза, ретко кога пријавуваат добит и осим ако не ги финансира некој од страна немаат доволно средства за позначајни проекти.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3719
« Одговори #74 на: 10 Април 2012, 19:49:11 pm »
Чудно е колку мал напредок направи авто-индустријата во последните 20тина години на полето на потрошувачката. Додека  кај другите индустрии напредокот е огромен(ИТ, Телекомуникации, итн).Да земеме за пример еден процесор, денес за истата цена како и пред 20 години се добива 1000 пати помоќна компонента.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"