Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 735255 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30674
    • CARclub.mk
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #3675 на: 28 Мај 2026, 10:47:00 am »
Еве ја целата мапа на полначи на ЕВН. Ме радува дека се зголемува бројот на брзи полначи.

https://emobility.evn.mk/charging-stations/ChargerMap.aspx

Има и други. Има пред East Gate еден 100 kW полнач, во Porsche Skopje има неколку полначи (мислам до 320 kW), а и уште на 10-тина локации низ Македонија има Porsche Destination Charging полначи.

Едит: Мапата на Porsche ги дава сите (или повеќето).

https://porsche-production.discover.chargetrip.com/search?zoom=14.271488358990625&center=21.406498841082566%2242.005801110153726

Едит 2: Сите ги има на Plugshare.

https://www.plugshare.com/
« Последно менување: 28 Мај 2026, 11:16:11 am zeroSignal »

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1976
« Одговори #3676 на: 28 Мај 2026, 14:14:04 pm »
Ти благодарам за PlugShare, не го знаев. Може да се полнат возила од други брендови на Porsche Destination Charging полначите?

Инаку PSS на ул. Скупи има 4 x AC Type 2 полначи бесплатни за нивни клиенти, гледам ги нема на мапиве.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3677 на: 28 Мај 2026, 14:16:50 pm »
Абе... По правило, би требало да се достапни за сите. Ама некои не само што не даваат да полниш, него скроз ги гасат.

Еден лик ми кажа „ајде бе, ќе ми ја трошат струјата.“ А не му текнува дека баш сака да му дојде некој што дал 150-200к за електрично Порше во ресторанот или хотелот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #3678 на: 28 Мај 2026, 14:57:49 pm »
Ти благодарам за PlugShare, не го знаев. Може да се полнат возила од други брендови на Porsche Destination Charging полначите?

Инаку PSS на ул. Скупи има 4 x AC Type 2 полначи бесплатни за нивни клиенти, гледам ги нема на мапиве.
Извадени се полначите кај ПСС нема ни за клиенти ни за непријатељи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3461
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #3679 на: 28 Мај 2026, 15:06:08 pm »
Абе... По правило, би требало да се достапни за сите. Ама некои не само што не даваат да полниш, него скроз ги гасат.

Еден лик ми кажа „ајде бе, ќе ми ја трошат струјата.“ А не му текнува дека баш сака да му дојде некој што дал 150-200к за електрично Порше во ресторанот или хотелот.

Денес 5 возила да наполнат тоа се 400 киловати. Ресторанот само за сметка за струја треба да му работи.. Да не се лажеме дека гостите со порше од 150к ќе потрошат доволно за од профитот да ја плати таа струја. Ресторантскиот бизнис не работи со страшно големи маржи па уште и да се расфрла со стотици киловати индустриска струја дневно

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3680 на: 28 Мај 2026, 15:17:44 pm »
Не си пуштај филмови, 400 киловати.

Никој што ќе дојде во ресторан нема да полни кола од 0 до 100. Можеби ќе дополни нешто, а во ресторан ќе седи два саати. Можеби три? За три саати ќе потроши 30 kW струја, односно 650 денари. Ете, пет возила нека се, тоа се 150 kW, односно 3300 денари на ден.

Ако ресторан или хотел не може да покрие 3500 денари на ден за нешто... Ајде бе...

А и на крају краева - наплати ги. Сакаш да полниш? 200 денари по саат полнење. И крај. И никој нема да каже не. Ама скроз да ги гасиш и воопшто да не ги нудиш како услуга а некој бесплатно ти ги дал?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4011
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #3681 на: 28 Мај 2026, 15:49:14 pm »
Имаме тема за електрични автомобили?

Мрежа на полначи, како функционираат и слично?

Имам Тесла за викендов, а благе везе неам како се тоа функционира...

Sent from my Xiaomi 13T

https://forum.carclub.mk/index.php/topic,46.0.html

Дрш тема, ама ако нешто конкретно те интересира прашај. Рапид чарџери за теслата имаш на Макпетрол Визбегово и во центар на паркингот пред ЕВН кај водовод.
Фаст чарџери - 11KW има на повеќе места: На улицата пред паркингот кај Дукат, кај Зоолошка, кај Општина Скопје, во Аеродром кај Дабл Три, кај ЕВН кај Авиончето во Лисиче, на паркингот помеѓу мајчин дом и Капитол, во Влае пред порта Влае на паркинџето меѓу паркчето и порта влае, во Ѓорче кај поликлиниката, во Сити Мол на подземниот паркинг, итн...
Полнење со кредитна картичка, со тоа што ти резервираат 2000 или 3000 денари (ти си бираш колку), и ако не ги потрошиш, ти враќаат кусур после 4-5 денови. Ако веќе поседуваш сопствено возило, поднеси си за евн картичка.
Фала Симо.

Немам свое електрично возило, ќе го имам ова на 2 дена. Не сум воопшто во тек, така да, ете, баш вакви некои општи работи ме интересираа.

Пример, ако имам два циклуса на полнење, два пати резервираат по 2000/3000 ден, па после ги враќаат? Или нешо на дневно ниво, ова, она?
Ако решам, на пример, да ја пунам до 100% на некои од овие полначиве, можам? Ја остаам (не знам колку саати), без никаков проблем? Рестрикции од типот време или нешто, се доплаќа нешто?
Има ли различни типови на полначи, или кај и да отидам ќе можам Тесла-та да ја пунам?

Фала ви на сите :)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1976
« Одговори #3682 на: 28 Мај 2026, 17:34:06 pm »

Прееска полнев таму, под тендата, пола саат дур чекав.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #3683 на: 28 Мај 2026, 17:41:08 pm »
Порано беа на ѕидот од кај еуросет страната, ете ги преместиле.

@KaZaN секое штекнување посебни 2 бона.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3684 на: 28 Мај 2026, 18:25:14 pm »

Прееска полнев таму, под тендата, пола саат дур чекав.

Бесплатно е полнењето? Колку брзо полнеше? Јас за пола саат ништо нема да наполнам. За мене, полнењето на PHEV има поента само дома, на евтина струја.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3685 на: денес во 11:26:06 »
Многу добро решение.

Првото е Voltpost, второто е Voltpost Air. Се монтираат на бандери, на постоечка инфраструктура, и им се пристапува преку апликација. Лесен начин за ширење мрежа. Секако нема да бидат брзи полначи, ама за overnight полнење и (делумно) решавање на „немам каде да полнам“ проблемот се топ.