Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 614321 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #3525 на: 13 Август 2025, 18:22:26 pm »
Нема да ми пречи да го возам новиот рав4 2026

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #3526 на: 14 Август 2025, 00:12:09 am »

Kia Niro, во три погонски изведби, хибрид, ПХЕВ и БЕВ. Најскапо за возење е на струја а најефтино на бензин  :D
Штета што на овој тест немаат дизел, инаку ќе ги потепаше сите. Но, ова Киа Ниро или како и да се вика, животниот век ќе го помине 90-95% во град, не на долги патувања. Со чести регенерации, ефтини спори чарџери итн. Кога ќе има таков тест, со полнење на ефтина тарифа, со еден куп реген кочење, и со вклучени сервиси и одржување за 7-8 години, баш ме интересира каков ќе биде иходот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30064
    • CARclub.mk
« Одговори #3527 на: 18 Август 2025, 09:05:20 am »
Еве некој што правилно разбира PHEV. Се надевам нема потреба да објаснувам кој е Harry Metcalfe. Споредбите на carwow и whatcar се без врска.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #3528 на: 18 Август 2025, 09:29:32 am »
За неговата ситуација е веројатно точно. Но 99% од популацијата немаат можност тоа да си го дозволат.

Дел од топ коментарите на видеото

"I appreciate what you're saying, and trying to get across Harry, but you don't live in the normal world when you call a £100k car a family car."

"If we all had Harrys funds, solar panels and turbine then life would be easy."

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #3529 на: 18 Август 2025, 09:52:32 am »
Нема, неможат – ке морат да си дозволат. Во спротивно, нема да возат кола. Тоа ке ти биде избор, друг немаш. Едноставно, веќе не се произведува чист бензин или дизел, скоро ретко. Така да, ефектот доаѓа после одредени години, сакале или не. Тоа е него. Додека се живи, овој живот гледај олеснително, па како биде – биде. После 30 години од сега, ке припадне на некои други времиња. Сè е до време, внучкоо.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3530 на: 18 Август 2025, 09:59:56 am »
За неговата ситуација е веројатно точно. Но 99% од популацијата немаат можност тоа да си го дозволат.

Дел од топ коментарите на видеото

"I appreciate what you're saying, and trying to get across Harry, but you don't live in the normal world when you call a £100k car a family car."

"If we all had Harrys funds, solar panels and turbine then life would be easy."

Не е тоа најважното. Односно, не е најважното дека користи Range Rover Sport како семејно возило. Повеќе е до начинот на кој користи плаг-ин хибрид. Со редовно, домашно полнење и возење на дневните потреби на струја. Тоа е тоа. Солар-молар и турбини и други работи, се само играчки. И на обична струја да ја полни во домашни услови е џабе.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #3531 на: 18 Август 2025, 20:48:12 pm »
ПХЕВ е топ ако имаш каде да го полниш навечер или на работа. Доколку нема човек полнач дома/на работа тогаш се е џабе. Еве поедноставено :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3532 на: 19 Август 2025, 09:16:58 am »
Плаг ин врши работа само за низ град и првите 30-40км надвор од град, потоа само влечеш непотребна тежина.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #3533 на: 19 Август 2025, 09:18:31 am »
Врши работа и на отворено, и со празна батерија троши како 3.0 ТДИ ако се вози по знаци. А сите знаеме дека 3.0 ТДИ е совршен мотор.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #3534 на: 19 Август 2025, 09:32:22 am »
Многу порузмно искористување на ресурсите би било да се прават фулл хибриди наместо плаг-ин. Со една батерија за ПХЕВ ќе се направат 10 ФХЕВ.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3535 на: 19 Август 2025, 09:36:18 am »
Плаг ин врши работа само за низ град и првите 30-40км надвор од град, потоа само влечеш непотребна тежина.

Па не баш. Кога ќе се „испразни“ батеријата не е баш празна-празна, туку почнува да функционира како Тојота хибрид. Односно цело време си полни и си празни, си користи регенеративно кочење, итн. И електромоторот цело време помага.

Многу порузмно искористување на ресурсите би било да се прават фулл хибриди наместо плаг-ин. Со една батерија за ПХЕВ ќе се направат 10 ФХЕВ.

Дури и повеќе. И има многу логика во муабетот. Ама зависи на кој начин и во кои услови се вози возилото. Да имав фул хибрид, колата ќе ми трошеше 3-5 низ град. Вака ми троши нула низ град.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3536 на: 19 Август 2025, 09:41:31 am »
Шурата зема сега ку 5 плаг ин. Некој ден кога нема да ме мрзи ќе го земам да видам во пракса како ќе се покаже.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3537 на: 19 Август 2025, 09:54:01 am »
Ако затерате накај Скопје побарај ме, би сакал и ја да го ѕирнам, да видам колку има разлила од системот кај мене.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3538 на: 19 Август 2025, 10:02:55 am »
До вчера беше, на кој повеќе му троши, сега на кој помалку.  :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3034
  • Слобода или смрт
« Одговори #3539 на: 19 Август 2025, 11:11:18 am »
А иронийата е горивото никогаш не било толку достапно како сега споредено со другите трошоци на живот. Во превод имаме исти цени на гориво дури и поефтини од пред 15 години а све друго е минимум дуплирано. Технички ова е како 2010 горивото да чинело 40 денари.