Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 572553 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29839
    • CARclub.mk
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #3495 на: 18 Февруари 2025, 11:03:44 am »
Камо да беше таа цена на полначите на ЕВН. Полнење 50 kWh батерија кај нас би чинело околу 1500 денари.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43987
  • Il Moderatore
« Одговори #3496 на: 18 Февруари 2025, 11:24:58 am »
Цената е 25ден. ако имаш картица на ЕВН без разлика дали брз или рапиден чарџер (до 22kw брз, ДЦ рапиден). Ако немаш картица, тогаш е 30 ден. Нерезидент не може да има картица. Aко си среќен и 15 на 100 да ти троши колата, за 100 км ти требаат 450 денари, што по мојот есап е далеку од 2 евра :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Funcar

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #3497 на: 03 Март 2025, 14:12:55 pm »
Дали сеуште важат субвенциите, попусти за регистрација, бесплатни паркинзи, патарини за електирични или хибрид  возила?
Препорака за фамилијарно е и ли хибрид возило до 30 000?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14260
« Одговори #3498 на: 04 Март 2025, 10:28:57 am »
Дали сеуште важат субвенциите, попусти за регистрација, бесплатни паркинзи, патарини за електирични или хибрид  возила?
Препорака за фамилијарно е и ли хибрид возило до 30 000?

Не постојат субвенции.

Патарини си плаќаш како сите други.

Паркинзите порано беа - плаќаш паркинг ама можеш бесплатно да ја полниш колата. Збораме за овие катните гаражи. Сега не знам како е.

Еко такса само не плаќаш при регистрација колку што знам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43987
  • Il Moderatore
« Одговори #3499 на: 04 Март 2025, 11:10:00 am »
Не се сеќавам некогаш да имало бесплатни патарини и попусти за регистрација.
Субвенциите се сведуваат на некои помали давачки при увоз. Друго практично - нула!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16742
  • Keep it 100
« Одговори #3500 на: 05 Март 2025, 00:48:39 am »
Екстремен тест на околу 30 различни, претежно Кинески електрични модели на снежна рели патека во Шведска, возени од двајца рели возачи - Мартин Сескс и Грегоар Мунстер.

Резултатите се многу интересни, али може да се заклучи дека за Електрични возила веќе ги газат Европските во перформанси/цена.

Отсутен Majstoriste

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 53
« Одговори #3501 на: 05 Март 2025, 14:04:15 pm »
Може е време да се намали ддв на увоз за електрични возила на 5 или 0 %. Веќе има солидни половни 2-3 години стари  ID3, ID4, Skoda Enyaq  и слични на мобиле за 20-25К еур.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14260
« Одговори #3502 на: 05 Март 2025, 14:56:29 pm »
Може е време да се намали ддв на увоз за електрични возила на 5 или 0 %. Веќе има солидни половни 2-3 години стари  ID3, ID4, Skoda Enyaq  и слични на мобиле за 20-25К еур.

Сеа ќе се јавам кај Мицко и ќе пренесам :))

Отсутен Majstoriste

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 53
« Одговори #3503 на: 05 Март 2025, 16:20:03 pm »

Сеа ќе се јавам кај Мицко и ќе пренесам :))
Касниш, одамна требаше без потсетување

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6607
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3504 на: 22 Април 2025, 08:23:11 am »

https://youtu.be/y9qC3mYIviw?si=IkHu-skCHf6Ck1Bo&t=1352

Можеби беше постирано ама изгледа сум го пропуштил.
Интересно е на 22:32 за хибриди зборува, ама цела емисија вреди да се изгледа. Иако за нови е темава, иднината не е толку розева и за половните хибриди засега.
Цени братот фрлање од 2-3000€ во просек за репарација, па промена на двомасен ефтино ми се гледа сега.

Друго интересно шо вика, немале видено хибрид што поминал 200,000км, а и ако откажи батерија или нешто од хибридниот систем не можиш да ја возиш на мотор само.  :-\

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6081
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3505 на: 22 Април 2025, 17:35:17 pm »
Кога пишував за батериите, ме негираше...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6607
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3506 на: 23 Април 2025, 07:23:47 am »
Вистина лајна јадев, ама пак стојам дека нема да имаш гајле ако не е извозено возилото, еве има хибриди на форумот па за неколку години ќе видиме како стоиме, освен ако не преќутат од срам.

А реално и човекот кажува батериите се најтрајни на возилото, вчера ја гледав и емисијата за фабриката во Србија за производство на батерии и викаат од 2027ма ќе „гарантираат“ до 500,000км за нивните батерии.

Е сега овој со сервисот сето тоа што го кажа не значи дека секое возило иди кај него, на голем процент од колите ништо не му е, и си ги тера народот, само половно тој шо планира со 100,200к да купува и има некаква батерија, со среќа.

Тој шо нема време да ја гледа емисијата, Рено и Мерцедес да се избегнува, најредовни клиенти им се заедно со Тесла, ама Теслите дека биле процентуално најзастапени.
А никогаш немале БМВ, па сега...  ;D