Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 552941 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #2865 на: 22 Јануари 2022, 12:55:46 pm »
А за семеен SUV за што да збори? За перформанси на стаза? Секако дека ќе збори за ентериер и суспензија - тоа е важното.

Бидејќи Enyaq-от им е long-term тест возило, веќе имаа едно видео, и ќе имаат и други. Сигурно ќе зборат и за перформанси.

Конкретно, Enyaq iV 80. 80 kWh батерија, мислам дека има околу 200 коњи. Стотче мислам дека му е околу 8 секунди.

Кога и да се спомне СУВ на форумов за ова се збори :)

@vlatko.klp

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #2866 на: 22 Јануари 2022, 13:22:20 pm »
Јас пак имав впечаток дека кога и да се спомне сув се зборува за лоша аеродинамика, бучава од ветер, скапи гуми, неудобно седење, преисправени седишта, непрактичен дизајн на гепекот, бескорисни "литражи", поголема потрошувачка, лошо управување, тврда суспензија, неудобно на неубав пат, пренизок профил на гуми, цени согладно последната мода и дизајн кој ни роѓена мајка не го може.

Ама кај електрични сеуште не е стигнато до тоа, уште се на рејнџ и цена заглавени.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #2867 на: 22 Јануари 2022, 14:51:15 pm »
А го изгледа видеото?
Да. Клучен момент? За перформансите не кажа ништо. Ентериерот бил добар и многу јака суспензија имала... циркузи.
Миле, ти ли се фати за перформанси?

Од перформанси троши 2 ден/км ваљда, ако е тоа податокот што недостасува. Исто така може да троши и 1 ден/км ако го подбутнуваш на тргање и со изгасено греење и радио.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2868 на: 02 Февруари 2022, 20:11:34 pm »
Значи може да имаме eUP за 8990евра.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #2869 на: 02 Февруари 2022, 20:18:43 pm »
Пак ти требаат 20тина вакви за некој солиден домет да имаш, што испаѓа над 10к само за battery pack.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2870 на: 02 Февруари 2022, 20:20:53 pm »
Пак ти требаат 20тина вакви за некој солиден домет да имаш, што испаѓа над 10к само за battery pack.
Така е. Требаат 20. А ова е малопродажна цена.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #2871 на: 02 Февруари 2022, 20:27:19 pm »

Отсутен Rohod

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #2872 на: 06 Февруари 2022, 22:32:21 pm »
Здраво
Имам намера да земам плаг-ин хибрид. Тоа што ми треба се дневно 10тина км низ Скопје и еднаш месечно 500км на автопат.
Е сега проблемот е живеење во аеродром, каде евн има само кај капитол полнач.
Прашањето е дали има некои новитети за проширување на мрежата или најдобра опција плаќање дополнително за изградба на приклучок во гаража подземна на новиве згради во стар аеродром?
Поз

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #2873 на: 06 Февруари 2022, 22:42:51 pm »
Сам што ќе си напраиш, најарно ќе биде. Ако чекаш на Евн и град Скопје да стаат пуњачи, веројатно нема да дочекаш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2874 на: 06 Февруари 2022, 22:49:24 pm »
Ревидирај ја одлуката за набавка на плагин кола. Можеби некое решение од подолу напишаните има поголема логика:
1. Веспа + нормална кола
2. Нормален хибрид
3. Точак + нормална кола
4. Нормална кола

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2875 на: 06 Февруари 2022, 22:52:17 pm »
Во држава без полначи, без субвенции за електрифицирани возила, без обучени сервисери во овластени сервиси за хибриди, и особено при достапност на коли од типот на BMW 3 со М пакет и Giulia Ti со сички екстри за идентична сума на пари... Хибрид да пазаруваш. Збес.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1301
« Одговори #2876 на: 06 Февруари 2022, 23:18:51 pm »
Здраво
Имам намера да земам плаг-ин хибрид. Тоа што ми треба се дневно 10тина км низ Скопје и еднаш месечно 500км на автопат.
Прашањето е дали има некои новитети за проширување на мрежата или најдобра опција плаќање дополнително за изградба на приклучок во гаража подземна на новиве згради во стар аеродром?
Поз

Прокредит банка имаат кампања за изградба на станици за полнење кои ќе се користат бесплатно. Барем некое време. Отвори веб страна разгледај

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #2877 на: 07 Февруари 2022, 06:47:38 am »
Каков и да земаш, не земај со огромна батерија туку некој до 10кв/ч (идеално 7-8кв/ч ама не знам дали има такви). Или класичен хибрид.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #2878 на: 07 Февруари 2022, 09:19:26 am »
Во држава без полначи, без субвенции за електрифицирани возила, без обучени сервисери во овластени сервиси за хибриди, и особено при достапност на коли од типот на BMW 3 со М пакет и Giulia Ti со сички екстри за идентична сума на пари... Хибрид да пазаруваш. Збес.

Класичен пример за терање туѓ есап. „Збес.“
Ти што не купи за 4000 евра Е46 320д? Ти купи Мито, пошто ти праи мерак. Збес. Глупости. Ако на човекот му прави мерак и си го има есапот, да е жив и здрав и да и се радува на колата!

Полначи има. Не многу, ама има. Ќе има и повеќе. Субвенции нема. Обучени сервисери има, секако. Мислам, да не измислуваме работи.

Здраво
Поз

Здраво! Ја поздравувам твојата прекрасна и логична одлука да си купиш плаг-ин хибрид. Да можам да си го дозволам, и јас би! Плаг-ин хибрид за 10-тина километри на ден можеби е overkill, ама сепак е убава одлука. Зборувавме за статистики со неколку пријатели и познаници кои имаат плаг-ин хибридни возила, и сите се презадоволни. Секако, задоволството е условено од можностите за домашно полнење, но откако тој услов е исполнет, многу е полесно.

Едниот пријател, сопственик на плаг-ин хибридно возило ми кажа дека преку 85% од извозените километри му се на струја. Го полни возилото дома, во двор, на обичен штекер. Навечер, на евтина струја, секако.

Бидејќи спомна дека имаш подземна гаража, сигурен сум дека може да се изведе некаква инсталација за струја. Доколку е потребно, можеш да си вградиш и побрз (помоќен) полнач, но доколку не ти треба, можеш и на обичен штекер. Овие полначи се тазе, не знам ни цени ни ништо, ама ми улета сајтот. https://www.moon-power.mk/

Плус, ако земеш PHEV со градска автономија од околу 40-50 километри, возилото би го полнел најверојатно секоја втора или трета вечер. За тоа, можеш и на јавен полнач набрзина да завршиш работа. И во сите моменти кога имаш можност, да ја дополниш батеријата. Бара промена во начинот на користење, ама па веќе ставаме милион работи на полнач секоја вечер, зошто не и кола?

Размислувањето ти е одлично, со среќа во потрагата! Keep us updated!

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #2879 на: 07 Февруари 2022, 10:22:23 am »
И ја се размислував едно време ама немаме избор кај нас од коли. Тоа што се продава е 45к+. Ми фати око едно врееме Jeep compass trailhawk phev, кај на лагер мислам дека беше 46к ама каква Q7/GLE се зема за тие пари....  8)

Мислам дека има доста полначи во Аеродром по паркинзи и секогаш се празни, само кај нас веројатно ке ти го украдат кабелот ако ја оставиш без надзор колата.