Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 537280 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #2160 на: 18 Март 2020, 09:17:13 am »
@Sase_91 - Tesla пред 2-3 недели го произведе милионитиот автомобил, не дека се само 360к произведени до сега. Ја не би се дрзнал да им ги омаловажам успесите, далеку од тоа.

Ама дури фанатичната поклонетост која луѓе ја имаат кон Elon Musk не ми е јасна. Исто како што не ми беше јасно паѓањето у несвест кон Steve Jobs.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3799
« Одговори #2161 на: 18 Март 2020, 11:28:21 am »
Јас пишав за 2019 година колку произвеле. Инаку не го омаловажувам воопшто ниту јас, само муабетот испадна од тоа дека Римац рече дека не очекува голем напредок во батериите во блиска иднина и дека на Нирбургринг неможат да свртат 2 круга, па еден член рече дека Римац не е во таа лига за да може да зборува за електрични возила и стасавме до ова.

А за електричните возила и плаг ините кажав пред некоја недедла дека ми се допаѓа многу идејата ама се прескапи сега за сега и тоа е. Ретки се тие што купуваат кола и не ја гледаат цената. Додека не направат подобар сооднос на вложено/добиено ќе биде вака.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2162 на: 18 Март 2020, 16:21:25 pm »
Јас пишав за 2019 година колку произвеле. Инаку не го омаловажувам воопшто ниту јас, само муабетот испадна од тоа дека Римац рече дека не очекува голем напредок во батериите во блиска иднина и дека на Нирбургринг неможат да свртат 2 круга, па еден член рече дека Римац не е во таа лига за да може да зборува за електрични возила и стасавме до ова.

ЈАС реков дека Римац не е во лигата на ГОЛЕМИ и масовни производители на батерии за електрични возила и така стасавме до ова.
Прашањето ми беше зошто да го слушаме Римац за напредокот на батериите кога не е вклучен во индустријата за масовно производство на батерии, кога факт е дека десетици тимови во светот работат на нови и подобрени технологии за производство на батерии, веќе имаат презентирано дел од својата работа а и Тесла најави нова генерација на батерии за чие производство сега градат нова фабрика.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3719
« Одговори #2163 на: 18 Март 2020, 20:18:22 pm »
Teсла поставила полначи во Србија  :)

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #2164 на: 19 Март 2020, 11:06:38 am »
@Tischläufer тргувај со време (почекај уште малку)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #2165 на: 19 Март 2020, 11:42:43 am »
Откако ќе им направи финан... oh shejt... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2166 на: 19 Март 2020, 14:20:47 pm »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #2167 на: 20 Март 2020, 08:41:58 am »

Tesla оневозможува Supercharging кај коли кои луѓето си ги поправале дома.

Е сеа... Не знам колку сум океј со ова. Од една страна, некако.. Неокеј е. Од друга страна - суперчарџингот го добиваш бесплатно, а не си ја одржувал колата во официјален сервис, не знаат како е одржувана колата (ако ништо друго) и не сакаат да ризикуваат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #2168 на: 20 Март 2020, 09:11:57 am »
Можам да се кладам дека некаде во купопродажниот договор му стои дека не смее да ја сервисира сам, и кои би биле последиците од тоа.

Сам си ја блеклистал Теслата, не му е крив Илон.

Ама битно да се праат драми и да се собираат кликови. Да ти се серам у општеството, до каде стигна...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #2169 на: 20 Март 2020, 09:18:34 am »
Сигурно нешто такво има, ама еве - кажуваат луѓево дека постоела опција да отидеш на инспекција во Тесла (и да платиш арбитрарна сума која е меѓу 1000 и 6000 долари), колата да и помине инспекција и да можеш да си купуваш делови (еееј, да имаш право да купуваш делови...) и да ти работи суперчарџингот. Имало начин.

Арно ама, го скинале и тоа.

Мислам, секое право на Тесла - нивна си е мрежата, они одлучуваат кој ќе има пристап до неа, кој не, и кои се условите за да можеш да имаш пристап. Сосема ми е во ред тоа. Малку имам проблем со remote исклучување на функционалности и слични моменти.

На пример, имаше еден случај со човек што ја продал колата. На вториот газда, remotely му биле исклучени аутопилотот, итн. Зошто? Затоа што одлучиле дека „тие работи не биле платени“, иако веќе биле дел од колата.

https://www.businessinsider.com/tesla-disables-autopilot-on-model-s-without-alerting-owner-2020-2

Затоа викам, не знам колку ми е сè тоа океј.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3719
« Одговори #2170 на: 20 Март 2020, 09:22:54 am »
Глупаво е, ама Тесла не сака некоја кола што некој сам ја правел да се запали додека се полни, што би било негативен публицитет за нив.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2171 на: 20 Март 2020, 09:23:22 am »
Можам да се кладам дека некаде во купопродажниот договор му стои дека не смее да ја сервисира сам, и кои би биле последиците од тоа.

Ама битно да се праат драми и да се собираат кликови. Да ти се серам у општеството, до каде стигна...
Никако луѓето да сфатат дека не е секоја кола за секого. Ако не можеш да си ја купиш нова у принцип таа кола не е за тебе. Секој модел си има таргет група.

И после имаш глупи ситуации кога си купил половна кола која не можеш да си ја приуштиш, па не можеш да ја сервисираш, па скапа ти е за возење, па импровизираш глупости.

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #2172 на: 20 Март 2020, 09:28:24 am »
Глупаво е, ама Тесла не сака некоја кола што некој сам ја правел да се запали додека се полни, што би било негативен публицитет за нив.

Да да, апсолутно ми е јасно тоа. Така си функционира светот на гаранциите, итн. „Не доаѓаш во овластен сервис? Океј, твој избор, ама ние не преземаме никаква одговорност за колата.“

Тоа е ми е сосема во ред. И разбирам зошто е така. Плус, Суперчарџер мрежата е екстензија на услугите кои Тесла ги нуди, и апсолутно имаат право да не му дозволат на некој да ја користи таа мрежа.

Проблемот кој го имам е примарно со remote деактивирање на работи, без најава, пошто они одлучиле.

Никако луѓето да сфатат дека не е секоја кола за секого. Ако не можеш да си ја купиш нова у принцип таа кола не е за тебе. Секој модел си има таргет група.

И после имаш глупи ситуации кога си купил половна кола која не можеш да си ја приуштиш, па не можеш да ја сервисираш, па скапа ти е за возење, па импровизираш глупости.

До некаде се согласувам. До некаде. Не мора да значи дека мора да можеш да ја купиш нова. Еве, купи ја неколку години стара колата, со поминати не-половина-милион километри, и под гаранција, за некоја нормална цена. Тоа ми е океј - кола стара година-две-три, со нормална километража.

Ама да не навлегуваме во ново вс половно муабетот.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #2173 на: 20 Март 2020, 09:58:14 am »

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Ама па мечка е мечка бе брат

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2174 на: 20 Март 2020, 10:24:39 am »
Ама па мечка е мечка бе брат

Се сложувам, мечка е мечка, ама не е за секого.

Anyways, meanwhile in America: https://www.teslarati.com/volkswagen-tesla-10-year-headstart/