Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2263432 пати)

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1308
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7125 на: 23 Февруари 2017, 18:53:26 pm »

Отсутен mkm

• Редовен
« Одговори #7126 на: 23 Февруари 2017, 18:54:06 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7127 на: 23 Февруари 2017, 22:49:48 pm »
Дали имаш обичај на пример да вртиш волан на паркинг од една страна на друга додека стои колата?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7128 на: 23 Февруари 2017, 23:47:02 pm »
Дали имаш обичај на пример да вртиш волан на паркинг од една страна на друга додека стои колата?
Миле не зезај, колку сака нека врти на паркинг вака не смее да се распаѓа гума.
Јас би отишол во гумарата кај што се купени и би прашал што следно ќе ме советуваат, дали истиот модел да го купам.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7129 на: 24 Февруари 2017, 08:48:32 am »
Nokian WR D4 e skroz zimska guma,gledam eden clen prodava slicni i gi ima oglaseno kako all sesson sto ne se, ovaka se kine samo ako e vozena i lieto i zime ili e stara kako sto napisa eden clen ama e letna taa ne se ni lizi a vaka kinenje ima na zimska.treto nema.

Отсутен mkm

• Редовен
« Одговори #7130 на: 24 Февруари 2017, 11:40:16 am »
Нити е возена лето, нити е стара, бидејќи беше најнов модел кога ги земав -Октомври 2015. Ја наследи дотогашната WR D3. Значи кашувам реален проблем, а поставувам квиз . На комбе и пикап имам Сава Ескимо се возат 6-та сезона и се топ. Ни налик слично на ова.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7131 на: 24 Февруари 2017, 12:02:49 pm »
Нити е возена лето, нити е стара, бидејќи беше најнов модел кога ги земав -Октомври 2015. Ја наследи дотогашната WR D3. Значи кашувам реален проблем, а поставувам квиз . На комбе и пикап имам Сава Ескимо се возат 6-та сезона и се топ. Ни налик слично на ова.

Очигледно дека има различни серии а можеби и фалсификати.
Кај тебе е обратна ситуацијата. Баш Сава Екимо сум гледал како се ронат исто вака додека Нокиан сум видел излижани ама не се ронат сепак.
Очигледно има големи разлики во квалитетите на гумите. А некој овде знае да се жџапа за детали и децимали да докажува перформанси. Прилично безвезе ситуација и од кориснички аспект а и од аспект на дискусија.,

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7132 на: 24 Февруари 2017, 12:45:12 pm »

која ознака баш ме интересира имаат е3 ..е2...

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7133 на: 24 Февруари 2017, 13:26:59 pm »
Dali Nokianot ti e Made in Russia?
Sto imam citano e deka ima golema razlika od Nokian Made in Finland i tie sto se Made in Russia.
Kako i za poveketo raboti, mozebi najgolemo vlijanie na kvalitetot na odreden proizvod ima zemjata na proizvodstvo, dokolku istiot proizvod se proizveduva vo razlicni zemji.
Za gumi koga stanuva zbor, pokraj muabetite koi ocigledno se vistiniti so Nokian, znam deka treba da ima mnogu golema razlika i kaj Pirelli Made in Turkey i Romania so ostanatite Pirelli. Za ostanati primeri neznam.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7134 на: 24 Февруари 2017, 21:42:03 pm »
Јас би отишол во гумарата кај што се купени и би прашал што следно ќе ме советуваат, дали истиот модел да го купам.

Јас имав ваков „распад“ на  Dunlop Wintersport 4d зимска гума на која не можам маана да ѝ најдам, ама постојат два-три разлози:
- поради повеќе излижани внатрешни ивици, ме советуваше „стручакот“ од некоја од големиве (не ми текнува која) автогумарски, да ги демонтираат од бандаши, и да ги изротираат леви со десни, за да дојде излижаната ивица на надворешна страна ;
- таа зима се погоди со прилично високи температури, ем јас идев доста по патиштава.
- Решив дека тоа ќе им биде последна година на гумите пред да ги фрлам, па „јадеа“ кривини по криви патишта, ко летни :)

Така да, не ја окривувајте само гумата. ова личи на малтретирана гума, а зимскиве не трпат баш многу малтретирање..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #7135 на: 24 Февруари 2017, 22:06:49 pm »

Така да, не ја окривувајте само гумата. ова личи на малтретирана гума, а зимскиве не трпат баш многу малтретирање..
Не трпат воопшто, јас монтирав нови Континентал ТС 860, ги запнав веднаш лаво десно, па на кружен тек и почнаа да се распаѓаат ;D Со нормално возење го снема тоа распаднатото...

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7136 на: 24 Февруари 2017, 23:42:01 pm »
Аааааа така. Зимските се меки и знаат да откинат парче ама не дека нешто смета тоа во поглед на перформанси. Сепак даваат чудесија од грип на невидени услови и јасно е дека паѓа жртва некоја ламела во некои услови. Сепак нивна работа е да се врвни на снег и лед.

Отсутен mkm

• Редовен
« Одговори #7137 на: 25 Февруари 2017, 13:17:33 pm »

Јас имав ваков „распад“ на  Dunlop Wintersport 4d зимска гума на која не можам маана да ѝ најдам, ама постојат два-три разлози:
- поради повеќе излижани внатрешни ивици, ме советуваше „стручакот“ од некоја од големиве (не ми текнува која) автогумарски, да ги демонтираат од бандаши, и да ги изротираат леви со десни, за да дојде излижаната ивица на надворешна страна ;
- таа зима се погоди со прилично високи температури, ем јас идев доста по патиштава.
- Решив дека тоа ќе им биде последна година на гумите пред да ги фрлам, па „јадеа“ кривини по криви патишта, ко летни :)

Не би го изнесувал воопшто проблемот ако сум дивеел  и сум се изживувал и врз колата и врз гумите. Уосталом за извозени 14.000км и тоа со една ротација напред назад, како сакаш вози ова НЕ СМЕЕ ДА СЕ СЛУЧИ на кквалитетна гума

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #7138 на: 25 Февруари 2017, 13:36:08 pm »
Da preporacate letna 195/50/15 po moznost so rim protector makar sto mislal retko koj imaat na taa dimenzija.
Za Aveoto mi se taka sto ke bidat za isklucivo gradstka voznja.

Ako naletate na akcija ve molam spodelete.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7139 на: 25 Февруари 2017, 13:54:54 pm »
Бриџстоунот ги имам и се со рим протектор и се страшно ефтини. За во град се супер, за на сонце се топ, за дожд се подпросечни, на снег/лед се нуларица.