Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2256538 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7110 на: 23 Февруари 2017, 14:56:54 pm »
не мислам на зимски на кои и составот во однос на летни им е различен, мислев помеки летни со потврди летни

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7111 на: 23 Февруари 2017, 15:41:24 pm »
види ако гумата се троши, нека ме исправи некој ако грешам значи е помека, значи има подобар грип и е посигурна.

ако не се троши е потврда и има полош грип од помека гума. значи колку брзо се троши не е баш индикатор за оценување за квалитетот на гумата

Токму така.

Tocno deka trosenjeto nema povrzanost so kvalitetot na gumata.
No daleku od tocno deka pomeka guma po definicija znaci podobar grip. Kako najednostaven primer, zimskite gumi kolku se pomeki od letnite, dali imaat podobar grip?

Мекоста треба да биде идеална. Многу тврда гума не лежи на патот и не се прилагодува на неранините на асфалтот и со тоа нема добар грип.
Премногу мека гума не може ефективно да ги предаде силите на подлогата, нема униформна и правилна форма и со тоа повторно нема добар грип.

Се бара нешто во средина, што одговара на димензијата и тежината на возилото.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7112 на: 23 Февруари 2017, 16:06:13 pm »
Мислам дека си грешка Миле за мекоста, што помека е гумата баш заради тоа што нема униформна и правилна форма под товар се жртвува самата гума за грип. Затоа формула 1 возат со SS super soft гуми за квалификации, прво возат еден лабав круг да ги загреат после шибаат, па пак лабав да ги оладат и за неколку круга тие гуми готови се. Исто и тие дебелите стрит драг радиалс што може секој да ги купи и се технички легални, се толку меки можеш со кур да ги стиснеш.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7113 на: 23 Февруари 2017, 16:09:21 pm »
зборуваме за нормално возење во не зимски временски услови, а не за посебни гуми развивани и спремани за да се покажат во саат време возење

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #7114 на: 23 Февруари 2017, 16:20:44 pm »
Помеката гума секогаш ќе има повеќе грип во нормални услови ми беше поентата, посочив ф1 и драг гуми како најочигледни примери.
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #7115 на: 23 Февруари 2017, 16:41:00 pm »
Од овие модели, кој модел би избрале и зошто? Мислам дека не би требало да има голема разлика, ама кои се поистакнале?
Димензии 255/35 18

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7116 на: 23 Февруари 2017, 16:44:33 pm »
ако баш мора овие, јас лично би ги зел тие што имаат најефтина цена ако ги користам за секојдневно возење

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #7117 на: 23 Февруари 2017, 16:50:13 pm »
Летно време обично возам доста долги дестинации. Би сакал некоја квалитетна гума, лани имав 19ки нови GoodYear EAGLE F1 Assymetric 3 и сум презадоволен и мислам дека пак ке земам од истите, ако не ме премисли некој.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #7118 на: 23 Февруари 2017, 16:51:56 pm »
Избери ги најтивките и најекономичните. Continental во случајов е 4db погласен од Goodyear, што воопшто не е малку, ќе ти извади памет на долги релации.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7119 на: 23 Февруари 2017, 16:52:45 pm »
Летно време обично возам доста долги дестинации. Би сакал некоја квалитетна гума, лани имав 19ки нови GoodYear EAGLE F1 Assymetric 3 и сум презадоволен и мислам дека пак ке земам од истите, ако не ме премисли некој.

ако убаво, јас не реков неквалитетна да земеш :)

еве пример бидејки сакаш поквалитетна, Hankook, BF Goodrich, Vredestein итн. ги рачунаш за неквалитетни

Bridgestone, Pirelli незнам како се со цени

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #7120 на: 23 Февруари 2017, 17:06:37 pm »
Не мислев, додуша и не знам дали останатите, Ханкок, Нокиан и др. не се толку квалитетни, али сепак сакам некоја “позната/звучна“ марка, а прочитав и жалење од некои членови од Нокиан

Пирели мислам дека прилично се поскапи, околу 200евра од гума, Бридџестон се истотака во тај ранк да речам 150-160евра по гума.

Кога би пресметал, вкупно 200 евра повеќе или помалце не е многу, ама ако разликата во квалитет не е голема, зошто би дал/фрлил +200 евра.

Затоа и се мислев да не има некоја голема разлика помеѓу тие 3 модели што ги спомнав погоре во постот, ама мислам дека пак ке си земам GoodYear зошто од искуство знам дека се добри.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7121 на: 23 Февруари 2017, 17:35:29 pm »
Избери ги најтивките и најекономичните. Continental во случајов е 4db погласен од Goodyear, што воопшто не е малку, ќе ти извади памет на долги релации.
Mногу јасно.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #7122 на: 23 Февруари 2017, 17:51:33 pm »
види ако гумата се троши, нека ме исправи некој ако грешам значи е помека, значи има подобар грип и е посигурна.

ако не се троши е потврда и има полош грип од помека гума. значи колку брзо се троши не е баш индикатор за оценување за квалитетот на гумата
Не би се сложил, доколку гумата помека или потврда  почесто се лизга на патот и повеќе се троши.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1308
« Одговори #7123 на: 23 Февруари 2017, 18:06:33 pm »
Што значи "распаѓаат"? И дали е воопшто тоа некаков проблем?
Вака нешто

« Последно менување: 23 Февруари 2017, 19:35:15 pm mkm »

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #7124 на: 23 Февруари 2017, 18:08:21 pm »
Вака од старост се распаѓаат, губи својства гумата станува крута и се кине.