Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2259626 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7095 на: 22 Февруари 2017, 13:29:01 pm »
Да неги возеше летоска зимските?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7096 на: 22 Февруари 2017, 13:33:23 pm »
чудна работа, јас возам WR D3 купени декември 2012 со безмалку 20 иљади поминато
нит се распаднале, нит почнале да се распаѓаат, пред сезона ги измерив сите 4, имаа 6мм шара

може да има и разлика од димензија до димензија или каде е произведена... ама Нокијанот мислам сите дека се финско маде

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1308
« Одговори #7097 на: 22 Февруари 2017, 13:48:15 pm »
Да неги возеше летоска зимските?
Пре би возел летни на зима отколку зимски на лето, така што одговорот е НЕ
чудна работа, јас возам WR D3 купени декември 2012 со безмалку 20 иљади поминато
нит се распаднале, нит почнале да се распаѓаат, пред сезона ги измерив сите 4, имаа 6мм шара

може да има и разлика од димензија до димензија или каде е произведена... ама Нокијанот мислам сите дека се финско маде
Работава излезе ручката од тупаните. Вакво разочарење не верував дека ќе доживеам од Нокиан

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #7098 на: 22 Февруари 2017, 15:01:39 pm »
Што значи "распаѓаат"? И дали е воопшто тоа некаков проблем?

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #7099 на: 23 Февруари 2017, 01:26:28 am »
скоро цела тема ја прочитав и ми треба мала помош во одлука за летни гуми

195/65/R15
Continental Premium Contact 5 - 3500ден
или
Michelin Energy Saver Plus - 3700ден

мишелин од тоа што го прочитав на темава излегува дека се само маркетинг, но еден пријател ме убедува дека се најдобри
но кај континенталот ме буни тоа што биле премногу меки, побрзото трошење не е некој проблем

или има некој подобар избори летни гуми за цена до 4000ден?

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #7100 на: 23 Февруари 2017, 02:11:18 am »
Michelin не се само маркетинг(нормално плаќаш и за маркетингот), имаат одлични летни и зимски гуми. Тие досега што ги имам возено стварно ми имат оставено доста добар впечаток. Што се однесува до CrossClimate, во такви перпетум мобиле решенија не верувам, а на тестовите несакајки или намерно не се опфатени многу ситуации.

Астрата фабрички ја земав со Continental Premium Contact и не се понашаа како гуми од премиум бренд, на високи температури лето колата беше доста клизава во кривини и на нагли кочења, а што се однесува во останатиот период беа прифатливи. Така да не би купил такви. Што се однесува до петката, незнам, може би се оправени. Што се однесува до брзото трошење, воопшто не се трошеа брзо, за нешто над 40 000км колко што ги возев имаа околу 4-5мм шара.

Јас повеќе би одел на Michelin Energy Saver Plus, поради тоа што претходно не бев задоволен од Continental.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #7101 на: 23 Февруари 2017, 08:15:51 am »
Nokian WR D4 купени лани, ги возам втора сезона, вкупно околу 14.000км. Оваа сезона задните дојдоа напред. И почнаа да сеспаѓаат. СЕ РАСПАЃААТ!!! Катастрофа! Сезонава ќе ја истерам ама за следната тешко.
Јас имам исти вакви и прва сезона се ОК се гумите, јас сум задоволен.

Но на другар во МК истово му се деси со овие гуми кога беа сосема нови. Предните почнале да му се распаѓаат буквално и дека нови веднаш му ги смениле без доплата, додека другите две еве втора сезона немаат абер од распаѓање :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #7102 на: 23 Февруари 2017, 08:26:44 am »
Decki imaat gumite garancija, kolku samo beshe ne mi teknuva

Probaj reklamiraj

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #7103 на: 23 Февруари 2017, 10:17:29 am »
Decki imaat gumite garancija, kolku samo beshe ne mi teknuva

Probaj reklamiraj
Година дена е гаранција на сите гуми, ако ги вози втора сезона рекламација нема да прифатат.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7104 на: 23 Февруари 2017, 10:29:48 am »
Michelin не се само маркетинг(нормално плаќаш и за маркетингот), имаат одлични летни и зимски гуми. Тие досега што ги имам возено стварно ми имат оставено доста добар впечаток. Што се однесува до CrossClimate, во такви перпетум мобиле решенија не верувам, а на тестовите несакајки или намерно не се опфатени многу ситуации.

Астрата фабрички ја земав со Continental Premium Contact и не се понашаа како гуми од премиум бренд, на високи температури лето колата беше доста клизава во кривини и на нагли кочења, а што се однесува во останатиот период беа прифатливи. Така да не би купил такви. Што се однесува до петката, незнам, може би се оправени. Што се однесува до брзото трошење, воопшто не се трошеа брзо, за нешто над 40 000км колко што ги возев имаа околу 4-5мм шара.

Јас повеќе би одел на Michelin Energy Saver Plus, поради тоа што претходно не бев задоволен од Continental.
I jas gi imav Continentalkite sto gi zboris, isto fabricki na Astra. Astrite H idea fabricki so tie Continental ili so Michelin Energy ili so Bridgestone neznam tocno koj model. Znam deka Continental bea moze i bolji od Michelinkite Energy (bez saver) posebno poradi toa sto Michelinkite raspukuvaa mnogu brzo-sum gi videl bas na Astra celi ispukani mislis koza na 80godisen starec gledas. Continentalkite im napraviv tocno 63.000km pred da gi smenam i pak imaa okolu 4-5mm ostanato i skoro nikakva puknatina.
Ako sporeduvas gumi so tehnologija od priblizno is period, Continental stalno bile vo vrvot. Toj model e od 2001 godina, normalno ako go sporeduvas so nekoja guma od posledni 2-3 godini ke ima golema razlika.
Za Michelin i sega slusam deka raspukuvaat brzo, energy saver + pogotovo.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #7105 на: 23 Февруари 2017, 10:36:21 am »
Nokian WR D4 купени лани, ги возам втора сезона, вкупно околу 14.000км. Оваа сезона задните дојдоа напред. И почнаа да сеспаѓаат. СЕ РАСПАЃААТ!!! Катастрофа! Сезонава ќе ја истерам ама за следната тешко.
Добредојде во клубот.
Мене истото ми се случи со летни Нокиан после 10 тина илјади, се распаѓаа, партали цели се откинуваа од нив при нормално возење.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #7106 на: 23 Февруари 2017, 11:27:48 am »
@ogledalo И мене меганот фабрички ми дојде со мишелин енерџи (без сејвер) истуркав некако еве сеа планирам напролет да ги фрлам , невидено крута гума уште од старт, за распукани не се многу ,ама премногу крути неудобни беа, и брзо се лижи шарата..
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #7107 на: 23 Февруари 2017, 11:37:23 am »
види ако гумата се троши, нека ме исправи некој ако грешам значи е помека, значи има подобар грип и е посигурна.

ако не се троши е потврда и има полош грип од помека гума. значи колку брзо се троши не е баш индикатор за оценување за квалитетот на гумата

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7108 на: 23 Февруари 2017, 14:23:27 pm »
скоро цела тема ја прочитав и ми треба мала помош во одлука за летни гуми

195/65/R15
Continental Premium Contact 5 - 3500ден
или
Michelin Energy Saver Plus - 3700ден

мишелин од тоа што го прочитав на темава излегува дека се само маркетинг, но еден пријател ме убедува дека се најдобри
но кај континенталот ме буни тоа што биле премногу меки, побрзото трошење не е некој проблем

или има некој подобар избори летни гуми за цена до 4000ден?

Ако не можеш сеуште да се одлучиш има една стара изрека која вели: ако не знаеш што е подобро прашај што е поскапо.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7109 на: 23 Февруари 2017, 14:23:44 pm »
Tocno deka trosenjeto nema povrzanost so kvalitetot na gumata.
No daleku od tocno deka pomeka guma po definicija znaci podobar grip. Kako najednostaven primer, zimskite gumi kolku se pomeki od letnite, dali imaat podobar grip?