Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2433187 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #660 на: 24 Мај 2012, 15:50:45 pm »
Ако имаш Аутодата, провери таму ги има сите пропишани притисоци според модел на автомобил и димензија на гума.
Ако немаш, нека провери некој од клабериве и нека ти каже, ако не кога ќе се приберам ќе ти пишам :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #661 на: 25 Мај 2012, 09:25:32 am »
Гумите не верувам да ти се стандардни за колата, така да не можеш да ги пумпаш според производителот. Тие бројки што си ги нашол на нет се добри, но можеш напред да пумпаш 2.2 заради тежината на моторот, а назад во таа граница од 1.9 до 2.2.
Нормално.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #662 на: 04 Јуни 2012, 22:31:32 pm »
Ајде, на кој му требаат нови гуми http://www.sakampopust.mk/kupon/20-popust-na-site-vidovi-avtomobilski-gumi/id:589/

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #663 на: 05 Јуни 2012, 09:19:03 am »
И после над 3 недели чекања, ветувања и лажења од Мотоцентар за стасувањето на гумите, сабајлево ми се јавува службеничката да ми каже ништо од тие гуми, да ви понудиме нешто друго :S :S А кога бев да зимам профактура ми рече за ден-два максимум тука се. Кој им дава само плата на тие незнам. Гумите биле во царински склад во Македонија но имале проблеми. Исто се јавив во нивна друга продавница, новоотворената кај Реплек таму истата приказна, ако сакаш за два дена тука се :D.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7891
« Одговори #664 на: 05 Јуни 2012, 10:04:29 am »
Зашто не си тркнеш до Гејлада?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #665 на: 05 Јуни 2012, 10:12:43 am »
Јас не би очекувал таков однос од Мотоцентар. До сега сите мои контакти со нив биле одлични и биле за све професионални.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #666 на: 05 Јуни 2012, 10:13:08 am »
На фактура демек ги зимав па неможам како од Гејлада. Ама веројатно ќе одам до таму, некој да дае веб од продавница за гуми во гејлада ?

Зеро и јас не очекував, се нафанав и да почекам некое време. Ама на секое јавување ми викаа ќе те бараме и ги немаше така 20ина, денеска им се јавив и ги прашав убаво ќе стасаат неделава или не да си знам да си барам. Ѕвони девојката за 15 мин вика ништо од тие гуми да ти понудиме други.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #667 на: 05 Јуни 2012, 21:20:06 pm »
Ајде, на кој му требаат нови гуми http://www.sakampopust.mk/kupon/20-popust-na-site-vidovi-avtomobilski-gumi/id:589/

Која е поентата на рекламава, кога секако имаш 20% попуст во која и да стапнеш продавница за гуми :)

Зборам за комплет од 4 гуми :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #668 на: 06 Јуни 2012, 03:35:45 am »
Па јас кога сум купувал од продавница 10% стандард сум добивал без да се молиме и ценкаме. 20% е релативно добар попуст според мене.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #669 на: 06 Јуни 2012, 04:04:49 am »
Мене 15% ми дадоа за 2 гуми во 3 продавници без молење и ценкање, а стварно и не ми беше јасно зашто :)

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #670 на: 06 Јуни 2012, 12:05:56 pm »
zatoa sto marzata e 50% ;)
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #671 на: 27 Јуни 2012, 21:04:23 pm »
За кочење пробав одма и стварно подобро кочи!

Е Сеааа вакааа:
Tires are comprised of many layers of rubber, steel and fabric. Due to these different components, your new tires require a break-in period to ensure that they deliver their normal ride quality and maximum performance. As tires are cured, a release lubricant is applied to prevent them from sticking in their mold. Some of the lubricant stays on the surface of your tires, reducing traction until it is worn away. Five hundred miles of easy acceleration, cornering and braking will allow the mold release lubricant to wear off, allowing the other tire components to begin working together. It is also important to note that your old tires probably had very little tread depth remaining when you felt it was time to replace them. As any autocrosser or racer who has tread rubber shaved off of his tires will tell you, low tread depth tires respond more quickly. Don't be surprised if your new tires are a little slower to respond (even if you use the exact same tire as before). Their new, full depth brings with it a little more tread squirm until they wear down.

NOTE: Be careful whenever you explore the capabilities of your new tires. Remember that every tire requires a break-in period of 500 miles for optimum performance.

Не дека солам памет, ама чисто да се знае дека треба да се внимава со нови гуми, исто како и со нови дискови и кочници...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #672 на: 28 Јуни 2012, 13:18:42 pm »
Можеби е сугестивно но мене ми се причини дека подобро кочат Мишелинките од старите Јокохама. Старите Јокохама не ни беа истрошени, имам поминато со нив не повеќе од 15 000 км, пошто поча поча негде е километража со зимски и летни, ама ги сменив од друга причина. Плус Јокохамата се дизајнрани за некое намалено триење поради помала потрошувачка.

Чисто на 120 брзина по обиколница еден паметен и совесен возач ми премина на лева страна пред мене пред да го поминам без жмигавец без ништо, па морав машки да нагазам на кочница и ми се причини дека многу брзо закочив до саканата брзина.

Пак ќе кажам можеби беше сугестивно но навистина ми се причини дека има разлика.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #673 на: 28 Јуни 2012, 13:33:14 pm »
Спортекс потполно истото мислења и јас го имам за овие Мишелин Тур ХП, претходно со нови Геоландер и Вранглер не беше ист ефектот, кога барав гуми за мојот РАВ4 скоро сите форуми што ги прочитав немаше некој кој не е презадоволен од Тур ХП, е сега најскапа гума за таа големина е ама па вреди секој денар!

Кочењето беше прва работа која ја приметив, еве и после 15.000 км поминати гумите сеуште се како нови со шара скоро непроменета, би требало да имаат некој век од 50-60 илјади во добри услови на автопат.

Првиот пат кога закочив исто како тебе во непредвидена ситуација буквално ми ја вкопа колата во место без големо непријатно чувство внатре. Ептен добро лежат овие гуми, не верувам дека постои подобра опција за летна гума, за зима не знам како ќе се покажат ама најверојатно е да одам со други зимски, Пирели сотозеро ги фалат ептен (иако се малку тврди).

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #674 на: 28 Јуни 2012, 13:36:24 pm »
Ова не ми изгледа како All season гума. Сигурен си дека е?

Мишелин не е заебанција. Јас ставив кај мене EnergySaver E3B. Претходно со Кумхото го дрифтав задниот дел многу лесно. Сега Мишелинкиве не пролизгуваат ич, дури и два пати до сега за малце ќе се превртев кога запнав како сивоња.