Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1846553 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6029
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13845 на: 20 Март 2025, 20:46:33 pm »
Возам Laufenn G Fit EQ+, за моите потреби и нормално секојдневно возење е океј гума.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 521
  • The best or nothing.
« Одговори #13846 на: 20 Март 2025, 21:14:37 pm »
Матадор Хектора.
Пред две години ги земав по 4400 гума во димензија 225/45 17

Озбилен си за ценава?
 Матадор Хектора 185/65/р15 4000 денари комад. Ти 2 броја поголеми гуми, само 400 ден поскапи.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 730
« Одговори #13847 на: 20 Март 2025, 21:38:34 pm »
Мислење за Laufenn S Fit Eq+летни гуми? Неспортска вожња. Имаат добри рецензии: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Laufenn/S-Fit-EQ-Plus.htm

Или предлог друга буџет варијанта 225/50/17 до околу 100 евра по гума?

a shto i fali na sava-ta? laufenn ne sum vozel nikogash, go gledam ima komshijata ne sum go prashal kako e zadovolen. ama za eftini gumi mislam deka vo makedonija sava ti e najdobra opcija.

Отсутен shelby

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #13848 на: 20 Март 2025, 22:31:45 pm »
Цитат
a shto i fali na sava-ta? laufenn ne sum vozel nikogash, go gledam ima komshijata ne sum go prashal kako e zadovolen. ama za eftini gumi mislam deka vo makedonija sava ti e najdobra opcija.

Од Сава Ескимо зимските сум задоволен, проверени на снег. Летните ги немам пробано сеуште. За овие Лауфенот видов некои тестови и ме привлече цената. Стои како недостаток мокро кочење и аквапланинг.

Матадор Хектора.
Пред две години ги земав по 4400 гума во димензија 225/45 17

Од каде ги зема тогаш? Стварно добра цена за таа димензија.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #13849 на: 21 Март 2025, 01:15:15 am »
Од кај Дејан ГумиГуми, кај Дојрана.
Еве и локација: https://maps.app.goo.gl/J1AGWuFh4QkN3dmRA
Број: 078 584 584
Eве и фејсбук: https://www.facebook.com/savagumimkd

Ама тоа беше 2023та, баш проверив, во мај 2023та сум ги зел.
Сега пред 6 месеци и зимски исто ставив, Матадор Нордика 205/55 16 по цена од 3900 гума, исто од кај Дејан, редовно од кај него пазарам гуми.

Само човекот е стварно презафатен, постојано е со повици, функционира на принцип му ја пишуваш димензијата која ја сакаш на вибер и потоа обавезно звони му и посочи му кој си, дека си му пратил податоци на вибер за која димензија бараш гуми.

А сега гледам имал и веб сајт: https://gumigumi.mk/shop/?tyre-filter=1&tyre_brands=176&tyre_types=35
Како што гледам, Матадорот 225/45 17 како стандард димензија сеуште е 4400 по гума, ама 225/50 17 е 6000 по гума.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17608
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #13850 на: 21 Март 2025, 04:05:15 am »
Sava Intensa UHP2 во 2021 ги платив 3025 денари по гума кај Дејан ;D

Сега ги гледам 4700 парче... ;D Си се смеам ама ми иде време полека да се чудам како ќе пребродам 400/500 евра за летни, а 600 за зимски...

Присутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240
« Одговори #13851 на: 21 Март 2025, 10:08:00 am »
Мислење за Laufenn S Fit Eq+летни гуми? Неспортска вожња. Имаат добри рецензии: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Laufenn/S-Fit-EQ-Plus.htm

Или предлог друга буџет варијанта 225/50/17 до околу 100 евра по гума?
Можеби искачаат малце од буџет ама да ги разгледаш овие? Fulda Sportcontrol 2.... https://www.ekupi.mk/mk/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0/A%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8/FULDA-225-50-R17-98Y-SPORTCONTROL-2-XL-FP/p/MK-38400

Отсутен GreenVlach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #13852 на: 23 Март 2025, 20:05:19 pm »
Препорака и некои прашања за гуми

Млад нов шофер сум знам дека има разлика помеѓу all season и летни/зимски но мислам дека мене all season ќе ми се таман бидејки немам викендица на планина па да ми требаа зимски бидејки би одел редовно на планина

Е сега прашање ми кои брендови би ми ги препорачале да ги гледам имам слушнато дека појаки брендови Continental, Michelin, Toyo и слично имаат свои брендови кои се за поевтин пазар?

Конкретно јас имам Citroen Xsara 1.9D 2003 со на неа сега има 195/55/15 all season и се заменување бидејки предходниот газда ги имал 8 години, на колкуи години се менуваат без да имаат некои поголеми оштетувања?

Немам некој посебен буџет одвбоено ама ако треба би дал и до 3000 ден конкретно по гума, дали е тоа мнгу или малку ако вреди секако дека би направил отстапување, и гледам дека има некои што се на outlet што е работата со нив?

Дали овој сет на гуми е добар за оваа кола или треба да се менува на помали, поголеми пошироки и слично, сакам да постингам стабилен перформанс на колата и удобност без притоа да има поголеми оштетувања на суспензија и армортизација дали имал некој искуство да сподели ?

И што е тоа што го гледам на некои што има М+С и кои ознаки се битни да ги читам видов за брзина и за тежина тие кои се како се ги разгледав.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17608
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #13853 на: 23 Март 2025, 20:20:22 pm »
На таа кола и тие бандажи можеш да ставиш и 185/60/15 што е речиси идентична во дијаметар а од тоа што памтам, доста поевтина димензија.

Тоа ти дава опција да одиш на подобри гуми за истиот буџет.

Држи се до All Season или All Weather гуми, различни производители различно ги именуваат, и бирај ако можеш од брендови како Hankook (и Laufenn), BF Goodrich, Sava (All Weather), Matador...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2443
« Одговори #13854 на: 24 Март 2025, 07:45:41 am »

Млад нов шофер сум знам дека има разлика помеѓу all season и летни/зимски но мислам дека мене all season ќе ми се таман бидејки немам викендица на планина па да ми требаа зимски бидејки би одел редовно на планина

Е сега прашање ми кои брендови би ми ги препорачале да ги гледам имам слушнато дека појаки брендови Continental, Michelin, Toyo и слично имаат свои брендови кои се за поевтин пазар?

Конкретно јас имам Citroen Xsara 1.9D 2003 со на неа сега има 195/55/15 all season и се заменување бидејки предходниот газда ги имал 8 години, на колкуи години се менуваат без да имаат некои поголеми оштетувања?

Немам некој посебен буџет одвбоено ама ако треба би дал и до 3000 ден конкретно по гума, дали е тоа мнгу или малку ако вреди секако дека би направил отстапување, и гледам дека има некои што се на outlet што е работата со нив?

Дали овој сет на гуми е добар за оваа кола или треба да се менува на помали, поголеми пошироки и слично, сакам да постингам стабилен перформанс на колата и удобност без притоа да има поголеми оштетувања на суспензија и армортизација дали имал некој искуство да сподели ?

И што е тоа што го гледам на некои што има М+С и кои ознаки се битни да ги читам видов за брзина и за тежина тие кои се како се ги разгледав.
На таа кола и тие бандажи можеш да ставиш и 185/60/15 што е речиси идентична во дијаметар а од тоа што памтам, доста поевтина димензија.

Тоа ти дава опција да одиш на подобри гуми за истиот буџет.

Држи се до All Season или All Weather гуми, различни производители различно ги именуваат, и бирај ако можеш од брендови како Hankook (и Laufenn), BF Goodrich, Sava (All Weather), Matador...

Ако се решиш за Матадор целосезонски, Дејан (од постот погоре Дејан ГумиГуми, локација кај Дојрана) ќе ти ја даде најдобрата цена во Скопје. Мартин ти даде добра препорака да одиш на 185/60/15, секако ќе ти потврдат кај вулканизерот
« Последно менување: 24 Март 2025, 09:45:22 am Filip MK »
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2377
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13855 на: 24 Март 2025, 09:36:12 am »
Топла препорака за м+с,/ all season  гуми! Нема подобра опција според мене лично искуство.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14190
« Одговори #13856 на: 24 Март 2025, 10:29:29 am »

Матадор исто и јас би играл.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8786
  • Пичлеме
« Одговори #13857 на: 24 Март 2025, 11:01:27 am »
Често гледам препораки за Matador All Weather, но не знам дали препораките се од искуства или рекла казала.
И во друга прилика сум пишувал за гумите, пред некоја година јас ги ставив на Пасато, нови скроз на скроз. После месец - два падна малку снег, 5 сантими.
Не можев да излезам од паркингот на - 1, по рампата, се разлизгаа на снегот, санка. Додека се измачував и решив да одам по лопатата, комшијата со Алтеа и со Сава Ескимо на кои му било трета зима по ред, излезе без никаков проблем, би рекол како со ратрак, никакво пролизгување. Сум имал уште една прилика да ги тестирам на снег, тапа.
Од тогаш престанав да се ослонувам на Матадорот за во снег. За на дожд, за на жешко се ок, ама за на снег се тапа
Тоа е моето искуство, можеби лоша серија биле :)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5699
« Одговори #13858 на: 24 Март 2025, 11:44:30 am »
Целосезонски само премиум бренд ќе има некакви карактеристики, се друго од буџет гуми е ебиветер во реални ситуации.
Подобро два парса гуми, летните нека се Матадор, Нексен, Сава, ама барем ќе одбериш некоја поасолна, ако и онака не си по зимите ,се наоѓа некаква си зимска од истите, крај краева, во таа димензија има и  еден  куп половни зимски, само да се избери пажливо зачувана и ќе си решен за две сезони долги години.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 521
  • The best or nothing.
« Одговори #13859 на: 24 Март 2025, 12:22:09 pm »
Можеби за Битола, или за кола што ќе вози до некоја планина. Ама за Скопје или Гевгелија, каде снегот стои 2 дена, и колата е во градски режим пуштена, доста се еден пакет гуми.