Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1846041 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4288
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13860 на: 24 Март 2025, 13:50:10 pm »
Препорака и некои прашања за гуми

Млад нов шофер сум знам дека има разлика помеѓу all season и летни/зимски но мислам дека мене all season ќе ми се таман бидејки немам викендица на планина па да ми требаа зимски бидејки би одел редовно на планина

Е сега прашање ми кои брендови би ми ги препорачале да ги гледам имам слушнато дека појаки брендови Continental, Michelin, Toyo и слично имаат свои брендови кои се за поевтин пазар?

Конкретно јас имам Citroen Xsara 1.9D 2003 со на неа сега има 195/55/15 all season и се заменување бидејки предходниот газда ги имал 8 години, на колкуи години се менуваат без да имаат некои поголеми оштетувања?

Немам некој посебен буџет одвбоено ама ако треба би дал и до 3000 ден конкретно по гума, дали е тоа мнгу или малку ако вреди секако дека би направил отстапување, и гледам дека има некои што се на outlet што е работата со нив?

Дали овој сет на гуми е добар за оваа кола или треба да се менува на помали, поголеми пошироки и слично, сакам да постингам стабилен перформанс на колата и удобност без притоа да има поголеми оштетувања на суспензија и армортизација дали имал некој искуство да сподели ?

И што е тоа што го гледам на некои што има М+С и кои ознаки се битни да ги читам видов за брзина и за тежина тие кои се како се ги разгледав.

Препорака за GoodYear 4Seasons, извозени од 2рата генерација 86К км, па земени 3та генерација. Возени и на снег, и на 50 степени, никакви проблеми. Ако ти дозволува буџет, и ти има смисла, земи некој од премиум брендовите и верувам нема да имаш никаков проблем во ниедно годишно време. Ем нема да се заебаваш со мењање гуми 2 пати годишно, па и ќе уштедиш некој денар и на тоа. Ќе ги ротираш на одредена км, може ќе ти се фати 1 годишно, или еднаш во 2 години, зависи колку возиш.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2443
« Одговори #13861 на: 24 Март 2025, 13:54:39 pm »
Често гледам препораки за Matador All Weather, но не знам дали препораките се од искуства или рекла казала.
И во друга прилика сум пишувал за гумите, пред некоја година јас ги ставив на Пасато, нови скроз на скроз. После месец - два падна малку снег, 5 сантими.
Не можев да излезам од паркингот на - 1, по рампата, се разлизгаа на снегот, санка. Додека се измачував и решив да одам по лопатата, комшијата со Алтеа и со Сава Ескимо на кои му било трета зима по ред, излезе без никаков проблем, би рекол како со ратрак, никакво пролизгување. Сум имал уште една прилика да ги тестирам на снег, тапа.
Од тогаш престанав да се ослонувам на Матадорот за во снег. За на дожд, за на жешко се ок, ама за на снег се тапа
Тоа е моето искуство, можеби лоша серија биле :)
Дечкото што праша за мислење во старт кажа дека не му требаат гуми за на планина и за на снег. Јас разбрав дека е од Скопје (ако не грешам) и од моето 11-12 годишно искуство по Скопје, доволни се целосезонски гуми.

Некаде пишав, да поминувам Стража, Плетвар, па и да живеам Сопиште, секако би имал посебен зимски сет и не би ги вадел до 1 април.

Конкретно за Матадор, моите ги имаа 5 години на кола (Пунто 2), умерена вожња, град 99%, вршат работа. Мене во една ситуација ми пролизгаа на пешачки (декемвриски дожд, во комбинација со бојата од пешашкиот и прљавштината од гориво, масло) ама тоа мислам заради „зорт“ што им дадов. Едноставно таа гума не е за тестирање на граници на издрживост и тракција.

На повисока класа и појака кола, би одел со премиум целосезонски.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5698
« Одговори #13862 на: 24 Март 2025, 14:08:48 pm »
За во такви “тропски” клими поарно би зел нормални летни некој, отколку буџет бренд целосезонски шо не ги бива од сам старт и како шо врви времето ќе бидат уште полоши во сите сезони. За евентуални 2 месеци зима се наоѓаат половни зимски со бандаши за 100-150е
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10226
« Одговори #13863 на: 24 Март 2025, 14:21:57 pm »
Јас имам возено и Мишелин целосезонски. А богами се изнагледав глупости со тие целосезонските (на снег). Последно еден комшија им фрли пепел на оние крос/мис, како ли се викаа, и си купи ескими.

Ако веќе не сакам зимски, целосезонски не ми ни требаат.
Со летни ќе си возам постојано (сум возел првата кола кога не ни знаев за зимски), синџири во гепек и точка.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8786
  • Пичлеме
« Одговори #13864 на: 24 Март 2025, 14:56:58 pm »
Често гледам препораки за Matador All Weather, но не знам дали препораките се од искуства или рекла казала.
И во друга прилика сум пишувал за гумите, пред некоја година јас ги ставив на Пасато, нови скроз на скроз. После месец - два падна малку снег, 5 сантими.
Не можев да излезам од паркингот на - 1, по рампата, се разлизгаа на снегот, санка. Додека се измачував и решив да одам по лопатата, комшијата со Алтеа и со Сава Ескимо на кои му било трета зима по ред, излезе без никаков проблем, би рекол како со ратрак, никакво пролизгување. Сум имал уште една прилика да ги тестирам на снег, тапа.
Од тогаш престанав да се ослонувам на Матадорот за во снег. За на дожд, за на жешко се ок, ама за на снег се тапа
Тоа е моето искуство, можеби лоша серија биле :)
Дечкото што праша за мислење во старт кажа дека не му требаат гуми за на планина и за на снег. Јас разбрав дека е од Скопје (ако не грешам) и од моето 11-12 годишно искуство по Скопје, доволни се целосезонски гуми.

Некаде пишав, да поминувам Стража, Плетвар, па и да живеам Сопиште, секако би имал посебен зимски сет и не би ги вадел до 1 април.

Конкретно за Матадор, моите ги имаа 5 години на кола (Пунто 2), умерена вожња, град 99%, вршат работа. Мене во една ситуација ми пролизгаа на пешачки (декемвриски дожд, во комбинација со бојата од пешашкиот и прљавштината од гориво, масло) ама тоа мислам заради „зорт“ што им дадов. Едноставно таа гума не е за тестирање на граници на издрживост и тракција.

На повисока класа и појака кола, би одел со премиум целосезонски.
И јас во Скопје на неколку сантими снег не можев да излезам од паркинг на -1, не дека на Попова Шапка сум ги тестирал ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #13865 на: 24 Март 2025, 15:19:19 pm »
Хахаха, тоа е заебот, ќе сметаш дека си колку толку опремен за некое снекче со 4сезони и шипак ;D

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 108
« Одговори #13866 на: 24 Март 2025, 15:29:34 pm »
По продажба на 147цата, сега земав Цитроен Ц4 2012 1.6хди но на него имам зимски нокиан кои се добри и на дот-2022 и на шара за уште една-две сезони.
Сега сум во план да земам летен сет бандажи со нови гуми - 16ки евентуално 17ки.
Од гуми гледам Нексен Н'Блу ХД Плус 4060ден и Матадор Хектора 5 3950ден

Имам искуство со нексен ама не овој модел и се одлично покажаа.
Гледам дека матадор го фалат доста, па ако некој има искуство нека пише.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5787
« Одговори #13867 на: 24 Март 2025, 15:39:30 pm »
Na vremeto 2000ta god Matadorot bea zadnja rupa na sviralu megju gumite. Kupeni togas novi glanc zimski prviot sneg na ramno nesum mozel da izlezam so kola so zadnja vuca. Odma u oglas. Si zemav togas uste funkcionirase Avtopazarot polovni Dunlop zimski drzea kako na shini. Sega najverojatno tehnologijava i kvalitetot naprednale cim gi falat tolku. Ama cim e Rumunsko kako sto plukate 90% po dacija isto i ova.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7889
  • Плинаш!!!
« Одговори #13868 на: 24 Март 2025, 17:34:40 pm »
Јас возев 4 години зимски матадор и можам да кажам дека е најлоша зимска гума што сум ја возел. На снег и на мокро е ужас. Суште возам 2 од матадорот ама за кратко и тие ќе ги сменам.
Некаде имам пишувано низ форумов дека уште од првиот ден лизгаат на мокро и одма се активира абс.
Сега возам тракмакс (ваљда кинески) целосезонски и се класи класи над матадорот што ги возев.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #13869 на: 24 Март 2025, 19:30:47 pm »
Ima nekoj kineski pisuva proizvedeno vo EU a se pravat vo fabrika vo Srbija dali vo Pirot li nesum siguren. Ja koristat nivnata fabrika i tehnologija ama ceni odlicni. Bash utre sum na rabota kje gi vidam sto marka se na sluzbena kola celosezonski dimenzija 205-55-16. Soferot bash koga go zemav mercedesot mi gi spomna i dosta gi ispofali kao za cena pod 3000 den od guma gi tera vekje vtora godina i projdeno nesto nad 30.000km. Osven cepovi sto gi dupel po zelezarana vika drug problem sum nemal za parite se perfektni zborime za normalna voznja bez vadenje maksimum na voziloto. Edino samo pred zimovo gi izrotiral prednite gi oteral nazad i obratno. Vika uste 20.000 da projdam i u kanta i pak novi.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 521
  • The best or nothing.
« Одговори #13870 на: 24 Март 2025, 19:52:59 pm »
Linglong се гумите. По српски форуми, ги кудат. Викаат попрво тигар и сава, отколку линглонг.
Мене таксиста ми ги пофали Laufenn, ама они гледаат цена пред се.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #13871 на: 24 Март 2025, 22:29:09 pm »
Linglong се гумите. По српски форуми, ги кудат. Викаат попрво тигар и сава, отколку линглонг.
Мене таксиста ми ги пофали Laufenn, ама они гледаат цена пред се.
neznam sto marka se utre ako go nacekam soferot ili kolata bas kje gi vidam sto mustra se.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2443
« Одговори #13872 на: денес во 08:21:05 »
По продажба на 147цата, сега земав Цитроен Ц4 2012 1.6хди но на него имам зимски нокиан кои се добри и на дот-2022 и на шара за уште една-две сезони.
Сега сум во план да земам летен сет бандажи со нови гуми - 16ки евентуално 17ки.
Од гуми гледам Нексен Н'Блу ХД Плус 4060ден и Матадор Хектора 5 3950ден

Имам искуство со нексен ама не овој модел и се одлично покажаа.
Гледам дека матадор го фалат доста, па ако некој има искуство нека пише.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Пред скоро 3 години кога барав летни гуми (205/55/16) гледав неколку опции, меѓу кои и овие две гуми што ги спомна, плус гледав Сава и Фулда. Се решив за Сава (3500 беа од гума тогаш), за две години и 18.000 км немав никаква поплака. Втор пик ми беше Фулда, ама дека претходно имав (извозени до крајни граници, некаде околу 60к км), сакав да сменам да видам Сава какви се, инаку неаммв ниаккви замерки за Фулдата, напротив.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #13873 на: денес во 09:24:30 »
Чинам дека Филип ми помогна лани колу дилемата за Фулда После лошото искуство со фабричките Ханкук, страв ми беше да не ми паднат повторно бучни гуми.
Никогаш претходно не сум си поставил прашање околу бучавост на гумата, мислев само зимска гума може така да галами.
Во секој случај, Фулдата е потивка, другото си е во граници на нормала како и секоја друга што сум ја возел досега.
Можеби поради тоа што никогаш не ми паднало на памет да фаќам кривина или да влегувам на раскрсница со 100км/ч ако е означено 60 :P

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14190
« Одговори #13874 на: денес во 09:46:44 »
Na vremeto 2000ta god Matadorot bea zadnja rupa na sviralu megju gumite. Kupeni togas novi glanc zimski prviot sneg na ramno nesum mozel da izlezam so kola so zadnja vuca. Odma u oglas. Si zemav togas uste funkcionirase Avtopazarot polovni Dunlop zimski drzea kako na shini. Sega najverojatno tehnologijava i kvalitetot naprednale cim gi falat tolku. Ama cim e Rumunsko kako sto plukate 90% po dacija isto i ova.

Абе на времето и Hankook беа последна рупа. 2002 кога ја купивме Нубирата, доаѓаше со Hankook. Жива пластика. Татко ми прво нешто што направи, ги смена со Nokian :D Буквално само што ја регистриравме, другиот ден на смена на гуми.