Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1999473 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10170 на: 08 Јуни 2020, 07:31:11 am »
Не сваќам, зошто дијагонално треба?

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6581
« Одговори #10171 на: 08 Јуни 2020, 07:55:31 am »
Направив ротација на гумите од напред назад и обратно, десна со десна страна лева со лева. Претходно колата се движеше право одлично, сега ми завлекува во десно. Што може да е причината, треба ново балансирање, центрирање, крива гума?
Ротација не се прави така како сто си направил зашто се јадат гумите нерамномерно само од една страна,предните ги ставаш позади на иста страна, а задна лева дијагонално ја ставаш напред десна да ти биде и задна десна дијагонално напред лева да ти биде.Нормално треба промена заради ротацијата и балансирање еднаш во пролет и еднаш во есен.Ќе видиш колку подолго ќе ти траат гумите и сите 4 ќе ти бидат еднакво потрошени.

http://zipnegotin.co.rs/vodic-za-rotaciju-auto-guma/

Нема врска ова. Вистината е многу проста и отворете си упатство. Кај различни автомобили се препорачуваат различни начини на ротација. Една од нив е посочената дијагонално ама најчесто е предна лева со задна лева итн.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10172 на: 08 Јуни 2020, 12:55:29 pm »
Ако гумите ти имаат насока на ротација тогаш единствена опција без да ги вадиш од бандаш е промена напред-назад.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #10173 на: 08 Јуни 2020, 19:03:12 pm »
A dali ima nekade da se kupi da ja kazam "univerzalna" bez nasoka na rotacija sto bi sluzela kako rezerva, po potreba levo i desno da se mesti posto postoeckava e dojdena so kola taka da si gi ima godini. Konkretno 215/55, brendot e nebiten
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #10174 на: 08 Јуни 2020, 21:00:59 pm »
Секако дека има. На тие гуми на кои мора да се запази ротацијата, експлицитно е назначено на самата гума, накаде треба да се врти.
Ако не е назначено, сеедно е како ќе ја монтираш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10175 на: 09 Јуни 2020, 07:58:46 am »
Претежно сите се такви без ротација летните, имаш само надворешна и внатрешна страна. Униројал мислам беа дирекциони.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #10176 на: 09 Јуни 2020, 08:05:43 am »
Шара на гумите. Да повториме:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #10177 на: 10 Јуни 2020, 09:31:38 am »
Дали имате некоја информација за AVON tyres, поточно AVON ZV7 (91Y)

Најдов некој луд попуст за мојава димензија демек од 7600 на 2500 по гума. Дали вреди?

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #10178 на: 10 Јуни 2020, 10:44:04 am »
Авон, само козметика, бајо мој...

Се шалам, не сум имал искуство.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10179 на: 11 Јуни 2020, 01:21:20 am »
Значи Сава перфекта се асиметрични и на фотографијата долу се правилно намонтирани на бандажот?
Ова е десно тркало. На левото тркало треба обратно, со кривењето на шарата кон надолу да гледа навнатре?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10180 на: 11 Јуни 2020, 07:25:35 am »
Си пишува на гумата. Ако има ознака "outside" тогаш е асиметрична, и ознаката „outside" треба да биде  на надворешната страна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #10181 на: 11 Јуни 2020, 07:30:10 am »
Или Rotation пишува ако се само предвидени за во една насока.

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #10182 на: 13 Јуни 2020, 15:09:39 pm »
Ја земав 4 летни Sava 225 50 17 98y uhp2 од транзитен и друг сет 4 летни за другата кола Kelly 205/45/17od stop&go па наредниве 4-5 години не му ја мислам.
 Сеа да прашам некој шо разбира појше, после монтажа у стоп& го не ми светна ништо сензорот за притисок у гума . При промена на друго место (станува збор за Seat ibiza 1.4 2008) одма ми светнуваше сензорот. Вртам еден круг околу католичка и одам да прашам да не сте ги извадиле случајно сензорите од гумите ??? Не другар нема сензори у гумите тоа ти е сензор на бордот. ???? Значи добро ти се напумпани и не детектира промена у притисок.
Како можам да проверам дали мојов модел има сензор во гуми или на борд ????
Колава ја вози женами и многу не и  ги знам  деталите :)

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10183 на: 13 Јуни 2020, 18:11:50 pm »
Овој тест (осврт, повеќе) за мене е посебно интерсеен, со оглед на тоа што сега монтирав Conti SportContact 6.
Зошто е интересен, затоа што претходно возев Pilot SuperSport, а пред нив Conti Sport Contact 5, а пред нив Michelin Pilot Sport 2. Сите овие гуми, во одреден момент се спомнати во видеово.

Јас вака ги имам „доживеано“, субјективно нормално:

1. Pilot SuperSport
2. Michelin PilotSport 2
3. Conti SportContact 5 (овие изгубија на thread wear, перформансите беа на ниво на PS2)

Чекам да видам кај ќе ги сместам CSC6 (black chilli).
Се надевам на прво, но не би било лошо и второ место. Би ме разочарале ако биде пониско.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10184 на: 13 Јуни 2020, 18:16:54 pm »
А немаше CUP за овие димензии? Бал...