Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1999313 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10140 на: 01 Јуни 2020, 17:18:52 pm »
Не гледам што би се мислел... Супер си се тие.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #10141 на: 01 Јуни 2020, 17:24:42 pm »
Дечки, ај уште еден финален совет/мислење за летни гуми. Ми требаат 225/45/17 за Audi A3 Sportback 8V, претежно ќе се вози на отворен пат (Холандија и околните земји) на доста често влажни патишта. Моментално е на зимски (ContiWinter), мада сакам да купам летни ASAP и да ги сменам. Според она што го видов/прочитав на нет, некако сум најзагреан за Continental PremiumContact 6 (цената е негде околу 80 евра/гума без монтажа). Буџет немам определено, али отприлика до кај 350 евра тотал да речеме.

Ако ти одговара цената, нема мислење, пакуј одма
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Vojche

• Почетник
  • *
  • Пораки: 34
« Одговори #10142 на: 01 Јуни 2020, 17:38:28 pm »

Читав разни ствари, од типот на краток век и дека се малку бучни. Исто мислев да не има некоја гума што е подобро покажана во овој ценовен ранг (пр. Hankook Ventus Prime 3), затоа и побарав совет пошто не сум толку упатен, удрив само едно лаичко читање по нет.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #10143 на: 01 Јуни 2020, 18:07:03 pm »

Читав разни ствари, од типот на краток век и дека се малку бучни. Исто мислев да не има некоја гума што е подобро покажана во овој ценовен ранг (пр. Hankook Ventus Prime 3), затоа и побарав совет пошто не сум толку упатен, удрив само едно лаичко читање по нет.

Еве ти неколку тестови кои треба да ги разгледаш :
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Auto-Zeitung-Summer-Tyre-Test.htm
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-AMS-18-Inch-Summer-Tyre-Test.htm

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #10144 на: 01 Јуни 2020, 21:03:57 pm »
Кои димензии гуми може да се стават на фабричките бандажи од Даеву Матиз?
Претходно биле 145, сегашните се 155/70/13... Може пошироки од 155?
еве на линков http://www.evropagumi.com.mk/  имаш калкулатор за гуми таму би ти се разјаснило се

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #10145 на: 01 Јуни 2020, 22:43:08 pm »

Vozam Cont premium Contact 6 vo taa dimenszija  i Ventus prime vo pomala dimenzija.
Conti e sekako podobra guma, pogotovo najdobra na site testovi vo odnos na drugite gumi za dozd.
Taka da nema dilemi zimaj Conti Premium contact. Nit se nesto bucni nit brzo se trosat.

Edino mozat da im pariraat Michelin PS4 ili Good Year Asymetric 5 ka. No za dozd prednjacat Continentalot.
Na nekoi pak testovi za dozd najdobri se Good yearot. Sto i da zemes od ovie tri nema greska.
« Последно менување: 01 Јуни 2020, 22:49:56 pm M3V8 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10146 на: 01 Јуни 2020, 22:50:32 pm »

Може 175/50/17 @SaleSk таа димензија ли беа?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #10147 на: 02 Јуни 2020, 08:36:01 am »
165/60/14

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10148 на: 02 Јуни 2020, 09:51:57 am »
@SaleSk ама ти на 14-ка бандажи си ги ставал?
Фабричките се 13-ки.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пошто мал избор на гуми има за 155/70/13 (а 145ки ништо нема, ниту па сакам).
Мишелин/Континентал нема ништо во таа диманзија. All-season многу мал избор (скоро ништо), а ни за летни гуми изборот не е нешто голем па да направам компромис со некои што барем имаат добро кочење на мокро.

Постар човек е шоферот, споро вози ама глупаво е да не му се пружат сите предности што може да ги има... Како подобро кочење.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10149 на: 02 Јуни 2020, 15:43:49 pm »
Може ќе му затреба на некој...

Sent from my Mi 9T Pro
« Последно менување: 02 Јуни 2020, 23:22:20 pm KaZaN »

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #10150 на: 03 Јуни 2020, 15:02:13 pm »
Направив ротација на гумите од напред назад и обратно, десна со десна страна лева со лева. Претходно колата се движеше право одлично, сега ми завлекува во десно. Што може да е причината, треба ново балансирање, центрирање, крива гума?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10151 на: 03 Јуни 2020, 16:38:28 pm »
Треба да си ги напумпаш гумите подеднакво на двете страни.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #10152 на: 03 Јуни 2020, 16:41:30 pm »
Треба да си ги напумпаш гумите подеднакво на двете страни.
Напумпано

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #10153 на: 03 Јуни 2020, 19:41:33 pm »
@SaleSk ама ти на 14-ка бандажи си ги ставал?
Фабричките се 13-ки.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пошто мал избор на гуми има за 155/70/13 (а 145ки ништо нема, ниту па сакам).
Мишелин/Континентал нема ништо во таа диманзија. All-season многу мал избор (скоро ништо), а ни за летни гуми изборот не е нешто голем па да направам компромис со некои што барем имаат добро кочење на мокро.

Постар човек е шоферот, споро вози ама глупаво е да не му се пружат сите предности што може да ги има... Како подобро кочење.

165/70 13 е гума што ја има најчесто како најефтина димензија.

Е сега гумата што ке ти ја предложам можеби ќе бидеш скептик, а тоа е Windforce Catchfors PCR (летни гуми се)
Лани во јули месец ги купив и после 1 година возење сум имал ситуации каде што морало и поагресивно да кочам, и во кружен тек намерно сум влегувал побрзо чисто да ги истестирам и досега не ми направиле никаков проблем ни на влажно ни на мокро.

Исто така и зимските гуми ми се Winforce Snowblazer и со нив исто така по влажен коловоз не сум имал некаква непријатност. Штета само што сега кога имаше снег во март не ги пробав по снег како ќе се однесуваат.

Купени ми се од Sava gumigumi на фејсбук имаат страна, монтажата е во сервис во Илинден, по цена од 1550 денари за гума (и летните и зимските по таа цена во таа димензија).
Во таа цена влегува и монтажата и балансирање.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #10154 на: 03 Јуни 2020, 20:45:27 pm »
Направив ротација на гумите од напред назад и обратно, десна со десна страна лева со лева. Претходно колата се движеше право одлично, сега ми завлекува во десно. Што може да е причината, треба ново балансирање, центрирање, крива гума?
Go imam istiot problem. Gumite se neramnomerno istroseni mada ne se primetuva. Proverena centrirana komplet pa isto. Gi vozam samo pozadi bez rotacija do slednite novi gumi. Se imaat zaebano ili od voenje nenapunpani so pogolem tovar ili???