Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2256745 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10155 на: 03 Јуни 2020, 20:59:27 pm »
@FiLo фала другар, ама баш утрово ставив Сава перфекта 155/70/13. Штета што не можев порано да прочитам да знаев дека може 165/70 13 такви ќе ставев... Фала во секој случај, добро е да се знае за во иднина.

Инаку да пренесам добро искуство со новигуми.ком (Транзит/Вулко) момците се професионални и љубезни, екстра брзо и добро завршена работа за 15-20минути. Рекорд, другиот рекорд ми е преклани во Мотоцентар нецели 3 часови чекање (и после пола час пак враќање за лошо балансирано тркало). :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #10156 на: 03 Јуни 2020, 21:03:37 pm »
Може ќе му затреба на некој...

Sent from my Mi 9T Pro
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Што саксија е ова Altenzo? И кој ги продава?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10157 на: 03 Јуни 2020, 21:22:32 pm »
Od turbomaks e ova. Ama ne znam so gumi se....

Sent from my Mi 9T Pro

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #10158 на: 03 Јуни 2020, 21:28:56 pm »
Avstraliski brend, made in China verovatno.
Po testovi od Nov zeland/Australija nekoj gi fali neokoj gi kritikuva.
A moze da se dobri, pogotovo za cenata.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #10159 на: 03 Јуни 2020, 21:36:59 pm »
Avstraliski brend, made in China verovatno.
Po testovi od Nov zeland/Australija nekoj gi fali neokoj gi kritikuva.
A moze da se dobri, pogotovo za cenata.

Малце повеќе кинески од австралиски :)

Zhejiang PDW Industrial Co., Ltd (also known as PDW group) founded in 1983, consists of three business divisions, an Automotive Alloy Wheels & Tyres Division, Motorcycle Wheels & Accessories Division, and Steel Security Doors Division. The facilities include three production plants located in Wuyi headquarter, Yongkang and Jinhua city, with a subsidiary company in Australia and a distribution network in over 60 countries. Over 1000 employees are working within the company. Through the acquisition of PDW Australia, PDW group owns PDW, Altenzo, Cavallis, and YSSG brands that all of them are becoming the leading brands in their own areas.

Повеќе доверба би им дал на Sava
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #10160 на: 03 Јуни 2020, 21:40:08 pm »
Mislam taka mi kazaa telefonski :)
Nema testovi sporedbi i tesko da se izvlece zaklucok kakvi se...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
« Одговори #10161 на: 03 Јуни 2020, 21:42:50 pm »
Направив ротација на гумите од напред назад и обратно, десна со десна страна лева со лева. Претходно колата се движеше право одлично, сега ми завлекува во десно. Што може да е причината, треба ново балансирање, центрирање, крива гума?
Go imam istiot problem. Gumite se neramnomerno istroseni mada ne se primetuva. Proverena centrirana komplet pa isto. Gi vozam samo pozadi bez rotacija do slednite novi gumi. Se imaat zaebano ili od voenje nenapunpani so pogolem tovar ili???
Ако завлекува сосема малку во десно би рекол дека е од шубе :)
Сите коли ми завлекувале во десно, особено по промена на зимски/летни, стари/нови.
По една до две недели го снемува проблемот ;D

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #10162 на: 05 Јуни 2020, 20:16:26 pm »
сподели искуства, и ја ги меркам пошо се евтини, но не ги бие добар рејтинг на тестови
@FiLo фала другар, ама баш утрово ставив Сава перфекта 155/70/13. Штета што не можев порано да прочитам да знаев дека може 165/70 13 такви ќе ставев... Фала во секој случај, добро е да се знае за во иднина.

Инаку да пренесам добро искуство со новигуми.ком (Транзит/Вулко) момците се професионални и љубезни, екстра брзо и добро завршена работа за 15-20минути. Рекорд, другиот рекорд ми е преклани во Мотоцентар нецели 3 часови чекање (и после пола час пак враќање за лошо балансирано тркало). :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10163 на: 05 Јуни 2020, 20:24:26 pm »
Јас ги имам од лани на i10, претежно низ град се вози, неколку пати на кратко по автопат.
Потивка е од Ханкукот, не пролизгува, си кочи убаво иако не сум влегол во самоубиствени мисии :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10164 на: 05 Јуни 2020, 21:57:27 pm »
сподели искуства, и ја ги меркам пошо се евтини, но не ги бие добар рејтинг на тестови
Jaс на тестовите видов полоши резултати на мокро кочење, не сум возел на мокро досега со нив па не можам да коментирам. Не е моја колата, ја возам десетина дена по сила на приликите... Овака делуваат многу подобро од 8 години старите бе-еф гудрич кои се сменија. Подобро се кочи, постабилно е во кривини, но не е дека сум ги „бркал“ нешто посебно, Матиз е сепак. :)
Малку се бучни, ама ништо дил-брејкинг.

За парите се добра вредност, посебно што ќе ги вози постар човек кој ретко вози а уште поретко на лошо време.

Во конкуренција беа и Вредстејн (не ми текнува кои) и Фулда екоконтрол (или така нешто), но на тестовите не беа нешто уаууу подобри а сепак осетно поскапи. Се мислев и за ол-сизн гуми, ама се предомислив со оглед на малата трајност и лошите перформанси на високи температури на лето. Колата сепак ќе се вози 90% на убаво време и дотичниве Сава перфекта би требало да бидат задоволителни за потребите.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #10165 на: 05 Јуни 2020, 23:43:40 pm »
Сите коли ми завлекувале во десно, особено по промена на зимски/летни, стари/нови.
[/quote]

Така ќе да е. Пробав по истата рута со другата кола, ист резултат. :)

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #10166 на: 05 Јуни 2020, 23:46:45 pm »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10167 на: 06 Јуни 2020, 00:04:29 am »

Не обрнувај внимание на позицијата на воланот, гледај го сообраќајот околу тебе (вклучително штикли, сукњи) и ќе исчезне завлекувањето ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10168 на: 06 Јуни 2020, 11:14:25 am »

Патиштата се криви.

Отсутен civikom

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #10169 на: 06 Јуни 2020, 12:21:42 pm »
Направив ротација на гумите од напред назад и обратно, десна со десна страна лева со лева. Претходно колата се движеше право одлично, сега ми завлекува во десно. Што може да е причината, треба ново балансирање, центрирање, крива гума?
Ротација не се прави така како сто си направил зашто се јадат гумите нерамномерно само од една страна,предните ги ставаш позади на иста страна, а задна лева дијагонално ја ставаш напред десна да ти биде и задна десна дијагонално напред лева да ти биде.Нормално треба промена заради ротацијата и балансирање еднаш во пролет и еднаш во есен.Ќе видиш колку подолго ќе ти траат гумите и сите 4 ќе ти бидат еднакво потрошени.

http://zipnegotin.co.rs/vodic-za-rotaciju-auto-guma/
« Последно менување: 06 Јуни 2020, 12:28:25 pm civikom »