Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1836331 пати)

Отсутен kargh77

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8310 на: 20 Март 2018, 07:38:50 am »
Ви благодарам на споделените искуства!
Свесен сум и самиот дека е ефтина гума, но од друга страна, за кола која скоро и да не излегува од град, можеби еднаш, двапати годишно, повеќе пари не ми се даваат за гуми кои во својот век нема да поминат повеќе од 20-25000 км, а после петтата сезона секако ќе ги фрлам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43919
  • Il Moderatore
« Одговори #8311 на: 20 Март 2018, 07:39:48 am »
Имаше зима низ град зимово? :)
Два пати. Ама само ноќе, и по 2-3 саати траеше :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
« Одговори #8312 на: 20 Март 2018, 08:07:33 am »
Свесен сум и самиот дека е ефтина гума, но од друга страна, за кола која скоро и да не излегува од град, можеби еднаш, двапати годишно, повеќе пари не ми се даваат за гуми кои во својот век нема да поминат повеќе од 20-25000 км, а после петтата сезона секако ќе ги фрлам.
Моментот е дека за 200 денари плус по гума (ете 250 нека е) се купува попроверена марка, на пример Сава која рака на џигер е подобра гума од рандом кинески. Не е голема разликата во пари, а душичката некако како поспокојна би ми била. Во ценовен ранг од околу 2000 денари (за димензијата која ја вози Кампусот) има и други гуми, кои за воља на вистината стигнале до некои реномирани тестови (за разлика од еден куп кинески кои не учествуваат во такви тестирања... ако во последно време стигнале до таму, јас се извинувам, не сум ептен во тек, не ми требаат гуми за сега :) ).
Секој за себе, ама јас увек го земам тоа што би било најдобро за зацртаната сума (увек со расположение за нешто плус ситно), не најскапо, ама не ни најевтино.
Сум возел Firestone, Sava, Tigar, Bridgestone, Michelin... Tigar се дно дна, ама треба да се заеби човек за да ја научи лекцијата. Моментално возам Hankook, не се скапи, цена-перформанси=таман.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5574
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #8313 на: 20 Март 2018, 08:27:18 am »
Kolku te fatija 15kite?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

15kite 12k set, a 17kite 20k.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8314 на: 20 Март 2018, 08:38:05 am »
@bramovsk aj te molam ako ne e problem pisi revju za crossclimate +. Moze si pisal na prethodnive strani, pobarav ama nemozev da najdam. Pokonkretno me interesira dali na tie nekolku dena sneg/mraz mozese da se dvizis so niv (dali moze da zamenat zimska guma vo zima?), kolku km imas pominato, kolku/dali se trosat? poso na revjua toa kako glaven problem go posocuvaat. Thx in advance

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #8315 на: 20 Март 2018, 08:39:13 am »
Моментот е дека за 200 денари плус по гума (ете 250 нека е) се купува попроверена марка, на пример Сава која рака на џигер е подобра гума од рандом кинески. Не е голема разликата во пари, а душичката некако како поспокојна би ми била. Во ценовен ранг од околу 2000 денари (за димензијата која ја вози Кампусот) има и други гуми, кои за воља на вистината стигнале до некои реномирани тестови (за разлика од еден куп кинески кои не учествуваат во такви тестирања... ако во последно време стигнале до таму, јас се извинувам, не сум ептен во тек, не ми требаат гуми за сега :) ).
Секој за себе, ама јас увек го земам тоа што би било најдобро за зацртаната сума (увек со расположение за нешто плус ситно), не најскапо, ама не ни најевтино.
Сум возел Firestone, Sava, Tigar, Bridgestone, Michelin... Tigar се дно дна, ама треба да се заеби човек за да ја научи лекцијата. Моментално возам Hankook, не се скапи, цена-перформанси=таман.

Моето размислување оди вака (и не мора сите да се согласат, секако):

Гумите се единствениот контакт што моето возило го има со подлогата. Тие четири мали парченца контакт-површина се контактот што моето возило - кое тежи повеќе од еден тон, и во кое се возам јас и моите другари/семејство, итн - го има со улицата под мене.

Едноставно, не ми се ризикува со гуми со непознато потекло.

Океј, ќе рече некој „ама јас не возам брзо, не се занесувам, мене не ми требаат кујзнае-какви гуми.“ Во ред - го разбирам тоа. Но и при брзини од 120 километри на час (на автопат) може да се случи да налетам на стоечка вода, или на нешто слично, или да ми треба нагло да закочам. Во тие услови, разликата може да биде голема - и во финансии, и во повреди.

Не знам дали го видовте видеото од Engineering Explained - пробува некои ноунејм (Fuzion) гуми, и прави тестови. Во кочење од 60 милји на час (нешто под 100 км/ч), разликата во кочење на никаквите гуми во однос на Бриџстоун гумите беше скоро 11 метри! 11 метри!

Апсолутно се согласувам со @Carpathian Lord - секогаш ќе изберам попроверена марка.

Кај нас има стигма да речеме кон Nexen гуми, и луѓе мислат дека се кинески. А не се, сосем добри гуми се, и имаат океј цени. Во моментов возам Hankook V12 Evo2 на Голфот. Гумите не се најдобрите, ама се добри. Ако сум во ситуација да не можам да си дозволам Continental, Michelin, Bridgestone, Pirelli или нешто слично - ќе земам Hankook, Toyo, па и Nexen.

Како што реков. Не ми се ризикува.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8316 на: 20 Март 2018, 08:53:31 am »
Za kafe ili za birtija lugevo ke potrosat 100000 den, ama za gumi 200-500 den extra za 5 godini mnogu im se.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3912
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #8317 на: 20 Март 2018, 09:37:54 am »
Во врска со муабетот погоре, само ќе спомнам дека Kelly не се кинески.

За нормално возење, зимово (сестра ми ги вози на ц4) беа сосема ОК. Се возеа и на суво, влажно, на снегот, низ град а и на авотпат...

Kelly Winter HP 205/55/16.

Sent from my Redmi Note 4x

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #8318 на: 20 Март 2018, 09:54:01 am »

Јас на Алфата и на Нубирата имам Тигар Winter 1.

Презадоволен сум.

Алфата лани на Водно ја возев онака, баш до максимум.

Сфатив дека гумата за тоа (нормално) не ја бива. Шасијата супер држеше, предница, задница, ама гумите не ми дозволуваа да излезам добро од кривина.

Во такви услови видов дека стварно се тиња.

За да ме извадат од снег, да бидат безбедни во локва вир на автопат и слични ситуации, никогаш не ми направиле проблем.

Не дека ептен ја препорачувам ама не е лоша.

До сега најзадоволен сум бил од Nokian.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #8319 на: 20 Март 2018, 10:06:19 am »
Здраво! Нов на форумот, за ваше мислење - никаде не најдов во темава (барем не до пред една година наназад) за Nokian Line и iLine. Читам по странскиве форуми (главно Британски) мнооогу позитивни коментари и тоа речиси секој коментар е дека се изненадени и воодушевени од гумите. Исто така, Line биле и препорачани и со мошне добар рејтинг и на ADAC и некој друг тест во 2015, 2016 и 2017 (https://www.nokiantyres.com/summer-tyres/nokian-line/).

Па, сакав да ве прашам и за ваши искуства и за Line и за iLine.

Планот ми беше да одам на ContiPremiumContact™ 5, но коментарите по странските форуми ме замислија.

Инаку, би возел 185/60/15 88H на Опел Мерива.

:)

Јас имам и Line и iLine по две на секоја полуосовина. Знам дека не е препорачливо, ама таква комбинација се изведе од хх причини. Прво ги купив Line во пролет 2016та година, ги повозив една летна сезона на предната осовина, па се преселија назад. Бучни, добро држат во сите прилики, брзо се трошат за 1000км месечно градско возење. Пролет 2017та, две iLine во истата димензија 185/60 R14 од Мотоцентар за предна осовина . Далеку потивки, подеднакво добро да не речам одлично држење на суво и мокро. Подеднакво лошо т.е. брзо трошење при релативно мали километражи, претежно извозени во град и релативно агресивно. Она што не ми се допаѓа е производството на Нокиан што е преместено во Русија, не можам да се отргнам од впечатокот дека далеку ми беа подобри гумите што беа произведени во Финска. Не ме лажат прикаските дека е иста контролата на квалитет. Не ми е прв сет Нокиан, сум имал Нокиан V, WRG2 на друга кола, производителот е солиден иако квалитетот флуктуира очигледно. Баш и ќе менувам летен сет деновиве, па и слики ќе прикачам.

Доколку си во можност, остани си со планот на Continental или Michelin, избегни ги Eco моделите, земи си Premium Contact.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
« Одговори #8320 на: 20 Март 2018, 10:08:46 am »

Јас на Алфата и на Нубирата имам Тигар Winter 1.

Презадоволен сум.

Алфата лани на Водно ја возев онака, баш до максимум.

Сфатив дека гумата за тоа (нормално) не ја бива. Шасијата супер држеше, предница, задница, ама гумите не ми дозволуваа да излезам добро од кривина.

Во такви услови видов дека стварно се тиња.

За да ме извадат од снег, да бидат безбедни во локва вир на автопат и слични ситуации, никогаш не ми направиле проблем.

Не дека ептен ја препорачувам ама не е лоша.

До сега најзадоволен сум бил од Nokian.
Значи презадоволен си со тоа што можиш да излезиш од гаража на улица ако има снег :)
И мене зимските ми се такви, не дека со нив лани не возев Скопје-Битола околу Божик кога државата беше блокирана со 5-10 см снег, ама не е тоа тоа.
Еден обичен тест на Пелистер со на комшијата Пасатот, со Сава зимски гуми (оние со глупавата шара), многу полесно тргнуваше на угорница и се справуваше низ снеговите на паркингот неисчистен на Пелистер (јас си играв со двете коли, затоа ја приметив разликата).
Дека се подобри од било кои летни, подобри се и побезбедни за во зима, ама дека сум презадоволен, мало морген :)
А за низ вода, не сум ги споредил со други зимски, ама сум бил на раб да излетам од патот поради заносување на колата кога улетав во вир кој не го приметив (со летните сум бил во слични ситуации, далеку подобро се однесуваат, али и треба да е така, не се за џабе четирите канали на шарата на гумата...)
Не би зел Тигар повторно, би пробал со Ханкок зимските.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #8321 на: 20 Март 2018, 10:11:14 am »
Најјак збор е „презадоволен“.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #8322 на: 20 Март 2018, 10:12:38 am »
Ипкисија, зимските http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Hankook/Winter-i-cept-RS2.htm се добри во услови на суво и мокро па и со малку снег, за повеќе снег не ги извадив од Скопје зимава па да потврдам. Нема да погрешиш ако се одлучиш за нив, пристоен однос цена квалитет.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #8323 на: 20 Март 2018, 10:15:22 am »
@bramovsk aj te molam ako ne e problem pisi revju za crossclimate +. Moze si pisal na prethodnive strani, pobarav ama nemozev da najdam. Pokonkretno me interesira dali na tie nekolku dena sneg/mraz mozese da se dvizis so niv (dali moze da zamenat zimska guma vo zima?), kolku km imas pominato, kolku/dali se trosat? poso na revjua toa kako glaven problem go posocuvaat. Thx in advance

Што се однесува да зимските услови во МК, мислам дека воопшто нема потреба од сериозно подобри карактеристики за да се чувствуваш сигурно.

Овде имам опишано и две видеа http://forum.carclub.mk/index.php/topic,23.msg1017631.html#msg1017631

Имам дома уште некое видео кога се качував на Водно кога имаше снег ама не сум го ископал од СД картица. Но во принцип нема инзенадаувања.

Поминато имам некои си 5500 км, и сум повеќе од задоволен. Немам измерено длабочина на шара. Да најдам некое гаџетче ќе кажам колку е. Цената на гуимите за 205/55/16 беше 22500 МКД  сосе монтажа, што ги доведува на конкурентно ниво со асални зимски гуми. Во останатите услови на ладен и влажен колосек одлично се покажаа. Мислам дека ви истата тема за зимски гуми имам спомнато. Секако имам намера да ги возам до Мај. После ќе правам есап дали ќе ги задржам летво или ќе одам на 6+6 месеци со летни гуми.

« Последно менување: 20 Март 2018, 10:23:54 am bramovsk »

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #8324 на: 20 Март 2018, 10:17:20 am »

Kelly e skoro isto sto I Sava a toa pa e isto so Debica.
Znaci Sava=Debica=skoro isto, no ne sosema isto kako ovie dve=Kelly

Kako sto pisa carpatian, treba da vozis skoro do limit za da primetis razlika od guma do guma, zatoa retko koj moze da napravi razlika osven bucnost I tvrdost na guma. Na testovi gi vozat na limit gumite I togas se primetuvaat razliki.

No, kako sto pisa zero, nemozes da znaes koga ke ti pritreba dobra guma. Moze da vozis "penzionerski" I samo vo grad so ednas dvapati godisno nadvor, pa da se desi pri najnormalno vozenje 120-130 na avtopat da treba da se stisne kocnica ili nekoj manevar da se napravi I pri 80-90, neli marphy da se pogodi vo toa "ednas samo nadvor od grad". Togas ke se dovedes do limit na gumata I mozes da go jades.