Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1993617 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8085 на: 21 Ноември 2017, 16:46:21 pm »
185/65/14 ол сизн кои се подобри пријател ми бара за пунто, ај ве молам побрза помош оти у велес почнаа да казнуваат 2ч од кога влезе законот во сила

Поевтина варијанта:
Nexen nblue 4s
Matador mp61
Sava Adapto

Поскапа варијанта:
Fulda Multicontrol
Good Year Vector 2 gen
Michelin Cross Climate

Овие би требало сигурно да ги има кај нас по дистрибутерите за гуми.
По правило сите олсизн гуми (барем тие што се произведени последните 10 години) имаат снегулка, така да сигурно нема да го казнат.
Зини да ти кажу.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8086 на: 21 Ноември 2017, 16:53:47 pm »
го убедив за зимни нексен па на пролет може ќе ја продавал, а ако не ја продаде ќе ја мислиме за летни. all season ја не би користел никогаш, освен крос клајмат која за кај нас мислам не одговара оти у лето е многу жешко

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8087 на: 21 Ноември 2017, 16:54:38 pm »
Sindziri mora da nosi 24/7. All season nema da go spasat od kazna, osven ako ne e so nacrtana snegulka kako crossclimate

Огромен дел од all-season гумите се со снегулка и планина со 3 врвови (официјално признаен знак за зимска гума во државава).

За пријателот да помине поефтино, ако не му мења многу димензијата нека побара 185/60/14, како што знам поефтини се (а ваљда и повеќе гуми носат во таа димензија). За подобри, се знае зимско ориентирани се Goodyear Vector 4Seasons, за полетно ориентирани - едни и единствени постојат засега - Michelin CrossClimate+.

Од другиве, @Simo - Carrier159 ги фалеше Nexen N-Priz или нешто така се викаа. @Kimi R фалеше Sava Adapto за во зимските каши и снегови, и поради тоа пазарив такви за една фамилијарна кола, 3000 километри поминаа и уште не се распаднале така да има надеж. После тоа има Nokian Weatherproof, на тестови добро покажани, има некои Матадор за сите сезони, и така натаму.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #8088 на: 21 Ноември 2017, 20:35:46 pm »
Олсизн савките тежнеат повеќе накај зимска гума, солидно држат на суво, на мокро влеваат мала несигурност, за снег, каши и подмрзнато се супер. За службено возило, како и за мало градско возило за од А до Б се добар избор.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #8089 на: 30 Ноември 2017, 12:48:04 pm »
Iako sme na pocetok na zimska sezona, sepak iskoci eden interesen test za Kineski letni gumi
https://shina.guide/press/12871/
Eve go zaklucikot (moj prevod):
Najcesto, cenata e provoproporcionalna so sigurnosta na gumata I koga se kupuva odreden model treba ubavo da se razmisli sto e povazno za Vas - momentalnata zasteda ili zivotot, I skoro sigurno ne samo vasiot.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8090 на: 30 Ноември 2017, 20:15:15 pm »
Со напомена, да се гледаат цените во западни земји со здрава конкуренција, а не во Македонија, кај што мислат сухо злато дека шиткаат, а не гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #8091 на: 04 Декември 2017, 16:58:07 pm »
Која е подобра летна гума марка, Пирели или Мичелин?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8092 на: 04 Декември 2017, 17:01:58 pm »
Continental

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
« Одговори #8093 на: 04 Декември 2017, 17:05:01 pm »
Continental

Помеѓу овие две марки, во моментов на пазарот нема континентал, на лето друга цена :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #8094 на: 04 Декември 2017, 17:39:33 pm »
На спарков иам некои летни firestone multihawk, со добра шара, ги возев пред некој ден по дожд и одрони со нагло кочење, не покажаа кикс. Вујко ми и на снег ги возеше пред некоја недела, не се пожали. Јас пошо не планирам да возам по снег за сега не земам зимски.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8095 на: 04 Декември 2017, 21:07:32 pm »

Не можеш да споредуваш марки во целост, можеш да споредуваш конкретни модели. И двете марки се премиум класа на производители, така да би рекол дека се исто добри. Аок сакаш да праиме реален муабет, пиши точни модели со цени.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8096 на: 04 Декември 2017, 21:16:02 pm »
https://youtu.be/lCbKlF53KSM?t=918

BTW Мишлен, не Мичелин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
« Одговори #8097 на: 04 Декември 2017, 22:41:09 pm »

Не можеш да споредуваш марки во целост, можеш да споредуваш конкретни модели. И двете марки се премиум класа на производители, така да би рекол дека се исто добри. Аок сакаш да праиме реален муабет, пиши точни модели со цени.

Pirelli CINTURATO P4 - 225€

Kormoran Runpro B3 - 162€

Uniroyal RainExpert 3 - 3967,50 ден

Bridgestone B280   - 3800 den

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8098 на: 05 Декември 2017, 19:53:34 pm »
Униројал 3ка ги планирам за следни, ако пак не ставам конти спорт контакт 5

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8099 на: 05 Декември 2017, 19:58:41 pm »
CSC5 Многу брзо се арчи. Боље види како стои CSC6 ако инсистираш на конти, мада ја за таа кола би земал PremiumContact.