Имам една дилема во поглед на изборот на нови гуми. Се одлучив за конкретна марка и модел на гума, е сега ме интересира дали е подобро да земам 91H, 94H (extra load) или 94V (со extra load и поголем брзински индекс)? Дали таквата гума ќе влијае на возните карактеристики на колата и дали ќе биде понекомотна затоа што ќе биде со појачан страничен ѕид? А од друга страна годишно кинам по една гума или морам да сменам заради оштетување на бочниот ѕид поради дупките по нашиве патишта и качување по тротоари. Се работи за димензија 205/55/16 и за возило пежо 207. Ме интересира вашето мислење. Дали ќе биде оверкил да се стави 94V на пежо 207?
91H, 91V, ili 94 XL, bez XL, ne treba da ti pravi nikakva razlika za komocija. A i razlikata e minimalna kaj gumata.
Jaс на меганот со димензии 205/50 р17 многу често кинев гуми со V. Па мислам дека во период од 3-4 години можеби 3 или 4 гуми имав скинато. Од моментот кога ги сменив сите четири со XL (extra load) такви проблеми со меурчиња на ѕидот, кинење на гуми не се појавија. И субјективно никаква промена немаше во комоција.
Kinenjeto na gumi ili meurite na stranicen zid najveke zavista od modelot i proizvoditelot na gumata.
Opst zaklucok na korisnici e deka "najnezni" se od Goodyear grupacija, mnogu blisku potoa Pirelli i Michelin, "najjaki" Bridgestone, Continental, Hankook.
E sega treba da se znaat koi brendovi vo koja grupacija spagjaat. Goodyear (i Dunlop, Sava, Debica, Fulda) kako i Michelin (BF goodrige, Kleber, Tigar, Kormoran) ima golema sansa za ostetuvanje. Pirelli barem davaat godina dena garancija za zamena na ostetena guma "no matter what happend" (neznam dali uste im vazi).
PS. Na Peugeot 207 stavas 205/55/16?

Toa e pregolema dimenzija za taa kola, dobro ako ne ti pravi problem na "pun" volan i ne ti fakja.
Edit: Gledam so soodveten ET deka treba da e ok.