Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204012 пати)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
Одг: Problem so klima
« Одговори #30 на: 15 Мај 2012, 21:02:50 pm »
Климата мириса од габички кои се размножуваат во влажноста што ја продуцира климата низ каналите за вентилација.За тоа има специјални спрееви кои се прскаат низ каналите и ги уништуваат нивните колонии.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #31 на: 15 Мај 2012, 21:07:15 pm »
Дечки колку реално би требало да трае едно полнење со фреон? Лани летото ми полнеа (или само дополнуваа?) сега забележав дека не дува доволно ладно. Лани раката да ја држеш ќе ти замрзне а сега едвај се осеќа.
Исто ме интересира и има ли различни типови на фреон или нешто грешно сум разбрал?

Треба да трае барем 2-3 години.Проблемот е што во возилата од технички причини се употребуваат и црева, кои имаат и одредена пропустливост.Доколку порано од тоа се појави неисправност, треба при полнење да се стави и флуоресцентна боја, како со специјална ув ламба би се открило местото на пропуштање.
Има разни типови на фреон.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #32 на: 15 Мај 2012, 21:48:08 pm »
Ima specijalen detektor za freon i tecenje.

Jas sum go gledal na termalna kamera kako isparuva. Mnogu e efektivno i odma znaes kaj e problemot.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #33 на: 15 Мај 2012, 22:14:25 pm »
Во Африка не ти треба термална камера, доволно е само да гледаш како испарува... ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #34 на: 15 Мај 2012, 22:20:48 pm »
No za dokumentiranje sekako treba. Mozes da zamislis.. Nema nisto ama kamera od 50000 EUR mora da ima. Zaradi insurance na transport na hrana moralno e.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #35 на: 24 Мај 2012, 14:54:05 pm »
Треба да трае барем 2-3 години.Проблемот е што во возилата од технички причини се употребуваат и црева, кои имаат и одредена пропустливост.Доколку порано од тоа се појави неисправност, треба при полнење да се стави и флуоресцентна боја, како со специјална ув ламба би се открило местото на пропуштање.
Има разни типови на фреон.

Ја носев на проверка ми кажаа фреон ич нема (а лани летото е полнета 900гр собира). Ја ставија на компресор од никаде не се слуша да пушта воздух и не губи притисок, стрелката не мрдна. Не ми е јасно како е можно да го снема целиот фреон ако никаде не 'дише'.
Ќе одам кога ќе се стопли малку ќе ја наполнам со фреон и боја ама ми рекоа после тоа треба околу една недела салам да ја користам климата за да покаже ако има некаде. Колку отприлика е грам фреон реална цена? да знам да не ме бањат :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #36 на: 24 Мај 2012, 15:06:48 pm »
Можда сега кога отвараше со бош пумпата истекол нешто грешка отштрафиле :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #37 на: 24 Мај 2012, 16:44:59 pm »
хаха не бе не е тоа пошто уште пред тоа се осеќаше не дуваше ич ладно

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #38 на: 24 Мај 2012, 20:22:02 pm »
Нека ти стават во фреонот боја, поефтино е и ќе покаже за брзо време, каде пропушта...
Ти не превезуваш храна, така да термално гледање и 50000 евра не мора да трошиш..

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #39 на: 24 Мај 2012, 20:25:13 pm »
Ако се работи за помало тишење на фреон е потешко да се најде, најверојатно кај што се споевите со гумички не дихтува добро некоја затоа бега фреонот.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #40 на: 25 Мај 2012, 02:03:26 am »
Тоа ме и плаше ако има помало тишење да не може да се најде каде е. на компресор и 10 бара притисок ништо не покажа.  Ми рекоа некое уље се ставало заедно со фреонот да се подмачкаат гумичките да стегнале демек поубаво ако не дихтува некаде.

Нека ти стават во фреонот боја, поефтино е и ќе покаже за брзо време, каде пропушта...
Ти не превезуваш храна, така да термално гледање и 50000 евра не мора да трошиш..

Сакаш да кажеш дека со боја треба да е поефтино? Колку боја се става, колку поефтино на мене ми кажаа 2.5 денари грам фреон. 900гр - 2250 ден. Да е за 3 години ок ама ако треба догодина пак да го пунам како сега...

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #41 на: 25 Мај 2012, 08:47:56 am »
Не мора да ставаат 900 грама.За да покаже системот ќе работи и со 600, само нема да лади како што треба.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #42 на: 25 Мај 2012, 08:53:05 am »
Moze od pomalce freon i da ne vklucuva voopsto.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #43 на: 25 Мај 2012, 20:37:50 pm »
Бугар, на истата кола за да дијагностицирам каде тече сум ја полнел и со 450 грама и климата работела но не како што треба , но доволно за да видам кај протекува.
Како „зачинал“ си, мора на се да ставиш миродија...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #44 на: 25 Мај 2012, 20:44:59 pm »
Изгледа дека е кувар по професија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.