Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204013 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Problem so klima
« Одговори #45 на: 25 Мај 2012, 20:49:41 pm »
Ако не се лажам некаде видов дека е слаткар или кувар по форумов :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Клима
« Одговори #46 на: 21 Јуни 2012, 12:31:19 pm »
Вака, климата најверојатно слабо ми работи. Сум се возел во секакви коли со клима и стари и нови, секаде повеќе лади. Зашто нема капацитет климава? Може ли да треба да се достави само фреон? Или губи негде...?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
Одг: Клима
« Одговори #47 на: 21 Јуни 2012, 12:32:46 pm »
Имаш полен филтер? Прво тој смени го. после бапни му вапче на хладњакот ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #48 на: 21 Јуни 2012, 12:35:36 pm »
Сменет е 2 пати во кратки релации не е до него.

Мислиш дека заради тоа нема јачина? Мене никад над 90 не ми отишла стрелката, секогаш се движи од 80-90 .

Се мислам дека пушта некаде пред кабина.

А и немам вапче. ќе треба да те тормозам некој ден ;D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #49 на: 21 Јуни 2012, 12:39:13 pm »
Симо ова со вапчево ти стануе универзал совет сеа хехе :P Ако слабо дува тогаш е филтерот за полен, пробај пушти од внатре воздухот да го врти ако дува повеќе мењај го. Ако воздухот што дува не е доволно ладен тогаш треба да се дотури веројатно во системот течност.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #50 на: 21 Јуни 2012, 12:41:15 pm »
Оди кај што полнат клими нека измерат колку фреон имаш ништо нема да те кошта најверојатно ти фали фреон е сеа ако пушта од некаде тоа е додатен секс да го најдеш од каде а инаку не е некој проблем.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #51 на: 21 Јуни 2012, 12:43:03 pm »
Имам јас нов чичка у кола. Ама не е до него, а дува со помал капацитет тоа 100 посто. Ама финтава е што мислам и дека не е доволно ладен воздухот. Ако е до фреон супер, бар тоа не е проблем одма се става.

Оди кај што полнат клими нека измерат колку фреон имаш ништо нема да те кошта најверојатно ти фали фреон е сеа ако пушта од некаде тоа е додатен секс да го најдеш од каде а инаку не е некој проблем.

И јас тоа се мислам. Ама имаат некоја боја мислам пуштаат и сл. Значи ќе треба да се види.

Чим ја земам колата одма ќе идам.

Значи по ваше најверојатно е нешто од овие стандарниве работи. Нема што друго да биде? Нешто по страшно? Повеќе што кошта? :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 21 Јуни 2012, 12:50:31 pm »
Без разлика, што не крева температура, види што се „крие“ позади брник :

а за „малтретирање“, може и нема да биде малтретирање ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #53 на: 21 Јуни 2012, 12:55:27 pm »
Пробај прво со едноставни работи како што е проверка на фреон ова како што го опиша би требало само фреон да фали не верувам да е оштетен нешто компресорот.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #54 на: 21 Јуни 2012, 12:55:49 pm »
Го вадеше ти хладњакот? Или само го испразни и го дуваше?

Браникот мислам лесно се вади само има многу штрафови како и се во колава. Само штрафови тежат 200 кила :D

@stig

И ја тоа мислам, механичкиот дел колку што можев да приметам си е во ред, како и кај други коли. Е сега може да биде со помал капацитет или со помала сила. Тоа не знам како иде. Дали слабее и сл.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #55 на: 21 Јуни 2012, 13:00:29 pm »
Chlink, само од надвор го измив, од страна на моторот и од страна на браникот со вапче. Тоа го подобри капацитетот на ладење, а и ефикасноста на климата. Како и да е, не викам дека тоа е кај тебе сигурно решение, може да имаш и помалку фреон, но ова е 5денари лек, може ќе помогне - може не ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #56 на: 21 Јуни 2012, 13:06:03 pm »
Ај ко ќе земам колата ќе ти ѕвонам. Ако ништо друго ќе испиеме по некое пиво :D :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #57 на: 21 Јуни 2012, 13:09:45 pm »
Тамам!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #58 на: 22 Јуни 2012, 10:21:06 am »
Најдобро најди друга 156 па споредувај, јачина на вентилаторот и ладен воздух ...

Можеби имаш и глупости (нечистотии) во вентилацискиот систем ... исто така треба време додека го почуствуваш ладниот воздух. Не е исто кола да седела под сенка и на сонце. Пластиките кога ќе се загреат, треба време додека ладниот воздух го олади целот систем, па да нема губење на ладно додека стигне до тебе воздухот ...

Значи прво види дали мислиш или си сигурен дека климата не си ја врши доволно добро работата. Потоа можеш да го послушаш Симо да проверите во калку чиста состојба е решетката, па на крај секако оди кај некои про детектори за клими.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #59 на: 22 Јуни 2012, 11:13:09 am »
Сум спореувал. Послабо е кај мене. Има нешто ама што е. Може има прљафштини, треба да севиди тоа.

Да не ме сватиш погрешно. Имам клима и си лади, ама повеќе време и треба. И кога идам на кратки релации џабе ми е.