Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1440743 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Да не се викаше осиромашен ураниум, туку „Титаниум“ немаше да има забуна. Ама со „ураниум“ во името веднаш просечниот човек кој нема идеја каков материјал е тоа си поставува своја хипотеза, хипотезата е радијација, услов за радијација е ураниум, материјалот се вика осиромашен ураниум значи исполнува услов, автоматски е радиоактивен. Штом е радиоактивен од цртаните знаеме дека е причинител на канцерогени заболувања и мутации. Заклучок: „Осиромашениот ураниум е причинител на канцерогени заболувања во Македонија и Србија заради неговото зрачење.“

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Па уште кога ќе слушнат дека периодот на полураспаѓање за U-238, кој учествува со 99,7% во составот на осиромашен ураниум е околу 4.5 милијарди години...

Интересен факт, се користи за баласт тегови во Формула 1.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Интересен факт: осиромашен ураниум се користи за заштита од радијација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20682
Осиромашен ураниум во цивилна употреба се користи како бариера од радиоактивно зрачење и за контејнери за пренос на радиоактивни материјали. Ама кои слуша шител и анал и оној музичкиот канал, може и да не разбира некои работи.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,6784.msg751021.html#msg751021
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Осиромашен ураниум во цивилна употреба се користи како бариера од радиоактивно зрачење и за контејнери за пренос на радиоактивни материјали. Ама кои слуша шител и анал и оној музичкиот канал, може и да не разбира некои работи.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,6784.msg751021.html#msg751021

се користи и за заштита на операторите и околината од големи, индустриски, ренѓен апарати

http://en.wikipedia.org/wiki/Depleted_uranium#Shielding_in_industrial_radiography_cameras

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43794
  • Il Moderatore
Интересна работа, еден пријател успеа да го врзе фрлениот осиромашен ураниум во врска со бројот на инфаркти. Али не му беше проблем да каже дека лек за запушени крвни садови бил некој специјален оцет од не-знам-ти-ја-што, не запамтив точно. Бил неколку пати поефикасен во лекувањето од јаболковиот оцет!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Интересна работа, еден пријател успеа да го врзе фрлениот осиромашен ураниум во врска со бројот на инфаркти. Али не му беше проблем да каже дека лек за запушени крвни садови бил некој специјален оцет од не-знам-ти-ја-што, не запамтив точно. Бил неколку пати поефикасен во лекувањето од јаболковиот оцет!

тоа пошто нобеловиот комитет не чул ни за специјален, ни за јаболков оцет, а шапшалите на медицинските факултети сите се на платниот список на биг фарма. мамицата, после коли ми возеле виќендици ми граделе. Е па ќе градат, крф им ибам корумпирана.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43794
  • Il Moderatore
Како само наукава почна да не се почитува за толку кратко време... Пред 10 годни Science rulez, сега глупости rulez...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
Интересна тема за муабет e анти-научната параноја што се јавува во последниве 10-тина години. Мислам дека е комбинација од неколку работи - прво и основно, науката напредува со брзина која е incomprehensible за просечен човек, па се јавува страв од достигнувањата што луѓето не ги разбираат. Искомбинирај го тоа со природниот нагон за верување во теории на заговор и гледање многу филмови со заговори, и почнува манифестацијата на anti-science paranoia во реалниот свет.

На целото тоа би го додал и оној човечкиот момент на егоизам каде што сакаме да мислиме дека сме подобри од другите, и ете ти проблем..

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Јас сум анти- кочничар

Дечки, сакам да споделам со вас една лична одлука која ја донесов неодамна. Не ми се дебатира за неа, но сакам јасно да ви го кажам мојот став на таа тема. Молам да го почитувате тоа и иако текстот можеби  е долг, да го прочитате до крај.

Решив да ги вадам кочниците од мојот автомобил. Не е ова никаква избрзана одлука, затоа сослушајте ме.

Пред неколку недели видов сообраќајна несреќa; од различни правца двајца минаа раскрница во исто време. И двајцата истовремено стиснаа на кочниците и - се судрија. За среќа, никој не беше повреден.

Решив малку сам да истражувам и она што го открив беше шокантно. Стотици луѓе секоја година се здобиваат со повреди заради непотребно кочење! Еднаш и јас така, на снег, само малку ја допрев кочницата и комплетно изгубив контрола. Моите кочници за малку ќе ме убиеја.

А до пред неколку децении, луѓето не ни користеле толку кочници туку кочеле моторно, со менување на брзината на менувачот.

Кога прочепкав малку подлабоко во темата, открив кој го сковал ваквиот план - механичарите! Истите оние луѓе на кои им ги доверуваме нашите возила добиваат пари да ставаат и менуваат кочници! Можете да ВЕРУВАТЕ дека ним им е гајле за нашата безбедност или за нашите автомобили, но тие го прават тоа само заради 50-те долари кои ги добиваат за менување на кочниците.

Решив да поразговарам со мојот механичар и да му кажам дека сум решил да ги извади кочниците. Се згрозив od тoa на каков третман наидов. Ме обвини дека не знам што зборувам  иако ЈАС бев тој што го покрена прашањето колку вртежен притисок создаваат кочниците. "Тркалата се направени за да издржат притисок, не се секирај за тоа," ноншалантно ме откачи.

Потоа дури и имаше лице да ми каже дека таа моја лична одлука ќе имала консеквенци и дека ќе влијаела на сите околу мене! Толку од мене со него, си реков, ќе барам друг механичар. Но, проблем е што многу механичари се платени и поткупени од автомобилската индустрија и дека СИТЕ инсистираат мојот автомобил да има кочници. Многумина нејќат ни да проверат нешто друго во колата, само повторуваат дека без кочници не можело. Која е тоа банда!  Не сакаат ни да размислат за алтернативни техники на кочење.

Се разбира, и Владата е замешана во сето ова и ми наредува дека МОРАМ да имам кочници. Дека не бил тоа само за мене и дека сум можел да повредам други луѓе. А каде се изгуби правото на личен избор? Каде се изгуби слобода?

Значи, сè што сакам да ви кажам е сами малку да истражувате. Не слушајте што ви зборуваат големите продавачи на автомобили. Јас донесов одлука во име на моето семејство и рековме НЕ за кочниците. Ќе користиме природни помагала како што е гравитацијата и ќе пуштаме нога на земја за да прикочиме. Ако тоа ми вршеше работа како мал кога возев точак, ќе им врши работа и на моите деца кога се возат во кола.

http://off.net.mk/zezalici/meshano/ovojpat-ne-za-vakcinite

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6146
  • 69
Бардовци :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига