Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1440546 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Дечки проблем со синуси имам. Обично секоја година по 2 пати ми се појавува од есен кон зима и од зима кон пролет кога се менува годишното време. Оваа година ми е најизразено и имам доста мака. Некој некакво решение да понуди?

На видеово има реклама за конкетен продукт, ама доволно е добро за да разбереш за што станува збор. Станува збор за испирање на синусите, стара јога пракса. Наводно вакви садови имало и во центрите за јога кај нас, ама мислам дека може и да се импровизира некако.
Растворот е млака вода и сол.

http://www.youtube.com/watch?v=7Q6-ijWCAeo
Инаку и јас имам проблеми со синусите одвреме навреме, и веќе некое време планирам да набавам вакво нешто.

Ова не е испирање на синуси туку испирање на нос и по апсолутно ништо не се разликува од обично ставање аквамарис.

Јога, древни мудрости, а-у, дрн дрн и оп ти ги зеле парите за некое си таму фенси садче.

Да имало навистина предност ова садче при лекувањето синуси - ќе го учеле студентите по медицина, ќе го имало во книгите, со слика, опис, ќе го имало по болници и амбуланти, ќе имало и стручно име ово, оно...

Томе, иди на лекар и лекарот ќе ти понуди решение. Не барај совети за здравствени проблеми на автомобилски форум да му се невиди.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Јас дадов совет таму каде што побараа. Совет кој не инволвира операција на синуси, и од кој нема да има штета да се проба. Дури и тој садот секако може да се импровизира некако, ако цените на оригиналните садови не одговараат за некој.

Ама ОК, философот кажа. Нема што шоферишта за здравје да зборуваат.
Затварајте темава!  ;)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Нема зошто да се затвара темава. Шофери секако можат да си прават муабет на секакви теми, па и здравје. Но, кога ќе дојде моментот некој да има конкретен здравствен проблем и да бара конкретно решение, тогаш не е до форумски, туку стручни совети.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Slicno vakvo za ispiranje zemav pred mesec dena, na Aqua Maris proizvod i so nego ima i 30 kesicki za pravenje na solen rastvor. Mnogu podobro go procistuva nosot od obicni kapki.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Нема зошто да се затвара темава. Шофери секако можат да си прават муабет на секакви теми, па и здравје. Но, кога ќе дојде моментот некој да има конкретен здравствен проблем и да бара конкретно решение, тогаш не е до форумски, туку стручни совети.

Така де, нема што на форум да разговараме. Затварајте одма темата! (а и форумите, изгледа)

Се кладам дека можеш уште стотици постови да напишеш, и во ниеден од нив да не објасниш каква штета би имал ОП да се обиде со ваква назална иригација.

Еве малку едукација за тие што не знаат:
http://www.webmd.com/allergies/sinus-pain-pressure-11/neti-pots

Само да нагласам дека водата за испирање треба претходно да се изврие неколку минути, па да се олади додека не стане млака (по што се додава малку сол). Секако и лекарски преглед нема да наштети (како што не пропушти да нагласи captain Obvious).

Slicno vakvo za ispiranje zemav pred mesec dena, na Aqua Maris proizvod i so nego ima i 30 kesicki za pravenje na solen rastvor. Mnogu podobro go procistuva nosot od obicni kapki.
Садче?
Може некој линк (ако има), и цена колку беше, од каде го набави, итн...?  :)

едит:  Овакво имаш земено?
http://www.aqua-maris.com/nasal-lavage-19.html

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Ова не е испирање на синуси туку испирање на нос и по апсолутно ништо не се разликува од обично ставање аквамарис.

Јога, древни мудрости, а-у, дрн дрн и оп ти ги зеле парите за некое си таму фенси садче.

Да имало навистина предност ова садче при лекувањето синуси - ќе го учеле студентите по медицина, ќе го имало во книгите, со слика, опис, ќе го имало по болници и амбуланти, ќе имало и стручно име ово, оно...

Томе, иди на лекар и лекарот ќе ти понуди решение. Не барај совети за здравствени проблеми на автомобилски форум да му се невиди.

пак истиот муабет го повторуваш на рипит, иако веке (повеке) членови ти објаснија како иде работата со книгите во медицина... а и самите сме сведоци на многу успешни терапии и зафати на човечкото тело кои НЕ СЕ ИЗУЧУВААТ во ниедна модерна медицина на балканов па и пошироко...

знаеш ваљда дека во русија со декрет од прецедателот (путин) е внесена во изучување и редовна пракса квантната медицина.. нешто  на што “модерните“ доктори и изучувачи на медицината и во европа и во сад со потсмев гледаат и коментираат?

на мене беше употребена квантна медицина и имам одлични резултати, наместо препораката за скалпер од нашите МОДЕРНИ медицински стручњаци, кои решаваат се со “мало сецнување“ и процедура која е РЕДОВНА... учена по книга....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
@Van od zegin go zemav i kosta okolu 800 den.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Се кладам дека можеш уште стотици постови да напишеш, и во ниеден од нив да не објасниш каква штета би имал ОП да се обиде со ваква назална иригација.

1. финансиска. Истата работа ќе ја заврши и со шишенце аквамарис.

2. медицинска. Додека он мака мачи со синуси, ти му нудиш решение за плакнење нос. Па така, одложувајќи го непотребно третманот на синусите и заменувајќи го со плакнење нос, непотребно го зголемува ризикот за секундарни инфекции.

http://altmedicine.about.com/cs/allergiesasthma/a/SinusIrrigation.htm

Цитат
People with acute sinus infections should avoid this procedure.

Има томе акутен синуситис? Не знаеме. Треба да иде на лекар да му кажат, ПРЕД да почне да брца све и свашта у носот. Ало.

веке (повеке) членови ти објаснија како иде работата со книгите во медицина...

А-у? Како нешто толку интересно сум пропуштил? Каде тоа ми објасниле... и тоа повеќе членови? Јас се сеќавам само на едно прашање кое ми го постави зеро, на кое му одговорив (виде?). Дај леба ти пушти линк од тие објаснувања, горам од желба да ги прочитам. Или и ти ко Ван, кога ќе дојде моментот за праќање конкретни линкови и цитати - цврц - наместо линкови ќе почнеш да пушташ лични квалификации и/или сличиња, гифчиња итн?

а и самите сме сведоци на многу успешни терапии и зафати на човечкото тело кои НЕ СЕ ИЗУЧУВААТ во ниедна модерна медицина на балканов па и пошироко...

Не, не сме сведоци. Ако не веруваш, кажи еден пример на успешни терапии и зафати кои не се изучуваат во ниедна модерна медицина на балканов па и пошироко. Ама, пази, ќе треба некако да ја разликуваш од плацебо. И баба ми се колнеше во космодиск, а нема везе.
« Последно менување: 10 Декември 2014, 11:31:56 am filipv »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
@Van od zegin go zemav i kosta okolu 800 den.
Фала. Јас најдов некои прелиминарни информации дека во одредени јога центри таков порцелански кошта слична некоја сум (или нешто поевтино). Веројатно дека таков ќе купам, потраен е и полесен ќе биде за одржување (во однос на пластиката).

Мал совет, кога ќе го потрошиш комерцијалниот раствор од аква марис, потоа можеш слободни и сам да си правиш свој раствор од обична (но превриена) млака вода и сол. Само припази пред и после употреба садот да го плакнеш со превриена вода. Причината е во следниов линк:
http://consumerist.com/2013/09/05/not-all-neti-pots-explain-how-to-avoid-brain-eating-amoebas/

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Јас во тенџерче зовривам камилица, нане и лимон, па се покривам со пешкир и правам инхалации... Аква Марис не ми помага нешто многу... Има друг спреј, Миралис, тој ми помага, ама за многу кратко време.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

1. финансиска. Истата работа ќе ја заврши и со шишенце аквамарис.

2. медицинска. Додека он мака мачи со синуси, ти му нудиш решение за плакнење нос. Па така, одложувајќи го непотребно третманот на синусите и заменувајќи го со плакнење нос, непотребно го зголемува ризикот за секундарни инфекции.

http://altmedicine.about.com/cs/allergiesasthma/a/SinusIrrigation.htm

Цитат
People with acute sinus infections should avoid this procedure.

Има томе акутен синуситис? Не знаеме. Треба да иде на лекар да му кажат, ПРЕД да почне да брца све и свашта у носот. Ало.

ОоооОооо Филипчо, у реду е.
Знаеме дека ти си посвет од папата (по нашки, поголем инат од магарето).

Кој каде кажа да не иде дечкото на доктор?
Ај олади и не ме цитирај толку многу, колку повеќе се трудиш толку подлабоко тонеш во ...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Јас во тенџерче зовривам камилица, нане и лимон, па се покривам со пешкир и правам инхалации... Аква Марис не ми помага нешто многу... Има друг спреј, Миралис, тој ми помага, ама за многу кратко време.

Оваа постапка за која зборуваме, ги омекнува мрсулите и разните страња што ги блокираат синусите. Значи не како што сезнаечкиот филипв кажува плакнење само на носот, туку целосна иригација на синусите. Од едната ноздрва млаката солена вода оди во синусите и излегува преку другата ноздрва. Притоа ги омекнува закоравените мрсули, и сето тоа полесно се исфрла надвор.
Само работата е релативно редовно да се практикува сето ова. И освен првичното коштање за садот, не те кошта ништо освен малку време, малку сол и струја за да ја превриеш водата.

Погледни ја малава подолу:
(не ми се допаѓаат овие пластичните садови, со притискање можеби е можно да се направи преголем притисок?)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Кој каде кажа да не иде дечкото на доктор?

Никој освен мене не кажа да иде.

Ај олади и не ме цитирај толку многу, колку повеќе се трудиш толку подлабоко тонеш во ...

Каде те цитирам тебе?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Ќе воведат казни за неоткажување на термин а? :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.