Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1811503 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Мислиш јас да го ебам. ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
И ти би бил „неодговорен“ ако те третираат као го**о.

Јас можеби. Но докторот не смее. Ако го третираат како говно нека не биде доктор или нека смени клиника. Докоторот има положено Хипократова заклетва. Не може тој да е неодговорен кон некој недолжен поради трети причини.

На место, на место...

Курац на место. Воопшто не е на место коментарот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888

Јас можеби. Но докторот не смее. Ако го третираат како говно нека не биде доктор или нека смени клиника. Докоторот има положено Хипократова заклетва. Не може тој да е неодговорен кон некој недолжен поради трети причини.

Пошто тоа е толку лесно и едноставно на денешницава и во нашево општество така?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Па не е лесно. Но не е човечки да си неодговорен према пациент кој ти го доверил животот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Ни под разно не оправдувам или одобрувам. Само кажувам дека и на тие луѓе (барем на тие медицински лица јас што ги знам), им е далеку од лесно, пошто се доведени во многу незавидна позиција.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
Па нека се организираат и нека си бараат правда кај што треба, а не на пациенти да ја истураат нервозата.
Срамота е да мораш да бараш врски за да те прегледаат како што треба, а не ради реда. Срамота е на жена со големи породилни болки никој да не ја есапи, од доктор до сестра(чистачките и помогнале од жал што им паднало). Срамота е мајка ми кога се онесвести и со претерано низок притисок ја носам во итна, и таа таму сељанката вика ништо не и е. Логично не ги слушам многу многу, па на сопствена иницијатива(и пак врски) ја однесов во државна каде што ја задржаа на лекување и и препишаа соодветна терапија.

Сфаќам дека и поголемиот дел пациенти се стока, но како што кажа Фаланга, положиле Хипократова заклетва и обврзан е да му помогне на било кој а не да селектира врз основа дали му се свиѓа човекот или па дали пуштил нешто.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Па не е лесно. Но не е човечки да си неодговорен према пациент кој ти го доверил животот.

Апсолутно си во право и те подржувам за оваа констатација.
Ако не сакаат да бидат одговорни кон своите обврски, слободно нека одат и нека бидат алутомеханичари...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Хмммм...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Хаха, на Куоре побитно му е да останат доктори, какви се такви се, отколку да му ја прават колата хахахахха

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Ako zalam za nesto, zalam sto im gi davam parite na ova gomnarive od zdrastvo!!! ova e mizerija, poveke mi lici na klanica odosto na doktorska ustanova. Ne navleguvam vo detalji i bezbroj primeri na odnesuvanje na seLJacana od mdicinski sestri i doktori koj sto te tretiraat kao kurban a ako e covek stignat do 70ta godinaot go tretiraat; kao treba da umre i da ne gi zamara niv!!!
aalo ova se paraziti bre kakvi doktori... sram da im e, isto i aram da im se parite sto gi zemaat...  ::) ova vazi za 90% od niv...
ete taka...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Докоторот има положено Хипократова заклетва. Не може тој да е неодговорен кон некој недолжен поради трети причини.
Друже одамна не се полага Хипократова заклетва, туку се полага испит по етика за добивање на лиценца;) А и се сомневам дека знаеш што пишува во Хипократовата заклетва и колку таа денес не е компатибилна со модерното здравство.
За втората реченица ќе кажам дека тие ''трети причини'' всушност се поврзани со пациентот и неговата услуга. Медицинскиот персонал нели работи за услуга на пациентите,а за тоа не е платен доволно и воедно нема обезбедено услови за работа. Како второ е ставен на фронт пред пациентите од една страна а од друга страна пред Владата која секојдневно пласира само дезинформации и создава слика на илузија (бесплатно здравство, општ/специјалистички преглед со фондовска цена како 2 сендвича од Седмица, биохемиски анализи со цена од еден сендвич од Седмица, ампуларна терапија по цена од помфрит). Па сега ти кажи ми колку треба да си стручен за да спремиш еден сендвич и колку време ќе ти биде потребно за тоа, сигурно не 10-тина година висока стручна спрема и 30-ина минути колку што треба да трае еден преглед кај лекар. Ете толку го вреднуваат здравството кај нас.
Зини да ти кажу.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
Одг:
« Одговори #506 на: 04 Септември 2013, 22:09:47 pm »
Па нека се организираат и бунат пред влада. Нека штрајкуваат вон работно време. А не да го искажуваат незадоволството врз пациентите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Докоторот има положено Хипократова заклетва. Не може тој да е неодговорен кон некој недолжен поради трети причини.
Друже одамна не се полага Хипократова заклетва, туку се полага испит по етика за добивање на лиценца;) А и се сомневам дека знаеш што пишува во Хипократовата заклетва и колку таа денес не е компатибилна со модерното здравство.
За втората реченица ќе кажам дека тие ''трети причини'' всушност се поврзани со пациентот и неговата услуга. Медицинскиот персонал нели работи за услуга на пациентите,а за тоа не е платен доволно и воедно нема обезбедено услови за работа. Како второ е ставен на фронт пред пациентите од една страна а од друга страна пред Владата која секојдневно пласира само дезинформации и создава слика на илузија (бесплатно здравство, општ/специјалистички преглед со фондовска цена како 2 сендвича од Седмица, биохемиски анализи со цена од еден сендвич од Седмица, ампуларна терапија по цена од помфрит). Па сега ти кажи ми колку треба да си стручен за да спремиш еден сендвич и колку време ќе ти биде потребно за тоа, сигурно не 10-тина година висока стручна спрема и 30-ина минути колку што треба да трае еден преглед кај лекар. Ете толку го вреднуваат здравството кај нас.
Фала, пријатно.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Јас само ќе го кажам следното - да немавме пријатели на клиника, татко ми најверојатно во моментов немаше да биде меѓу нас.

Не треба да биде така. За жал, така е, и за среќа имаме пријатели каде што треба да имаме. Еден ден тие пријатели ќе ги нема.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда

Океј. Каде треба да платам? Значи ќе платам колку 20 сендвичи од седмица само кажи ми каде да платам. Сега некој ќе рече: па иди на приватен еби си мајката.
А што правиме со тоа што плаќам придонес за здравство секој месец од плата во износ од неколку иљади денари? Ако се проблем парите и економијата на работење зошто не го приватизираат здравството? Кога ќе имам потреба одам на лекар и плаќам. Кога немам никому ништо. А да плаќаш и да не добиваш услуга? На што личи тоа?
Чао пријатно?