Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613403 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Таа е Несторе

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
5 тромадоли немаш мака. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
ја заб ваѓав па госпоф го видев, не па бубрези.
Е сега ја пиев кафетини, ама збок болки ги пиев на 4х и ја онадив јетрата, па ја лечев јетрата псоле....Знали полека со апојте.
Абе имаше ко бајаги некој процедури лапараскопски, ваму таму, и ваљда не ти е слезен каменот, и то е битно, но во зависност од типот и димензијата.
Инаку од протеини да, ама од животинско потекло се ствара мочна киселина и таа кристализира, но претежно на зглобој се лепат тија кристали(гихт), но ни бубрезите не се имуни. Не знаа, можда веганиве се во право, едноставно без месо би се избегнале многу многу проглеми од вакви дупешки до кардио вакуларни заболувања, ама пусти кобафчиња мира не ми даваат. 

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Tramadol незнам за бубрези нее баш најпаметен ќе одлучи докторот дали да земиш или не  а ако одлучи не се плаши не се  станува зависен туку така. Ако ги пиеш 5-6 месеци тогаш мисли му ја, за вака нема гајле тоа им е намената. Плус трамадолот е мн побезбеден за желудник, со кетонали диклофенаци  и слични на него голема шанса е да разраниш желудник да отвориш чир па после со тоа да неможиш крај да најдиш како шо неможам јас или пак џигер да поебиш. трамадолот работи поинаку, не удира на желудник и јетра. Ако мора кетонал/нифлам, јас ги лупам во бутот на инекција наместо орално, со нешто за заштита на желудникот некој пантопразол ампула и сл внатре, така не е орално и не ме дразни.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 655
@nestor04 Да пиеш чај од коњско опавче, на ден по 1 литар, најмалку две недели.

Немаш зијан од овој чај, без разлика што ќе ти кажат на дијагноза.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Za kamen od bubreg i negovo isfrlanje samo caj od list od diva kruska. Partal pravi...stariot moj si imase maka kje si svari od cajot za den dva otide kamenot na mocanje ili pa bolkite skroz mu prekinuvaa.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Abe da, ako e po mal i ako e mazen, ako e od tija so kjoshina ....

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 129
RowaTinex капсули со екстракт од билки, мислам дека беа единствени за разредување на шилците од каменот...
Во принцип Спазмемкс и Дијазепам помагаат за болката, со дополнително аналгеток што ќе ти го препише уролог. Тродон е јак аналгетик и не е за секој ден.
Докторот ќе ти рече и многу вода (>> 3l дневно), пријателите ќе ти кажат многу пиво дневно, јас ќе ти кажам најмалку 2 литри вода од чешма дневно. НАЈМАЛКУ 2 ЛИТРИ!!! И движење, пешачење.
За под нож не размислувај додека доктор не каже дека мора, тоа прави голема штета на бубрегот.
Во принцип исфрлањето на каменот не се случува за ден-два, некогаш трае и месец-два, па и повеќе... Многу е важно кога ќе тргне низ мочниот канал да го уловиш на мочање, за да може да се анализира.
Бабини деветини не функционираат кај секого.
Од диети ќе баталиш суплементи ако примаш, ќе баталиш чоколадо, банани...

Некогаш ишијас дава иста болка како и камен во бубрег.

Ти го кажувам ода од искуство, јас имам исфрлено 3 големи камења, 6-7-8mm.
Некои уролози и нефролози не ги гледаа на ехо а се појавуваа на ренген. Некои ренгенолози ниту нив не ги гледаа, така да....

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Ако треба да се пие вода во поголеми количини јас би пиел само Пролом и слична, како @fcwizard шо кажа.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
од лично искуство, после една година пиење Пролом и одреден период јаболков оцет наутро, од мали камчиња, на песок се сведов
камчињата не беа толку големи за да се интервенира на одреден начин, ама ми предложија да пијам Пролом вода

после една година, имам песок кој според докторот, го има кај секого
си терам и понатаму со Пролом, фино ми делува севкупно на организам

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
Купив Пролом поголема количина, имам болки само сега, вчера ми се средија. Моментално чекам во вукојебинава да ме викни докторот, си пие кафе...

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
Бев на ехо, двата бубрези и бешиката се топ за мои години (20).
Докторката рече дека можеби сум имал песок, па сум ја измокрил. Ми препиша некој скап сируп од 1.400 ден и ми рече за две три недели да отидам на контрола со целосна крвна слика од вена.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Која кралица си ти Несторче мало палаво.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Спаси дупе :)
Добро е што измислиле и за шилците апој.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Значи во право бев , имаш клецорено на студ негде, настинати бубрезите ти биле :D
Ако имаше песок и си ја измокрел, ќе знаеше, вервај ме :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html