Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613654 пати)

Отсутен ivanduk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 52
@nikola_bb Гус е гус нема многу нешто разлика меѓу најефтина и најскапа, со текот на користењето ќе се подобри слојот на неа. Новата јас ја "Зачинив" на неколку пати со сончогледово, микронски да ја намрсиш и пребришиш, да не остани масло, скоро како сува да игледа и на 220ц во релна еден саат, на неколку пати така се ствара заштитен слој преку целата, и тоа е тоа, со текот на пжењата само ќе се подобрува. Избегавај динстања со киселински работи, зеленчуци со Ц витамин и слично оти ќе го одстаниш тој слојот па ќе треба па на ново да се заебаваш. Миење само со топла вода, избегавам детергент, некогаш ретко минимално,, и сушење после тоа да не ја оставиш водена.
Drugo prasanje, pretpostavuvam deka odgovorot e da ama sepak. Bi mozelo i na indukciska plotna da se koristi valjda?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Немаш гајле со користење на индукциска плоча, дури и е еден од најдобрите материјали кои работат на индукција. За миење, можеш комотно детергент да користиш, за закоравени делови можеш да истуриш и сол во тавата и со сунѓер да рибаш, само рачно, НИКАКО ВО МАШИНА ЗА САДОВИ. Единствена важна работа е да ја исушиш целосно пред да ја складираш, за да не ти зарѓа тавата(и ова не е страшно, само ќе треба да замараш да ја рибаш рѓата и да нанесуваш нови слоеви масло)

Јас практикувам после миење, да ја ставам на шпорет, ја палам ринглата(електрична) на 9 да се загрее некои 3-4 минути и после ја гасам, ресидуалната топлина е доволно да ја исуши тавата комплетно.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Денес земен резултатот, тој е негативен. Отидов кај онаа мојана матична, вика: абее види, јас мислам дека сепак треба да ги пиеш апчињата. Демек тоа со крвта било по прецизно...
Шта речи еве...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
Прашај си на Карклуб, што е сигурно сигурно си е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
@nikola_bb Гус е гус нема многу нешто разлика меѓу најефтина и најскапа, со текот на користењето ќе се подобри слојот на неа. Новата јас ја "Зачинив" на неколку пати со сончогледово, микронски да ја намрсиш и пребришиш, да не остани масло, скоро како сува да игледа и на 220ц во релна еден саат, на неколку пати така се ствара заштитен слој преку целата, и тоа е тоа, со текот на пжењата само ќе се подобрува. Избегавај динстања со киселински работи, зеленчуци со Ц витамин и слично оти ќе го одстаниш тој слојот па ќе треба па на ново да се заебаваш. Миење само со топла вода, избегавам детергент, некогаш ретко минимално,, и сушење после тоа да не ја оставиш водена.
Drugo prasanje, pretpostavuvam deka odgovorot e da ama sepak. Bi mozelo i na indukciska plotna da se koristi valjda?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Немаш гајле со користење на индукциска плоча, дури и е еден од најдобрите материјали кои работат на индукција. За миење, можеш комотно детергент да користиш, за закоравени делови можеш да истуриш и сол во тавата и со сунѓер да рибаш, само рачно, НИКАКО ВО МАШИНА ЗА САДОВИ. Единствена важна работа е да ја исушиш целосно пред да ја складираш, за да не ти зарѓа тавата(и ова не е страшно, само ќе треба да замараш да ја рибаш рѓата и да нанесуваш нови слоеви масло)

Јас практикувам после миење, да ја ставам на шпорет, ја палам ринглата(електрична) на 9 да се загрее некои 3-4 минути и после ја гасам, ресидуалната топлина е доволно да ја исуши тавата комплетно.
Треба да се намасли тавата, откога ќе се исуши. Тоа е целата поента на тавата.
Во домови и кујни знае да има 70% влага, секако таа ќе рѓоса ако не е намаслена. Можеби нема да се гледа рѓата, ама ќе е почната да се случува.
Масло е задолжително за гус.

Се надевам се разбираме. Без да треба да се натегаме за ова.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Денес земен резултатот, тој е негативен. Отидов кај онаа мојана матична, вика: абее види, јас мислам дека сепак треба да ги пиеш апчињата. Демек тоа со крвта било по прецизно...
Шта речи еве...

Тетка ми е епидемиолог, во пензија.
Секогаш кажуваше дека од измет се најточни резултатите. И од неа и од нејзини колеги од Институт за јавно здравје.

Јас до сега 1-2 пати сум се лекувал од хеликобактер, секогаш сум тестирал измет.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Шта речи еве...

Гарант имаш фајзер ;D

Тоа болките во желудник можеби ти се од гастритис, ама ваљда и лекарите...

Тоа па хеликоптерот и јас мислам дека само од гомце може да се детектира 100процентнп без грешка, барем така кажувале. Меѓудругото и јас летово им дадов гомце за испитување случајно да не имам и јас, иако немаше такви индикации. На крај излезе не се знае што ме стрефи, сите испитувања чисти ко суза.

Ако сеуште имаш тегоби, фрли се на еднонеделна диета, никакви зачини, само варен компир, ориз,  двопек, кис. млеко, јогурт, банани, варено пилешко бело, и чај нане.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576

Koj, kakvo vreme e dojdeno, ni reagensi imaat ni instrumenti. Bolje na grafcinja da ti gleat.
Ja ko bev na lekar taka samite mi rekoja, deka ne mojle da otkrijat, aj paj vibramicin kje pominit, toj za sve e :)
@Mikius crp kolku ? Ja >250 za 1 den od 110 xD

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Koj, kakvo vreme e dojdeno, ni reagensi imaat ni instrumenti. Bolje na grafcinja da ti gleat.
Ja ko bev na lekar taka samite mi rekoja, deka ne mojle da otkrijat, aj paj vibramicin kje pominit, toj za sve e :)
@Mikius crp kolku ? Ja >250 za 1 den od 110 xD
Така, така, не ми текнува колку точно ама црп побајаги качено и железаријата култната.
Сигурно нешто од антиката од поларните мразеви што се отопило :-X

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Здраво, дали имате искуство/препорака за MRI or CT scan во Скопје приватна установа (без чекање)? И цена imbox 😀

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Толовски. Цена не знам.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Мегамед, Дамјановски да го чита резултатот. Цена зависи од тоа што се снима.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Megamed, 14k za torzo pred 2 god, ct mislam beshe

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
Дали некој имал камчиња или песок во бубрези и како ги средил?
Вчера ме заболеа бубрезите, наеднаш двата, паднав на земја и снемав воздух, имав јака вртоглавица. На секое земање воздух каде што притискаше дијафрагмата имав болка. Бев на лекар и ми рекоа дека крвта е супер (секогаш ми е така, дури и кога сум настинат), но дека имам леукоцити 8-10 и еритроцити 2-3 во урина и траги од калциум оксалати (најверојатно песок или камчиња), пиев увин чај и над 2л течности (претходно не пиев воопшто вода, максимум 1 литар), од време на време сѐ повеќе ме боли левиов бубрег. Дали увиниот чај и чајот од брусница во комбинација со 2л+ вода на ден би спречиле ширење на камчињата и чистење на старите?

И да, од понеделник одам на ехо за бубрезите.