Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1394457 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
Kolku sto znam vakcina i serum e razlicno?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
Обично оди со вработување на деца во претставништва, награда со патување, учество на семинари итн

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1612
Исто како што се научија со тие апчиња/креми што се на ливче обоено и исшарано со се (како оние блокмакс и сл). Сите по 400,500 и више денари, од кои 20% сигурно оди за докторот што ти го дава.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Работев во тој бизнис 2-3 години, не се 20%, не секој доктор добива, а ако има 5 исти лекови, од 4 не добива ништо, зошто да не го препорача баш она од што би добил котизација, поени или било нешто трето? 90% од докторите нема да ти го препишат ако не веруваат дека ќе ти помогне, на 100% им е полесно да ти дадат спремно ливче отколку да го напишат рачно на розов рецепт.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Ne se 20% 300-500$$ :)
Mi se zapna dokturo za nekoh turski lek, si mi pomona tt po sekako i bez neho. A i za 38 nz so kje mi e antipireik. Biznis e seto toa, moziit ne si bil v masinerija. Ti ene kolku studuu imashe za ivermektin deka e efikasen na   nivo na vakcija so poznati nesakani efekti, ama poshto e 500 den nikoj ne go davase. Nemase uste vakvini to vreme.

Отсутен Ordevski

• Редовен
Ne se 20% 300-500$$ :)
Mi se zapna dokturo za nekoh turski lek, si mi pomona tt po sekako i bez neho. A i za 38 nz so kje mi e antipireik. Biznis e seto toa, moziit ne si bil v masinerija. Ti ene kolku studuu imashe za ivermektin deka e efikasen na   nivo na vakcija so poznati nesakani efekti, ama poshto e 500 den nikoj ne go davase. Nemase uste vakvini to vreme.
Долга е темата, не би сакал да навлегувам понатаму. Генерално, никој нема да ти препише лек ако ти наштети. Антипиретик/аналгетик се препишува не само за температура туку и за главоболка, омалаксалост, едноставно прави полесно да се справи телото, односно полесно да го поднесеме  првиот дел од инфекцијата. Некој ја издржува таа температура без проблем, некој мисли дека умира и затоа по автоматизам го препишуваат лекарите аналгетикот/антипиретикот.

А дека е бизнис... После воената индустрија следи фармацевтската, нема дилема тука :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Bash Panoski, Daniloski itn do 38 nikako anti pireik, sekako ako nemas i drugi komplikacii kako bolki.
Tetraciklin ne mojt da mi nashtetit? Se davat bez konziliarno mislenje ?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
Клабери, мислење за електрична четка, до 50 евра. Дали вреди давање пари за такво нешто. На интернет секогаш ќе најдете поделени информации, дека се супер, или дека ја отстрануваат глеѓта.
И, дали вреди купување на пластичните алатки, за чистење на јазик, или е ветер во магла.

доктор @Ordevski твое мислење?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Ordevski

• Редовен
Клабери, мислење за електрична четка, до 50 евра. Дали вреди давање пари за такво нешто. На интернет секогаш ќе најдете поделени информации, дека се супер, или дека ја отстрануваат глеѓта.
И, дали вреди купување на пластичните алатки, за чистење на јазик, или е ветер во магла.

Откога ќе се измиеш со електрична, ќе имаш чувство како пред тоа да не си се миел заби. Јас моментално користам OralB Professional 2000, купена ми е од Бугарија пред 2-3 години, тогаш околу 50еур. Не знам кај нас како се движат цените, имам видено дека има по аптеките, но не знам кои модели. Обавезно барај да биде со сензор за притисок (Имаат црвено сијаличе кога премногу притискаш), многу се јаки, можеш да оптетиш непце или емајл ако аплицираш преголем притисок.

https://www.neptun.mk/categories/ELEKTRICNI_CETKI_ZA_ZABI/ORAL-B-POWER-PRO-750-BLACK

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
I litiumska baterija, kaj nas uste prodavaat stari modeli so stari baterii

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199

Јас користам Xiaomi T500 и искрено сум презадоволен. Првиот пат кога ја користев мислев дека ми чистеле забен каменец :D Батеријата е одлична. Искрено немам искуство со други четки и не би можел да кажам која би била подобра или не ама јас од оваа сум презадоволен. Јас ја купив од Ми Стор во Гтц. https://www.xiaomistore.mk/index.php?route=product/product&product_id=197

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3413

Откога ќе се измиеш со електрична, ќе имаш чувство како пред тоа да не си се миел заби. Јас моментално користам OralB Professional 2000, купена ми е од Бугарија пред 2-3 години, тогаш околу 50еур. Не знам кај нас како се движат цените, имам видено дека има по аптеките, но не знам кои модели. Обавезно барај да биде со сензор за притисок (Имаат црвено сијаличе кога премногу притискаш), многу се јаки, можеш да оптетиш непце или емајл ако аплицираш преголем притисок.

https://www.neptun.mk/categories/ELEKTRICNI_CETKI_ZA_ZABI/ORAL-B-POWER-PRO-750-BLACK

Нека, фала, со мануал четка ќе ги перам 🤣

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8586
  • Малерозен дрводарец
Абе, земи си, оваа со матрикс светла е.
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 670
  • Pixel Perfect.
Потврдувам за електричниве, далеку подобра опција од рачните. Користам Oral-B Pro 2500 Black Edition, оваа ми е втора, порано користев постар модел а главите се истите.
Единствен проблем е шо кај нас те колат со цените за главите, две глави се 800 ден, ама се обезбедив со 10 комада од Амазон ДЕ за 2000 ден, така да ќе имам резерва барем за следните две години.
https://www.amazon.de/-/en/dp/B097K72D9W

Наместо конци користам ВАП за заби, ова ми е втор и одлично вади остатоци од храна пред четкање. Првиот го порачав од Али и рикна после година и нешто, ги најдов на Амазон и порачав од истиот.
https://www.amazon.de/-/en/Mornwell-Irrigator-Interdental-Waterproof-Rechargeable/dp/B07DFDXYQS/

За крај едно капаче Листерин.

ПС. За чистење јазик зимаш една голема лажица и стргаш јазик.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5141
  • Пиши лаже
Се мислам долго време за тие четки јас, ама се некако ми делуваше дека се лажи пари.
Сакате да кажете дека вреди да се земе...?

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4191
Се мислам долго време за тие четки јас, ама се некако ми делуваше дека се лажи пари.
Сакате да кажете дека вреди да се земе...?

Можеби најкорисната работа што сум ја купил, па после тоа роботот за усисавање :)
Го делам мислењето со другите кои веќе одговорија претходно, многу подобро се чистат забите отколку со обична четка.