Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1422467 пати)

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Ви благодарам за одговорите. Ја меркам Oral-B Pro3 3400N. За неполн месец одам во Шведска па може да ја земам и од таму ако е поефтино.

Инаку, на тема псоријаза.. брат ми го има тоа 2,3 госини уназад. Се мачкаше со креми и намалуваше скоро скроз, ама он е инат и запнал нема тоа лек и не се замара да го мачка. Му се прошишува бајаги, го има над увото, под коса.

Ако има некој испробан лекар/третман кажете да му закажам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Sum kontaktiral nekolku od MK sto se bavat so narodna medicina site vikaat mozeme da ti pomogneme samo da ja drzis pod kontrola ama ne i da ja izlecis.
Vo 2 grupi sum na fb od balkanov nekoj vikaat demek ja izlecile nekoj kremi masti samponi ama toa ovde go nema Italija,Avstrija a do tamo dalecko e malce.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Ако случајно имаш имиња од тие масти/креми слободно пиши ги тука или на ПП, ке ги најдеме каде и да се. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
Како бе Италија и Австрија далеку хах

Од Канада до Австралија ќе изнајдеме нешто ако треба.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654

koleska lani mi donese od Amerika krema ja citavme po net kako dosta efikasna. Bese zenata gore 4 meseci i na vrakjanje donese 2 kutii od kremata. Se mackav intenzivno rezultati mnogu slabi. Iskoci ovaa nasava Belosalik kako najsaglam od site. E sega neli citas reakcii komentari iskustva sekoj nesto fali sto mu pomognalo. Nekogas doagjav vo situacija so izvinuvanje i gommo sto ne probas da se oprais.
Znam deka na more vo grcka dodeka sum na odmor maka nemam sve se cisti. Eve i morska voda 2 godini mi nosat da mijam glava ama pak nisto.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804

koleska lani mi donese od Amerika krema ja citavme po net kako dosta efikasna. Bese zenata gore 4 meseci i na vrakjanje donese 2 kutii od kremata. Se mackav intenzivno rezultati mnogu slabi. Iskoci ovaa nasava Belosalik kako najsaglam od site. E sega neli citas reakcii komentari iskustva sekoj nesto fali sto mu pomognalo. Nekogas doagjav vo situacija so izvinuvanje i gommo sto ne probas da se oprais.
Znam deka na more vo grcka dodeka sum na odmor maka nemam sve se cisti. Eve i morska voda 2 godini mi nosat da mijam glava ama pak nisto.
Јас го знам чарето, лупај кредит и еден апартман неа пори

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Со кортикостероиди само се маскира болеста, површно само ќе ја излечиш кожата, ако престаниш пак се враќа пошто главната причина за појава не е решена.

Кај мене почна како псоријаза на рацете па да „префрли“, ако можи така да се речи, на дисхидроза како дијагноза. Врвот го достигнав ко ми даваа од кожно антибиотици,
па рацете се влошија, меурчињата на дланките се зголемија, почна на темето од главата да лачи течност, исто така кај ушите, веќе заборавив како што,
дури и околу усните почна да течи и капак беа брадавиците, едноставно на места каде што е потенка кожата не држеа меурчиња да се формираат и се лачеше течноста дирек.

Чаре беше Белогент маста или Дексаметазон таблети, ама за корикостероиди ако го прочиташ упатството на подолг рок повеќе штета ќе направиш него добивка.
Само пола маст дали ја потрошив и истерав еден циклус од таблетите мислам, оние нус појави што ги видов беа страшно нешто.

Пребарував да не имам пишувано тука порано, сум немал, ама ќе ставам покасно слики, можи ќе му се најди на некој, ама да не должам „еве како се излечив“:  ;D
Шеќери на минимум, освен во тоа што мора да се јади, како леб пример..., слатки и овошје ич, ама затоа секој ден гледав кромид во некоја форма да јадам и Баланс јогурт.
(кромидот и лукот содржат пре-биотици(храна) за про-биотиците(микроорганизмите)).
Работата беше да се постави рамнотежа во цревата меѓу флората и фауната, пошто со антибиотиците фауна скоро и да немав па си растеа „печурките“ (флората) неконтролирано во цревата и го иритираа организмот кој јавуваше на кожа (ова е вака лаечки кажано). За неколку недели цел се исчистив, и до ден денес ако претерам неколку дена со благо, јавува малку на прстите ама си го контролирам.

Мое мислење е дека болеста е внатрешна, тоа ракија, цигари тешко дека менува нешто, па најефтино што можиш да пробаш е да си купиш пробиотици, и да смениш нешто во исхраната.
Секогаш кога имам потреба од антибиотици земам и пробиотици, и имам заприметено тоа чудо што го прави здравјето на цревата на кожата ниту една крема не можи да го направи.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
Bravo za komentarov!

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
Ако случајно имаш имиња од тие масти/креми слободно пиши ги тука или на ПП, ке ги најдеме каде и да се. :)

Ќе ти пишам што да се користи.

Можеби нема да се реши проблемот ама би требало доста да се намалат симптомите. Вистина е дека нема трајно решение.
« Последно менување: 31 Август 2023, 09:55:28 am DarthJe5us »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
Апдејт на темата:
Баш денес земав маст за рани од кај еден човек од Ропотово, има масти буквално за сѐ. Конкретно праќав маст до човек кој е дијабетичар и има отворена рана која досега со никаква маст не можела да се среди. Човекот од каде што ја земав маста ми рече дека каква маст и да става на раната нема да се затвори бидејќи е дијабетичар, би му помогнала само оваа маст. Човекот бил доста познат во таа област и така го најдов.
Цената за две масти од 80 грама е 1000 денари.
Ми рече дека една маст од 80 грама е повеќе од доволна, но човекот ми порача две и две купив.
Контакт:
079 406 342 Гарбе - Ропотово

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
Отворена рана не се средува со масти. Отворена рана се средува со доктор и потенцијално хирург.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
Нека се мачкаат со масти па ќе се среди со ампутација.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
Отворена рана не се средува со масти. Отворена рана се средува со доктор и потенцијално хирург.
Точно, но не секој разбира или се замара со доктори кои го одбиваат бидејќи има шеќерна болест.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Точно, но не секој разбира или се замара со доктори кои го одбиваат бидејќи има шеќерна болест.
Баш ме интересира кој е тој доктор што одбил пациент со шекерна болест. Башка есап, кај контролиран дијабетес (терапевтски решен), не би требало да има проблеми со зараснување на рани. Тоа обично кај неконтролиран (нелекуван) дијабетес се јавува.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Баш ме интересира кој е тој доктор што одбил пациент со шекерна болест. Башка есап, кај контролиран дијабетес (терапевтски решен), не би требало да има проблеми со зараснување на рани. Тоа обично кај неконтролиран (нелекуван) дијабетес се јавува.
Јок ,мајка ми е 12-13 години на инсулин +бустер и најмала рана ако нас ни зараснува за недела кај нејзе е за месец дена...она користи грчка крема бутавате може на некој ке му помогне,ја има по грчкиве аптеки околу 6-7€ и и го убрзува зараснувањето

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)