Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1397373 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
epa kako su onda greshka :)
Pak mu e kreatininot vo granici na normala ili blago pokacen, sepak ne e nad granica. Ako mu e samo od jadenje i mocnata kiselina kje mu bila pokacena, ne samo kreatinin, toa mi beshe zborot. Mada i taja od vezbanje se kacuva, ali kreatininot e naj na udar. I nekoj enzimi misla se kacuvaa od dzigerot ( od vezbanje).

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 579
Дечки, препорачајте место за масажа, имам болки во вратот од лошо спиење.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Не ти треба масажа, ти треба бустер доза Фајзер :D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
Samo da ne vi zatreba tetanus serum.
Vcera 5 saati me setaa vo krug maticen-infektivna klinika-prolece.

Zamisli podolgo vreme nemale serum za tetanuv vo glavnati ni centrala Infektivna klinika
Pacienti sami kupuvaat, sam kupiv i jas.
Aj sto kupiv 5 saat me setaa. Nokta 3 saat cekav vo gradska i ne dojdov na red. Samo eden doktor i stalno doagaa poserozni slucaevi od mene, da za sreka po mene neznam sto da kazam...

Sreka vo nesreka polesna povreda, teska rabota za polosi raboti.
Serum za tetanus da se nemalo be...
A vakcina nema, pa ima, pa neznam da vidime....

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13851
Дечки да препорачате некој невролог салам. Треба едни снимки да види од магнетна. Вака изгледаат добро, беше потврдено и од ренгенологот, ама онака едно мислење да се види. Може да се пратат снимките и електронски спремни се.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4199
Samo da ne vi zatreba tetanus serum.
Vcera 5 saati me setaa vo krug maticen-infektivna klinika-prolece.

Zamisli podolgo vreme nemale serum za tetanuv vo glavnati ni centrala Infektivna klinika
Pacienti sami kupuvaat, sam kupiv i jas.
Aj sto kupiv 5 saat me setaa. Nokta 3 saat cekav vo gradska i ne dojdov na red. Samo eden doktor i stalno doagaa poserozni slucaevi od mene, da za sreka po mene neznam sto da kazam...

Sreka vo nesreka polesna povreda, teska rabota za polosi raboti.
Serum za tetanus da se nemalo be...
A vakcina nema, pa ima, pa neznam da vidime....
Пред 5-6 години беше иста ситуација на клиника. Се повредив, ме преврзаа во Воена Болница и ме пратија тетанус да примам на клиника, и ја добив веднаш првата доза. Ама кога требаше дозата што се прима после неколку месеци, ми рекоа дека немаат и да идам да си купам. Знаев дека имаат, ама ги чуваат за итни случаи кои може и не се во состојба сами да идат да ја набават, затоа не се ни расправав. Ја купив во аптеката одма до клиника, 93 денари мислам беше. Али срамота е да се нема таков серум/вакцини во доволна количина.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 498
Пред 10тина години иста ситуација, ја исеков раката, ме закрпија на ургентен, од таму ме препратија на инфективна за боцкање со тетанус, кој го немаа, па брачед ми трчаше по аптеки да го најде и донесе....
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5462
Тоа глеј да запазиш некако оти на 3 псти мислам се става, на 3 месеци па на 6 или незнам како беше. Јас во два наврати во животот сум се испосекол салам и двата пати запишаа во книшката датуми кога да дојдам за наредна доза и двата пати тотално заборавив.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
Mene mi e tret pat za 7 godini i nikako da se dovakciniram.
Samo serum i prva doza, i posle zaborava...
Inace kolega, poslednive dvata pati mi e od trokuka za ribolov...
Eve sega planiram da gi isteram site 4.
Vtorata e za mesec, pa 6 pa 18. I posle drzi 10tina godini.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Mene kje mi shibnea po greshka tetanus t.e. radi losha procenka. Pa onda od besnilo kje me lecea. Ato od besnilo osim koshula so dolgi rakaj drug lek nemat ebago

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5145
  • Пиши лаже
Дечки да препорачате некој невролог салам. Треба едни снимки да види од магнетна. Вака изгледаат добро, беше потврдено и од ренгенологот, ама онака едно мислење да се види. Може да се пратат снимките и електронски спремни се.
Сум слушал пофални зборови за Дерменџиев, во Систина е мислам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
Nema tetanus serum barem nemase pred dve godini koga baravme, zamislete nemase ni kade da se kupi trebase od stranstvo na svoja raka da se donese....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
Abe aj kje prevzemis rizik, ama imat rok koga treba da go klajs, posle 2 nedeli dzabe ti e . Nego vakcini imat ? Za teranus?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
Сигурен сум дека во државно имаат сѐ од вакцини ама тоа е таков бизнис, ќе ти речат немаме има во таа аптека, во аптека ќе ти речат имаме ама од странство, без сметка а всушност ти го плаќаш тој што го украле од државно а се води дека ти го ставиле.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5145
  • Пиши лаже
Исто како што се научија со тие апчиња/креми што се на ливче обоено и исшарано со се (како оние блокмакс и сл). Сите по 400,500 и више денари, од кои 20% сигурно оди за докторот што ти го дава.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that