Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1422461 пати)

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1641
Се мислам долго време за тие четки јас, ама се некако ми делуваше дека се лажи пари.
Сакате да кажете дека вреди да се земе...?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Don't think twice :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
Немат споредба. Мада после електричната по мое добро е да ги поминиш со тие со танки влакна четките. Иако не ми е јасно како пластиката би изгребала глеќ, сепак ако тие шубе 2 пати неделно котистија, меѓувреме рачно трљај, доволно е рачнара за одржавање меѓувреме.
Истонза меѓу заби некои се за  хидроген 3%( ја го разредува до 1-1,5%) некои се против, 2 пати месечно су немал нус појави. По репорака на доктор секој ден јазикот ми се напрај ко шмиргла, само фатениов не ми кажа дека така макс 1 недела мокш да го користиш, акп не еи тоа многу.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
С'к к'т ќе зему да напрау ја една на бензин, ќе ви дам ја електрични...

И турбина ќе ѝ стау... да врте.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Ordevski

• Редовен
Немат споредба. Мада после електричната по мое добро е да ги поминиш со тие со танки влакна четките. Иако не ми е јасно како пластиката би изгребала глеќ, сепак ако тие шубе 2 пати неделно котистија, меѓувреме рачно трљај, доволно е рачнара за одржавање меѓувреме.
Истонза меѓу заби некои се за  хидроген 3%( ја го разредува до 1-1,5%) некои се против, 2 пати месечно су немал нус појави. По репорака на доктор секој ден јазикот ми се напрај ко шмиргла, само фатениов не ми кажа дека така макс 1 недела мокш да го користиш, акп не еи тоа многу.
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-rvo1&sca_esv=561127710&sxsrf=AB5stBj3swHUZG3ugw02bX1v3uVdmTv9lQ:1693349959599&q=mechanical+damage+on+tooth+enamel+from+tooth+brush&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjU5smW_IKBAxU8nf0HHf68AyIQ0pQJegQICBAB&biw=412&bih=697&dpr=2.63

Многу честа појава кај луѓе со добра хигиена.

Хидроген никако секојдневно, само по потреба. Жените си ги фарбаат косите со 3-12% хидроген. Никако не препорачувам ниту белеење на забите. Средствата за белеење се 35-40% хидроген за ординациско и 16% за домашно белење на заби.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
@Astraion "главите" им се компатибилни на сите модели?

Вапот (прв пат гледам вакво нешто) се наоѓа кај нас? Интересно ми делува. И јас пробувам конец да баталам, и да преминам на оние четкичките мали, ама некако не иде.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
Додека сте на темава да препорачате во Скопје добар заболекар?

Присутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
@Astraion "главите" им се компатибилни на сите модели?

Вапот (прв пат гледам вакво нешто) се наоѓа кај нас? Интересно ми делува. И јас пробувам конец да баталам, и да преминам на оние четкичките мали, ама некако не иде.  :)
Имаат повеќе модели на глави ама најдобра опција како all rounder се CrossAction, ги има сите објаснето на амазон линкот шо го споделив за главите. CrossAction мислам дека се компатибилни со сите Oral B електрични четки.

За иригаторот (вапот) налетав сега на овие ама соленки троа: https://www.waterpik.mk/products/bezicni-oralni-tusevi/
Имаат 52к+ ривјуа на амазон, расчитај се дали се ок или не: https://www.amazon.com/Waterpik-Cordless-Rechargeable-Portable-Irrigator/dp/B01GNVF8S8?th=1

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Додека сте на темава да препорачате во Скопје добар заболекар?
Бајевски.

Sent from my...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-rvo1&sca_esv=561127710&sxsrf=AB5stBj3swHUZG3ugw02bX1v3uVdmTv9lQ:1693349959599&q=mechanical+damage+on+tooth+enamel+from+tooth+brush&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjU5smW_IKBAxU8nf0HHf68AyIQ0pQJegQICBAB&biw=412&bih=697&dpr=2.63

Многу честа појава кај луѓе со добра хигиена.

Хидроген никако секојдневно, само по потреба. Жените си ги фарбаат косите со 3-12% хидроген. Никако не препорачувам ниту белеење на забите. Средствата за белеење се 35-40% хидроген за ординациско и 16% за домашно белење на заби.

Da, hidrogenot srekja rastboren shto go koristev, ali aj demek doktur minkaza ali nvz.
Nepcata da, meki se i so racna cetka mojs da gi ozjedis, ama zborot mi bese glekjta kako ja strugat ko e plastika.
Kako i da e 2 pati nedelno em e dovolno za da se zabite ganz i mazni em e dlaboko bo bezbedna zoma epten treba da poebis neshto. Nego za resorpcija na zab osven dreniranje i antibiotik ima drugo resenie a da ne e mehanicarski alat ?

Присутен Ordevski

• Редовен
Може, се оштетува и глеѓта, како и се останато, лесно е да оптетиш, тешко е да зачуваш. Во овој случај дури и подобро е со електрична и со сензор за силен притисок.

Што се однесува до ресорпција на корен, без разлика дали е екстерна или интерна, единствена опција за третман е механичка ендодотска терапија, мора да се отстрани инфектот и цело ткиво механички и хемиски и потоа да се наполни со гутаперка и течно полнило по избор на лекарот.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Si imam jas maka eve dobri 2-3 godini so Psorijaza ili takozvan majasil. Mi se javuva na temeto na glava i vnatresno vo usite. Bev kaj trojca kozni lekari site istoto alkohol,stres,ishrana.
Site trojca mi ja davaat istata krema za mackanje Belosalik. Se mackam 3-4 dena sekoja vecer kje se iscisti sve i nekade 10 dena sum miren i posle pak si vrtam vo krug. Nekoj da ima takov problem da kaze nekoja druga krema,sampon za glava ?

Отсутен bear

• Редовен
Si imam jas maka eve dobri 2-3 godini so Psorijaza ili takozvan majasil. Mi se javuva na temeto na glava i vnatresno vo usite. Bev kaj trojca kozni lekari site istoto alkohol,stres,ishrana.
Site trojca mi ja davaat istata krema za mackanje Belosalik. Se mackam 3-4 dena sekoja vecer kje se iscisti sve i nekade 10 dena sum miren i posle pak si vrtam vo krug. Nekoj da ima takov problem da kaze nekoja druga krema,sampon za glava ?

Прво дали пушиш/алкохол?

Второ, пиши на фб, боров катран. Прашај ги газдите, ќе ти кажат што/како. Пријатели беа задоволни од катранот.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Alkohol 1 caska rakija mesecno a moze i taa da ja preripam.
Cigari Hits 1 kutija na denipol.
Istite prasanja gi dobiv i od koznive lekari i samo krevaat ramenici i vikaat sozdravje da si ja nosish. Demek lek nema moze samo da ja drzis pod kontrola.

Отсутен bear

• Редовен
1 чашка е смешно. А за цигариве, не знам што се. Пишува несогорлив тутун, белким нема толку штета, како обична цигара.

Заборавив да ти пишам. Има 2/3 групи на фб (природа/природни лекови, така нешто беа), пиши таму за лек/искуства.
Не губи надеж. Мене природен лек, ме спаси од нож. Исто и роднина со камен во желудник, од бабата во Геге се напи, следниот ден, здрав прав без болка.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
@Vlatce-Vectra прашај во аптека Ремедија Прилеп, можам да ти пуштам бројче за контакт. Доста луѓе од Македонија одат таму за масти(произведуваат домашни масти и креми). Лично ми имаат помогнато за кожна болест.
https://apteka.pluspharma.mk/remedija