Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1979576 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Практично кажуваш дека не си компетентен да размислуваш со своја глава.

Секогаш има други што се поедуцирани и покомпетентни. Секако дека некој што е поедуциран знае подобро од тебе, ама дали тој другиот размислува за свое добро или за твое добро? Тоа во старт одреден дел од „компетентните“ ги прави спротивно од компетентни да одлучуваат за твоето и сечие добро, не без контрола од луѓе кои размислуваат самостојно барем на базично ниво на знаење. Примери за злоупотреба има безброј.

Не дека нешто го бранам ликов кој го напаѓаш, само смешно ми е како си програмиран без размислување да отфрлиш сѐ и сешто. Во случајов само затоа што некој на википедија напишал дека ликов се интересирал за безбедност на одредени вакцини (како тоа да е некое злодело). Јас од истава википедија страна дознав дека ликот бил гостин на подкаст кај Брет Вајнстин кој неколку пати сум го слушал (исто и брат му) и можам да кажам дека е далеку од „антиваксер“ или нешто слично. Ќе се обидам да го најдам подкастот, ако имам време.

Штета за затвореноста на умот, никакво добро не доаѓа слепо верување на авторитети... Посебно во нашава средина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Да, не сум компетентен да размислувам со моја глава за работи за кои не сум компетентен. Од праење многу паметни си патиме.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
 Farmacefski platenici se tija.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
најдовме киропракитчар саглам? Мада туран денеска ме прероди за нешто што се ебаав со години по болнициве.
@Bicikle sto problem imas sto otide kaj turan polovina ?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
...

Ме интересира и ги погледнав. Исто се сеќавам дека човекот кој работел на мРНА технологијата за имунизација самиот кажува дека самата технологија остава некаков генетски материјал во клетките во кои доаѓа до контакт.

Неговата хипотеза беше дека кај возрасни можеби не е некој проблем затоа што самиот организам е веќе развиен, ама кај деца може да има долгорочни неиспитани влијанија и последици затоа што никој не може да го проедвиди начинот на развивање и раст на клеточно ниво.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
најдовме киропракитчар саглам? Мада туран денеска ме прероди за нешто што се ебаав со години по болнициве.
@Bicikle sto problem imas sto otide kaj turan polovina ?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Од прво мислев нешто промаја, лошо су спиел а-у, станав со болка во грбаот, ко некој нож да ми забил и само во една положба беше поднослива болката.
Изворот беше десно од кичмата во висина на срцето од прилика(напати сум мислел дека ми е и срце, према опис од чичко гугле наликуваат на пред-инфарктна состојба, на екг све беше ок).При подолго спиење (6ч+) обавезно станував како некој со стап да ме тепал в половина, препишував на лош душек. Носот ми беше постојано затнат, на 5 орл бев со не ваква опрема- таква опрема, ме отруја од апој - џабе. На крај испадна дека некој прамен од тие мускулите покрај 'рбетот што се се изместил при оптоварување и притискал некоја вена и така покрај што и самиот бил под терет и некоја артерија ми притискал па сум немал циркулација како што треба. Денеска станав со даелку по отнат нос ( најверојатно ќе треба да појда уште 2-3 пати), спиев ко бебе 8ч:30м ни болки ни да бараш позиции во спиење, одморен, како што треба. Ми се дешавало и порано, ама знаш како- ќе поминит, ништо не е и тн, ама вчера достигна проблемот колуминација. Предходно ќе пош на лекар, ќе те трујат со апчиња, ќе помини привремено, после пак ќе ми се појави болка, пак апчиња нешто демек од нервоза од ова од она- ветар во магла, сега сум нов чоек.
Колега беше кај тоше поп симонов ( композиторот се преориентирал ) се фалеше, ама 1 примерок е малце за да оформиш мислење - затоа прашав.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ме интересира и ги погледнав. Исто се сеќавам дека човекот кој работел на мРНА технологијата за имунизација самиот кажува дека самата технологија остава некаков генетски материјал во клетките во кои доаѓа до контакт.

Неговата хипотеза беше дека кај возрасни можеби не е некој проблем затоа што самиот организам е веќе развиен, ама кај деца може да има долгорочни неиспитани влијанија и последици затоа што никој не може да го проедвиди начинот на развивање и раст на клеточно ниво.

Таквите промени воедно се и ризик за рак и автоимуни компликации, можеби и други работи кои се јавуваат на подолг рок а за кои сега немаме нипретстава. Cost benefit односот не е добар, и се подобар ми изгледа изборот на конзервативно произведена вакцина наместо експериментална mRNA технологија, во старт се плашев од вакви работи.

Два моменти се, прекраток период за развој (што е разбирливо со оглед на околностите) и нова неиспитана технологија која претходно никогаш не е применувана на луѓе, ниту во мал обем. Но сепак наеднаш масовна примена на популацијата? Сеуште сметам дека тоа беше бизнис одлука - за која други ќе ги плаќаат сметките.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3918
Decki ajde nekoj sovet od licno iskustvo ili na nekoj vas blizok. Snimkive se od pred nekolku dena, a skrsenicava e od pred 5 meseci. Fakt e deka ne zazdravuva. Pominav i intenzivna fizikalna terapija, pijam i suplementi i se sto mi e kazano, pravam i vezbi dzabe e. Doktorot sto me operirase vika deka nz zs ne zazdravuva. Vika ima 3 nacini da se resi.
1. Da me operira nanovo i da stavi na toa mesto plasticna koska, ama navodno tie malku tesko se naogale bla bla.
2. Da izvadi ( isece ) koska od mene negde ako dobro go razbrav od kolkot negde gore, i da ja stavi dole. Ama taka pa imame problem so zazdravuvanje na dve mesta istovremeno, a bidejki fakt e deka tesko zazdravuvam ne e bas nekoja opcija.
3. Demek ke zazdravi i vaka kako sto e samo od sebe, ama ke odi uste baegi vreme.
Sovet na moe mesto vie sto bi pravele 🤔
Drug problem isto sto imam, valjda bidejki imam mnogu strafovi i sipki, agolot dole na zglobot mi e pusten do 90°c i koga dvizam so nogata krivam, bidejki nemozam da napravam ubav cekor. I taka ke bide se dodeka ne se izvadat sipkite i strafovite, a toa pak zavisi od zazdravuvanjeto na koskata. I taka...maki.
Vo prilog sliki od momentalnata sostojba na koskata. Crvenoto e belezanoto kade sto ne zazdravuva.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Пробај и друг хирург за второ/трето мислење во најкраток можен рок. Ова вака со месеци не е убава работа, може без нога да останеш.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Кој те оперираше?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
Оди кај др. Јордан Савевски во Систина на мислење.

Јас на 15год. ја скршив, до потполно заздравување помина година и кусур.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3918
Aleksandar Saveski me operirase, videte od hiruski aspekt, site sto gi kontaktirav na pocetokot rekoa majstorski sredeno zbor da nema. Voa e poveke do mojot organizam, otkolku do doktorot.😁

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Скоро 2 години поминаа од фрактура на стапалото кај мене и до ден денес имам понекогаш болки особено кога ќе станам од кревет и почнувам да одам, но ништо страшно. Решив да не ги вадам штрафовите, али кај мене баш се сеќавам беше заздравена фрактурата релативно брзо мислам дека неколку месеци после операцијата кога правев рентген се беше ОК.

Мој совет е исто така за второ мислење и да си направиш консултација со хематолог сигурно ќе те прати да направиш крвна слика за одередени генетски тестирања, и да се види кај е проблемот можеби е како што рече поради икс причини неповрзани со самата операција.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Еразмо охрид брата ми помина убаво (колку што може да е убаво). Супа од телеќи коски доста му помогна, и риби.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Малце е хаос гужви, ама Еразмо има стварно постари добри доктори со искуство затоа се и гужвите, јас би одел таму него на приватна за ваква работа. Приватните освен нега колку и да имале добар доктор земено со самата скапотија ја губат праксата со една операциија на месец два, наспрема докторите низ еразмо со 35+ стаж и по кузнеј колку операции неделно.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html