Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613951 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Некој искуство да сподели, пола чечкалица голтнав ? Сеа чекам на ренген, ама знам дека џабе, нема да јави дрво
Семки од маслинки може да издигестираме, не па чачкалица. Уживај, не се зрачи за џабе. Ако стигнала до желудник, ќе ја снема.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Ништо, снимав на ренген ништо не покажа, и тие се чудеа зошто ме пуштиле кога не излегува ваква работа..Се вратив на хирургија од кај шо бев пратен, ми рече да јадам пире и да си пратам измет... И ме прати дома.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ништо, снимав на ренген ништо не покажа, и тие се чудеа зошто ме пуштиле кога не излегува ваква работа..Се вратив на хирургија од кај шо бев пратен, ми рече да јадам пире и да си пратам измет... И ме прати дома.

Тоа е тоа. Ехо би покажало повеќе, али у суштина, ќе ја иск*њаш. Инаку, би требало да пратиш да не ти се јави некој проблем.

Еве едно интересно видео на темата:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
На гастроскопија/ендоскопија не те пратија?
Под услов да е скоро голтната...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Па неделеа дена веќе. Ис*ењата е веќе 3 пати :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец

Во државна среќа што по бурек не го пратиле...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Искуство од Ургентен денес, смешки
;D

Ненамерно отстранив големо парче кожа од прст со скалпел, и не можев дома да го сопрам крварењето па решив да појдам во Ургентен на клиника да побарам помош.

Го врзав прстот колку толку, да не крварам низ кола, идам таму на шалтер, ми земаат податоци и ми викаат "ќе те повикаат од внатре".

И си седам јас, 20, 30, 50, 70 минути... Влагаат луѓе директно ни да прашаат, ни ништо, ја седам, мисир, културен демек. Прашувам пак на шалтер дали ќе ме повика некој во догледно време бидејќи чекам а крв си тече, и ми се развика госпожа "ЈА НЕ ЗНАМ НЕ СУМ ЗА ТОА ЗАДОЛЖЕНА, ЈА ТРЕБА ВО МОЈ ТЕРМИН ДА ТЕ ПРИЈАВАМ И ОНИ ВНАТРЕ СИ ЗНААТ КОЈ ЌЕ ПОВИКААТ".

Ја гледам со неверување, прво зошто се дере, второ зошто сум вчудоневиден кај ме пријавила... Викам "чеј, чеј, чеј, кај ме пријавивте?!" и вика "па во Мој Термин". И сфатив дека шансите да ме викнат се скоро непостоечки, и еве сеа дома си седам, ваљда престана да крвари толку, локвата на газата се нема зголемено ;D

Значи, совет ако некој треба да оди таму, трикот во Ургентен е да не се пријавуваш на шалтер зошто не ти се пишува арно, туку директно да улеташ низ врата како бајага и да им седнеш на стол да те прегледаат.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Здравствената картичка (онаа со пин) сеуште ја влечкам во новчаник за ако ми се деси оваков случај да и ја убацам у уста на таквата госпжа.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Брат, ургентен = со ургенции, што не е е јасно! 😂
Јас сум влагал директ, ако чекаш да те викнат го обра бостанот...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Ондак Ургентен Клинички Центар.

Утре треба да одам, имам спреј за сите табли корекција да направам...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Куртони невидени се, по 10 минути од глупоста отидов на хирургија да им кажам шо сум направил, нормално лаик сум не сум медицинско лице очекував да ме пратат на гастро..место тоа ми рекоа да јадам пире и да си пратам во измет! Прашав за гастро ми рекоја немале тие начин како да ја извадат, контрола по потреба, 4 дена одев се жалев дека ме боли желудник ,сите пати различен доктор, еден не ме опипа да не ми е цврст стомак или нешто, добив само прашање дали повраќам крв и дали серам крв !?? Кога му реков не, ама желудникот ме боли едноставно крена рамејнци и си замина од амбуланта, и ми рече врати се ако ти е понеарно... На свој трошок направив крвна слика,ехо на абдомен, среќа океј беше крвта и на ехо не кажа крварење некаде.. Една недела пратев измет не излезе, или ми има промакнато или незнам веќе...Склоп на околности по муабет со пријател,  му се јави на некој негов другар на болница и ми рекоа да се нацртам рано сабајле на гастро. Докторката ептен фина,збесна кога и кажав како ме третираа и дека не ме ни посочија на гастро, ми напикаа црева имам по некое оштетување на желудникот,примам соодветна терапија и тоа е тоа.
Се надевам излегла и не е низ долните црева некаде.. Ако дупни и заминам во неповрат барем пишано е во иЗвештајот дека сум не соодветно примен и третиран, ќе земи барем мајка ми некој денар оштета.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Златен, верувам дека е многу заебано, ама не му се плаши до толку...
Ако ти е генерално здрав организмот ќе си најде начин како да го исфрли тоа срање без големи последици.

Знам двајца луѓе што инцидентно голтнале ситно парче срча од скршено шише (или чаша, ебем ли га).
Пред 20 години беше тоа, еве немаат уште некаква беља. :)

Рачунај исто на желудечни киселини и слично...
Парчето дрво, иако мртво и тврдо, под влијание на таа "хемија" ќе подлегне на промени :)
Кога веќе е внатре во организмот ја нема таа острина како надвор на воздух.

Сув пример: стави чачкалица во вода еден ден, па извади ја и види дали е уште толку јака и опасна како претходно. :)

Најлошото веќе си го поминал, успокој се.
И да... ИСЕРИ им се на Државна следен пат кога ќе одиш, два пати, еднаш и од мене. :)

А за тебе - еве јас уште утре ќе го направам тоа.
Курац ми пукна од неспособни, требаше да завршиме сè пред некое време, а допрва утре ќе одиме па ќе чекаме резултати којзнае кога...

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Коски од риби не си голтал?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Проблем е што човечкото тело неможе да свари чечкалица во желудникот и затоа може да направи подоле проблем во цревата и да направи дупка и после крварење. Коска и дрво не е исто :).

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Decki ajde sovet nesto preporaka od nekoj koj se soocil so skrsenica. Na 15.10.2021 padnav od visinina 1.70m i skrsiv loso ( na poveke mesta ) noga na skocen zglob. Odma me odnesoa vo Skopje na urgenten i me operiraa uste denta, mi stavija nekoj si fiksatori za da padne otokot

Me ostavija da lezam na traumatologija i  gi nosev tocno 10 dena i po 10 dena na 25.10.2021 mi napravija vtora operacija za da sredat vnatre se sto trebase. Mi stavija sipki, plocki i sto uste ne...

Me zadrzaa na traumatologija uste 5 dena i na 30.10.2021 godina mi naracaa vakva cizma ( za da mozam navecer da ja vadam nogata slobodna da bide, da ne bide celo vreme vo gips )

I me otpustija doma. Normalno za 2 nedeli bev na kontrola da mi gi izvadat koncite. Pola gi izvadija, pola ostanaa i mi rekoa da dojdam na pocetokot vo Dekemvri da mi gi doizvadat drugite konci. Vo meguvreme da prskam doma so bivacin sprej za zazdravuvanje na rani i toa e toa. Vo momentov situacijata e vakva

Nogata poleka zazdravuva, seuste ima otok napred na prstite i okulu zglobot, po konsultacija so hirurgot toa e normalno oti ne ja mrdam mnogu nogata i ne dvizam. Imam preporaka NIKAKO da ne gazam na taa noga do nova godina, a po nova godina da odam na banja i na fizikalna da pocnam so odredeni vezbi za rehabilitacija i po malku da gazam na nogata dodeka mozam da trpam bolka. Normalno da odam so pomos na staki, za pocetok so 2…ponatamu so 1...pa samostojno zdravje boze, koga uslovite ke go dozvoluvaaat toa...🤔
E sega prasanjeto do site ( koi sto mozebi nazalost ste se soocile so vakva ili slicna povreda )  vas mi e, kolku otrprilika ( pod uslov se da e sredeno kako sto treba na operacijata ) e potrebno vreme za celosno zazdravuvanje na nogata i da mozam da si odam isto ko prethodno?
Koga otprilika bi mozel da pocnam da vozam kola? Se raboti za leva noga, pa so nejze treba da pritiskam kumplug?
Koga otprilika bi se vadele sipkite/strafovite vnatre sto se vo nogata? Mojot hirurg vika otprilika po 2 godini, ama mozno e i zasekogas da ostanat vnatre, navodno ne smetale otom potom ke vidime? I dali nekoj znae nesto tips & tricks za pobrzo i polesno oporavuvanje, oti zbesnav doma vise, po cel den lezam, i se dvizam so pomos na dubak ili staki isklucivo niz doma, i ednas na dve nedeli do Skopje na kontrola 😁
« Последно менување: 24 Ноември 2021, 08:50:59 am Roci »