Decki ajde sovet nesto preporaka od nekoj koj se soocil so skrsenica. Na 15.10.2021 padnav od visinina 1.70m i skrsiv loso ( na poveke mesta ) noga na skocen zglob. Odma me odnesoa vo Skopje na urgenten i me operiraa uste denta, mi stavija nekoj si fiksatori za da padne otokot

Me ostavija da lezam na traumatologija i gi nosev tocno 10 dena i po 10 dena na 25.10.2021 mi napravija vtora operacija za da sredat vnatre se sto trebase. Mi stavija sipki, plocki i sto uste ne...

Me zadrzaa na traumatologija uste 5 dena i na 30.10.2021 godina mi naracaa vakva cizma ( za da mozam navecer da ja vadam nogata slobodna da bide, da ne bide celo vreme vo gips )

I me otpustija doma. Normalno za 2 nedeli bev na kontrola da mi gi izvadat koncite. Pola gi izvadija, pola ostanaa i mi rekoa da dojdam na pocetokot vo Dekemvri da mi gi doizvadat drugite konci. Vo meguvreme da prskam doma so bivacin sprej za zazdravuvanje na rani i toa e toa. Vo momentov situacijata e vakva

Nogata poleka zazdravuva, seuste ima otok napred na prstite i okulu zglobot, po konsultacija so hirurgot toa e normalno oti ne ja mrdam mnogu nogata i ne dvizam. Imam preporaka NIKAKO da ne gazam na taa noga do nova godina, a po nova godina da odam na banja i na fizikalna da pocnam so odredeni vezbi za rehabilitacija i po malku da gazam na nogata dodeka mozam da trpam bolka. Normalno da odam so pomos na staki, za pocetok so 2…ponatamu so 1...pa samostojno zdravje boze, koga uslovite ke go dozvoluvaaat toa...🤔
E sega prasanjeto do site ( koi sto mozebi nazalost ste se soocile so vakva ili slicna povreda ) vas mi e, kolku otrprilika ( pod uslov se da e sredeno kako sto treba na operacijata ) e potrebno vreme za celosno zazdravuvanje na nogata i da mozam da si odam isto ko prethodno?
Koga otprilika bi mozel da pocnam da vozam kola? Se raboti za leva noga, pa so nejze treba da pritiskam kumplug?
Koga otprilika bi se vadele sipkite/strafovite vnatre sto se vo nogata? Mojot hirurg vika otprilika po 2 godini, ama mozno e i zasekogas da ostanat vnatre, navodno ne smetale otom potom ke vidime? I dali nekoj znae nesto tips & tricks za pobrzo i polesno oporavuvanje, oti zbesnav doma vise, po cel den lezam, i se dvizam so pomos na dubak ili staki isklucivo niz doma, i ednas na dve nedeli do Skopje na kontrola 😁