Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613790 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
@Roci   Јас имав заебана скршеница лани на стапалото и ми направија операција. Иначе, 6 недели бев во гипс и само одмарање во кревет. Со штаки идев до вц и толку.

Моја препорака е ногата да ја држиш во нагорна позиција, стави перници било што само да биде нагоре за да не дојде до згрутчување на крвта и тромб.
Пробај редовно да ги мрдаш прстите ако можеш, тоа придонесува исто така за крвоток.

Друго само одмарај. Мене исто ми рекоа после година дена може да ги вадам тоа шипките внатре ама ми рекоа ако не ти смета ондак нема потреба. Еве после година дена немам гајле, ниту ми смета ниту планирам да ги вадам.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Zaboraviv da napomenam. Za zgrutcuvanje na krvta dodeka bev vo bolnica celo vreme mi davaa inekcii kleksan ( isto kako na licava bolni od korona sto se ) i otkako me otpustija od bolnica mi dadoa i doma ide brza pomos uste utre mi ostana da  primam + dopolnitelni 28 kleksani. Taka da od taa strana mislam deka sum pokrien ne bi trebalo da dojde do zgrutcuvanje na krvta i da se odjavam zasekogas 🤫😂
Vo vrska so prstite da toa mi rekoa i gi mrdam celo vreme kolku sto mozam 😁
Kolku vreme bese na boleduvanje pred da se vratis normalno na rabota?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
За возење ќе си купиш кола без мешалка за ајвар :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Реално мислам ќе почниш да возиш попрво него да одиш нормално.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
За 4 месеци (уште 2,8 значи од денес) ако не правиш глупости ќе е океј.
Реално мислам ќе почниш да возиш попрво него да одиш нормално.
Зависи од колата, може и да скршиш здрава нога во Матиз ститкајќи го шилото наречено куплунг, или пак во Пежо 508 или Мерива со некои мотори ако се претходна генерација колите. Стварно е опасно мануелен мењач во тие коли дури и за здрави луѓе.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Zaboraviv da napomenam. Za zgrutcuvanje na krvta dodeka bev vo bolnica celo vreme mi davaa inekcii kleksan ( isto kako na licava bolni od korona sto se ) i otkako me otpustija od bolnica mi dadoa i doma ide brza pomos uste utre mi ostana da  primam + dopolnitelni 28 kleksani. Taka da od taa strana mislam deka sum pokrien ne bi trebalo da dojde do zgrutcuvanje na krvta i da se odjavam zasekogas 🤫😂
Кај мене беше десната нога и за "среќа" ковидов се деси и работам од дома. Да морав да идам на работа ќе беше заебано зошто после тие 6-7 недели седење во кревет ми требаше отприлика месец дена за да почнам да се движам нормално. Ќе ти биде заебано на почетокот ама тоа е.

Иначе за возење беше малце смешки на почетокот кога треба да кочиш а на десното стапало немав ич снага али брзо се опоравив.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
@Roci лесно заздравување друже.

Сопругата лани во Мај месец ја среди слично ногата. Скршеница на скочен зголб, од двете страни. Не беа многу страшни скршениците, ама си доби штрафови и плочка.
Операцијата беше одлично направена. Од како ќе заздрават раните и ќе немаш отворена рана, ќе можиш да почниш со физикална. Тоа струјата и магнетот многу и помогнаа за да се раздвижи ногата.
Пливање исто така доста помага. Ако можиш оди на бања, на море (зезнато е периодов). После 2 месеци можеше да оди со една штака, дури и на езеро беше да плива.
:)

Само упорен биди и вежбај. Ако немаш во Велес центар за рехабилитација добар, пробај во Козле да одиш. Одлични се докторите во Козле.

По препорака на докторот беше за 1 до 1.5 година од операција да ги извади штрафовите, ако и сметат. Сметаа во движењето и се реши да ги извади.
Па ги извади во септември. Кратка беше операцијата 15 мин. Лесно многу заздрави се. Пак со 1 штака за помош и пак рехабилитација.

Отсутен Roci

• Сениор
@osmica8 na boleduvanje kolku vreme bese soprugata, od denot na skrsenicata?
I posle vtorata operacija za vadenje na strafovite isto kolku vreme i trebase da proodi normalno  ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804

Добро е што одма ти ја оперирале ногата. Во мојот случај (спирална фрактура, со комплетно одвоен дел од коска), ми се погоди некој ептен експерт доктор, без операција ми ја бувна ногата у чизма, и ми рече да дојдам на контрола после 4 недели, за после тоа да ми каже дека морало да се оперира.
Ме оперираа после 6 недели од кршењето, што е прописно задоцнето, и мораа да сечат заздравено ткиво. Среќа у несреќа, не мораа да ја кршат пак коската, или барем тоа што успеало да заздрави у меѓупериодот.
После операцијата имав 8 недели боледување, па ми ги извадија фиксаторите (долгите шрафови), па почнав со рехабилитација. Ногата ми беше едвај третина од другата, али фала му на физио-терапевтот, успеа скоро да ми ја врати како у претходно стање.
Пред да почнам пак да возам, прво што пробував беше баш нагло кочење. Воопшто не беше интересно, пошо веќе до тогаш, бев и психолошки прописно поебан. Ми требаше доста време додека да можам пак да си верувам на самиот себе дека можам нормално да ја користам ногата.
Ми рекоа дека можам да ја извадам плочката најкасно 2 години откако е направена операцијата, пошто после тоа веќе самата плочка станува „дел од телото“. Не ја извадив, уште имам плочка со 6 шрафа у десната нога.
Ден денешен знае да отече, да заболи, или едноставно да предизвика чудно чувство. А да, и покрај рехабилитација, ми остана ограничена функционалноста на скочниот зглоб, поради задоцнетата операција.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Првиот пат боледување имаше 4 месеци.
После втората операција, 1 недела за да заздрави раната. После тоа уште одма можиш да одиш нормално, ама со пазење и без терет голем на таа нога. Физилакна 2 недели имаше.

Каде те правеа операција ? Клиника или Градска?

Отсутен Roci

• Сениор
Srekja u nesrekja mi se pogodi odlicen ( barem po muabeti i kazuvanje na vrabotenite tamu ) doktor. Me operiraa na klinicki, doktor Aleksandar Savevski, toj se pogodi denta vo urgenten, toj me operirase odma, i po 10 dena pak toj 😁

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Јас далечната 2007ма ја скршив потколеницата во пределот на линијата за раст, малку над скочниот зглоб, фибулата беше скроз одвоена, а надворешната коска скршена на 2 места и парчето одвоено. Операција отворена не ми правеа туку Др. Јордан Савевски ( Александар му е син мислам )под рентген ми ја местеше затоа што сметаше дека уште треба да играм професионално фудбал, не погреши...
Гипс носев 6 недели, па одев на физикална 30 дена, и тек после тоа ми беше дозволено да почнам да се движам со една штака и дел од тежината да ја префрлам на повредената нога.
Нормално почнав да функционирам после 5-6 месеци, со тренинзи составени само со трчање и пливање, топка пипнав после 1 година.
Сега направи паралела, тоа се случи на мои 15год. помлад, релативно побрзо заздравување. Нешто да превземеш за побрзо заздравување и функционирање, не можеш, освен да слушаш совети од трауматолог, во спротивно само ќе го успориш процесот. Топла препорака за болница Козле за физикална терапија, проблем е што секој ден ќе мора од Велес да патуваш...
Единствено нешто што ми помогна делумно да го убрзам процесот беа таблети од 'рскавица од ајкула, не знам чиви користев, ама генерално сите се добри.
https://www.zegin.com.mk/mk/synergy-rskavica-od-ajkula-750-mg-60-kapsuli
Лесно и брзо оздравување ти посакувам, ќе биде се по старо. :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Телешки чорби со коски варени. Тоа да не спомнувам дека мора да го сркаш еднаш неделно.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Обожавам и јас телешка, ама ако ти здосади, а и да не ти здосади, земи колаген суплемент ама разгледај по аптеки да е Тип 2, тој е најповеќе за коски и рскавици, исто земај и глукозамин со колагенот, барем месец два.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Roci

• Сениор
Teleska corba e svetska rabota  ;D