Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615754 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Вакцините биле фашистички, а тоа дома што дремеше заклучен топ мерка беше.
мене ок ми беше, + не ги донесов ја мерките.
to mi odgovarshe, a so zdravjeo moe sam kje si odluca shto kje pra

Ете таман, нема ни ти да одлучиш дали ќе се вакцинираш кога ќе има доволно. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Цитат
Глупост е (неносење маски во кафичите и кафеаните и рестораните

Глупост е носење маски во ресторани и кафичи.

Отсутен Bicikle

• Легенда
a moze najpametno e da se isprska masovno so alkohol, en mnema da ima potreba od v kafana da ojme, em kje se unisti virusot.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Сега испаѓа уште посомнителна работава. Ако смртноста е помала од 1% и најчесто е кај лица со 300 други болести, тогаш вреди ли да ме пелцоваат и да ме обележуваат со „Ковид пасош“ или да се надевам дека сум во тие 99% што ќе преживеат? Без потреба некој на мене да експериментира со „сигурни“ вакцини.
Тоа со процентите често се статистики извадени од контекст (како велат, има лага, има сушење лажење, и има статистика).

Пар моменти кои не се спорни:
-вирусов е опасен, не само за постари луѓе туку и за било кој што има дијагностицирани и недијагностицирани болести (а многумина се такви, повеќе отколку што се мисли)
- вакциниве помагаат, голем дел од вакцинираните добиваат имунитет а тие што не стануваат имуни се најчесто истите кои би развиле натешки последици од болеста (или смрт) а вака со вакцинава болеста ја поминуваат многу полесно

Проефектот од вакциниве не е спорен. Спорни се контраефектите, а таквите се наоѓаат со детални и долготрајни истражувања. На крај, за ризичните групи реално и нема многу избор - треба да се вакцинираат (со задршка дека навистина не знаеме дали има и некои јебено лоши контраефекти на подолг рок).

Цитат
И уште нешто, зошто на луѓе кои прележале исто им тупат за вакциниве. Нели  тие треба да имаат имунитет?
Тоа е целосно идиотски, ако навистина така испадне.
Сите истражувања покажуваат дека вирусов не се менува толку бргу.

Глупост е носење маски во ресторани и кафичи.

Не е дека не се согласувам.
Без да навлегувам во детали: Од здравствен аспект идеално би било да се забрани собирање во внатрешни простории за било кои неесенцијални потреби.

Но од економски и социјални причини, тоа нема да се случи.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Глупост е што кафичите работат на сред пандемија. Со самото тоа уште по глупо е носење маска на отворено особено среде зима кога живо пиле надвор нема. Во Словенија кафаните работат само за подигање на храна и толку.
Минатата есен во Марибор моравме да јадеме кинеска храна покрај реката затоа што не смеевме да јадеме ни на масите што беа надвор.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Сеуште не знаеме кои се и какви се ефектите од вакцините затоа што никаде не е завршена масовната вакцинација. Сега сето е  сведено на теорија.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Со 160 милиони веќе дадени дози вакцини не ми изгледа дека не е масивно...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Вакцината како вакцина не е проблем, проблем се нус појавите после вакцинирањето кои не се познати и треба доста време за да се истражат/дознаат.
Јас имам прилика да се вакцинирам и не ми е страв од самата вакцина, но страв ми е што ќе се случува после вакцинирањето и како мојот организам ќе реагира, тоа е тоа што ги ебе кокошките, а не е петел.

Отсутен Bicikle

• Легенда
^ epa toa de ebago.
kakvi kje bidat reakciite posle 5 god ili nus pojavite?

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Со 160 милиони веќе дадени дози вакцини не ми изгледа дека не е масивно...
За твоја информација во светот има преку 7 милијарди луѓе. А тоа во проценти е малку повеќе од 2%.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Значи 50% од тие ако пројават несакани ефекти до сега да ги игнорираме?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Ова е наменето за сите луѓе, особено за тие против вакцинација:

Вие сте одлучиле да живеете во општествена организација која ви дава права, но ви задава и обврски. Да ви дадам пример:

- Правото кое го добивате од општествената организација е слободно да се движите, да имате блиски интеракции со други припадници на истата организација, да се групирате, и други слични активности за кои општествената организација ви овозможила услови, како на вас, така и на сите останати припадници на организацијата.

- Обврските кои морате да ги исполните, бидејќи сите ги имаме истите права, се да бидете целосно здрави, да не бидете закана за здравјето на оние со намален имунитет или со хронични здравствени проблеми, зошто вие не сте повредни и побитни од тие луѓе чија генетика не е толку силна како вашата. Колективното здравје, особено од вакви ретардирани болести, најчесто се прави со креирање на имунитет на стадо преку имунизација од истите тие болести.

Дали имунизацијата е вакцина, дали е апче, дали е изолација од 150 дена, тоа е небитно. Доколку вие сакате да продолжите да ги користите сите бенефити кои општеството ви ги овозможило, должни сте да гледате подалеку од својот нос и да размислите дека некој друг, или пак нечиј родител, нечие дете, нечиј близок не може да ја преброди болеста на лесен начин како што можете вие.

Ако не сакате да подлегнете на колективната имунизација и да се грижите за останатите припадници на општествената организација, вие не треба да живеете во општествена организација.

Поедноставно не знам како да ви го насликам ова.

Мене сликава што ја наслика сомнително многу ми личи на фашизам.  ;D

Искрено јас сум растргнат помеѓу потребата да работите побрзо да се завршат, и желбата да ја искоментирам ваквото зголемена јавна подршка на се повеќе присутното кршење на основни човекови права (не е само ова, но да не навлегувам сега во офтопик).

Значи без да навлегувам во анализа на ситуацијава, коментирам чисто од аспект на човекови права.
Практично излегува дека со твојов став, треба да се поништи правото на слободен избор - што е гарантирано човеково право.

Понатаму, ти зборуваш генерално а ова овде и сега е специфичен случај.
За безбедноста: Една ситуација е кога би се поминале сите безбедносни протоколи, а друга работа е кога нешто се брза (без да навлегуваме во итноста и реалните потреби за брзање) и не се докажани сите нуспојави па реално и не може да се процени дали во овој случај зборуваме за добар компримис (вакцините секогаш се компромис, но идејата е да се добар - компромис).

Државите ги тераат работите како што ги тераат, затоа што императивот на државите е економијата, не здравјето на поединците... Додека промовираш таква државно-исплатлива агенда, размисли што ако некој твој близок (скраја да е) бидне статистичка ставка во пресметките за исплатливост. Дали тогаш равенката ќе биде добра, а работите „едноставни“?

На крај, зборуваме чисто теоретски. Зоки и компанија веќе не „спасија“ од дилемата.  :D
Додека да дојдеме на ред за вакцини, тие ќе бидат поиспитани од било која друга вакцина.

Документов е на Европски Совет, не на Мурто од Свирипчино.

7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;

https://pace.coe.int/en/files/29004/html?fbclid=IwAR06ordkSnmuzD5Pt8d0vT1dzbEKnpvmpWPBkxKqJ2kYx2mztgu61cb6G44

Иначе џабе се расправате.
Додека да стигнат кај нас вакцините, Македонија ќе стекне колкетивен имунитет.
;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Уште 20% ни требаат :)

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **

Документов е на Европски Совет, не на Мурто од Свирипчино.

7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;

https://pace.coe.int/en/files/29004/html?fbclid=IwAR06ordkSnmuzD5Pt8d0vT1dzbEKnpvmpWPBkxKqJ2kYx2mztgu61cb6G44

Иначе џабе се расправате.
Додека да стигнат кај нас вакцините, Македонија ќе стекне колкетивен имунитет.
;D

И јас истото го велам ама овде има луѓе што уште јадицата не ја фрлиле веќе се расправаат кој поголема риба фатил.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Значи 50% од тие ако пројават несакани ефекти до сега да ги игнорираме?
1 (cokj, ne %) ako pojavi, kao shto sam kaza, moze da bide cel svet za tebe.