Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1983468 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Никогаш немав земено боледување и мислев дека на цела плата ќе ми бувнат 30% намалување ;D Не сум во можност да функционирам со 30% пониска плата за жал, и затоа не побарав боледување одма :)

Сеа си знам, 30% од дневница не ми мења толку па нема да се мешам со луѓе ако нешто здравствено ми се случи. Среќа сум немал потреба да земам повторно боледување, а и од дома работиме од март месец.

Човек учи додека е жив ;D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Јас храбар одев на работа 3 дена

Ова е најголемата грешка што воопшто се прави.
Без разлика што сега е корона или што и да е веќе, секогаш кога ќе појавите симптоми на настинка, грип, треба да се седи дома.

Како прво, си помагаш самиот себе си, не трошиш беспотребно енергија која веќе и ја немаш за борење против инфекцијата, туку ја трошиш и за нормално функционирање, а не можеш да функционираш нормално.

Второ, ги штитиш останатите да не ја шириш инфекцијата.

Трето, ако одите болни и утепани без никаква енергија на работа, мислите дека придонесувате нешто плус во тие денови ?
Ќе ви дадат благодарница што сте оделе на работа а притоа сте партал болни ?

Секогаш тој што е болен треба да се тргне од работно место и да се врати назад кога ќе заздрави.
Не само тоа туку секој што болен доаѓа на работа во секој момент повлекува уште најмалку еден од колегите кој ќе треба да го носи дома или по лекари доколку му се влоши ситуацијата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Никогаш немав земено боледување и мислев дека на цела плата ќе ми бувнат 30% намалување ;D Не сум во можност да функционирам со 30% пониска плата за жал, и затоа не побарав боледување одма :)

Сеа си знам, 30% од дневница не ми мења толку па нема да се мешам со луѓе ако нешто здравствено ми се случи. Среќа сум немал потреба да земам повторно боледување, а и од дома работиме од март месец.

Човек учи додека е жив ;D
Буквално истите симптоми кај колегата.
Доаѓаше на работа бидејки немаше кој да го замени и сметаше дека ќе прогура со настинката, дури потоа се посомнева на грип, короната беше само предмет на потсмев со Кинезите.

Имаме култура на живеење во соживот со грипот и останати слични вирусчиња, кој паничел од грип.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Абе контакти, нема да следиш контакти некој што си се узминал на улица или што си се срњтнал на 5 минс на улица. А дека можат, можат да се следат, ако се одговорни луѓево.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
Доаѓаше на работа бидејки немаше кој да го замени

Охо итекако има кој да го замени. Нека даде отказ и ќе видиш како во рок од 1 недела магично ќе се појави нов вработен.
Продаваат приказни газдите како не можат да најдат работници, а уствари те гледаат дека ринташ како коњ, и болен омалаксан доаѓаш и затоа од таму доаѓа моментот ''Нема кој да те замени''.

Отсутен Mikius

• Легенда
Доаѓаше на работа бидејки немаше кој да го замени

Охо итекако има кој да го замени. Нека даде отказ и ќе видиш како во рок од 1 недела магично ќе се појави нов вработен.
Продаваат приказни газдите како не можат да најдат работници, а уствари те гледаат дека ринташ како коњ, и болен омалаксан доаѓаш и затоа од таму доаѓа моментот ''Нема кој да те замени''.
Нема кој да го замени, саминицијативно не зеде боледување бидејки сметаше дека е настинка.

Да бидеме реални, кој земал боледување од  блага температура, затнат нос и мало поткашлување.

По таа логика сите ќе треба да бидат 100 дена на боледување, да не спомнуваме болки во грб, укочен врат, отечено колено итн.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
Јас еве од саботата седам дома со симптоми на настинка само, течење и пржење на нос имав.
На работа бидејки имаме пар души што се позитивни меѓу кој и јас со нив сум имал контакти (јас цело време со маска, дел од тие кога носат, кога не, или пак ги носат неправилно)
По препорака на матичната еве оваа недела ја отседив дома од две причини:
Прво да не појавам симптоми на корона.
Второ, бидејки имунитетот кај носот е ослабен, а на работа имаме случаеви на позитивни, да се заштитам дополнително бидејки при ослабен имунитет кај носот, и мала количина на вирус може да биде штетна.

Лани исто во овој период ме фати настинка со течење нос и си земав 3 дена боловање бидејки од 8 часа, 7 ипол ќе ги поминам во кивање и бришење нос, солзење очи.

Јас бирам секогаш да си отседам дома и да заздравам. Тоа ако одам болен на работа никој нема да ми каже фала ниту да го има во предвид некогаш да го цени во иднина.

А тоа што нема да замени колега, тоа е како што реков, ринташ ко коњ, остануваш прекувремено, те тера и викенди да работиш, гледаат дека си ја свиткал кичмата и затоа нема никогаш да има замена за тебе.
Газдата нека му ја мисли во такви ситуации, а јас секогаш здравјето ќе си го гледам.
Ако станеш работонеспособен, одма ќе добиеш шут карта.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Микиус, не заебавај, болка во грб не е заразна.
Само ти можеш да ја завршиш оваа работа=друг будала ко тебе немат.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Полека полека, доаѓаме до една вистина. :)

А замислете секој човек да има време да се протрча барем еднаш во неделата,
да удри некој склек, да пивне витаминче после тренинг наместо љута после напорна недела на работа со кретени... :)

Помножи ова со години работен стаж = 42.

Добро сценарио за полесно проаѓање низ било кое вирусно заболување, зарем не? :)

Вашиот лајфкоуч,
Невработен
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
Како врвиш друже ? Други симптоми освен темп. ? чим си 5 ти ден се надевам дека е прикрај заразата ?
До кај 5тиот ден беше онака грозно како грип да те фатило силата ти се одзема, потоа на 5 от ден кренав температура и изгубив вкус за храната како трат да јадиш, тогаш го уклучија сумамедот и земав крв ми испитаа.Сега е подобро полека се опоравувам ....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Ова да ти се случеше лани во овој период?

Истите симптоми ги имаше еден колега кон крајот на Јануари, се влечкаше со кашлици цел месец, му препишаа и Сумамед. Грипот сакаше да ме цивне и мене, но поминав евтино, со неколку кесички Фервекс :)
Во горе, доле истиот период, пријателка на сопругата со истите симптоми завршила во болница со пневмонија.
Лани Микиус да ми се случеше ова можеби ќе мислев дека е грип во право си ,но сега кога имаме повеќе информации за болеста сме во блага предност и да се обидеме да ги искористиме за ако заболиме да поминиме полесно.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда

да удри некој склек, да пивне витаминче после тренинг наместо љута после напорна недела на работа со кретени... :)

Добро сценарио за полесно проаѓање низ било кое вирусно заболување, зарем не? :)

Вашиот лајфкоуч,
Невработен

И трчањето и склекојте не одат туку така, поарно да не трчаш него еднуш неделно да се претрчуваш. Некни се запнав склекој, 2 дена не можев да ги мрда рачињава xD

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram

Инцидентно, првите симптоми од поназад опишаната болест ги имав после 5км трчање - имунитетот опаѓа со напорна физичка активност (јебига 5км трчање за мене се напорни) и ако имаш нешто, тогаш напаѓа ;D

Солуш'н? Не трчај!
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

• Легенда

Инцидентно, првите симптоми од поназад опишаната болест ги имав после 5км трчање - имунитетот опаѓа со напорна физичка активност (јебига 5км трчање за мене се напорни) и ако имаш нешто, тогаш напаѓа ;D

Солуш'н? Не трчај!

*** Важно!
*** Не важи за алфисти.

:D

Златен, знам дека се зезаш, ама јас не реков дека ќе убиеш со едно трчање. :)
Впрочем, Алфите не се расипуваат од едно возење. :D

• Легенда

Вашиот лајфкоуч,
Невработен

И трчањето и склекојте не одат туку така, поарно да не трчаш него еднуш неделно да се претрчуваш. Некни се запнав склекој, 2 дена не можев да ги мрда рачињава xD

Не знам... мене ми е убаво на цицките секој пат кога ќе бутнам некој склек.
Башка, се чувствувам посамоуверено.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Abe ubo mi beshe i mene ko prajv redovno i so isaf xD