Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1860128 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
@Kozanostra со помин нека е, ќе го издржиш периодот, пуштај стари епизоди од Top Gear и тоа е тоа. И графичката од @zeroSignal ќе ти дигне и имунитет и расположение  ;D

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
Фала друже ќе ги пробам од зеро графичките вкусно изгледаат

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Наровоучение: Нормална доза од 500 (за деца/бебиња) до кај 4000 IU на ден е сосема доволно за после неколку месеци се вратиш во нормала. Не трошете пари да купувате огромни дози витамин Д зошто за кратко време ништо нема да се промени.

Немам намера да влегувам во тој филм да се препукувам со тебе за некакви „твои толкувања“.
Јас едноставно го цитирам ЗАКЛУЧОКОТ на авторите на студијата:

Друг муабет е тоа големи дози витамин Д, колку ја зголемуваат серумската концентрација на витамин Д. Ок? Се разбравме за што зборуваме?
Твојата студија покажува дека големо количество витамин Д доаѓа во нормала после 6 односно 12 месеци секојдневно користење. Студијата што јас ти ја посочив покажува дека за 2ипол месеци нивото на витамин Д е во нормала без разлика дали зимаш 1000 IU на ден или 50000 IU неделно. Заклучок: количината не игра улога.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30675
    • CARclub.mk
Фала друже ќе ги пробам од зеро графичките вкусно изгледаат

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Важно е човек во такви ситуации добро да се храни. :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Душевниот мир доаѓа со задоволен стомак :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
И затнатите артерии доаѓаат од многу ребра, ама ова е ванредна состојба xD

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Твојата студија покажува дека големо количество витамин Д доаѓа во нормала после 6 односно 12 месеци секојдневно користење. Студијата што јас ти ја посочив покажува дека за 2ипол месеци нивото на витамин Д е во нормала без разлика дали зимаш 1000 IU на ден или 50000 IU неделно. Заклучок: количината не игра улога.

Јас воопшто не зборував за тоа.
Јас реков дека големи дози витамин Д се покажуваат како КОРИСНИ ЗА ТЕРАПИЈА НА КОВИД-19.

Ти наметнуваш други тези, прво дека 10К IU витамин Д „било отровно“ (чисти глупости кои никако не ги аргументираш), второ зборуваш општо за надоместување на недостаток на витамин Д... Двете наведени работи немаат врска со тоа за што јас зборував.

Ќе повторам за што зборувам јас: Големи дози витамин Д се покажуваат како КОРИСНИ ЗА ТЕРАПИЈА НА КОВИД-19.
Ова е докажано со научни студии и се применува. Исто како што е докажано дека такви дози од вит. Д не се штетни.

Толку. Тоа за витамин Д е познато, сум го пишувал и другпат, сега го повторив само заради тоа што ете има луѓе кои сега се справуваат со Ковид 19. Немам време за празни караници...

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382

Јас воопшто не зборував за тоа.
Јас реков дека големи дози витамин Д се покажуваат како КОРИСНИ ЗА ТЕРАПИЈА НА КОВИД-19.

Ти наметнуваш други тези, прво дека 10К IU витамин Д „било отровно“ (чисти глупости кои никако не ги аргументираш), второ зборуваш општо за надоместување на недостаток на витамин Д... Двете наведени работи немаат врска со тоа за што јас зборував.

Ќе повторам за што зборувам јас: Големи дози витамин Д се покажуваат како КОРИСНИ ЗА ТЕРАПИЈА НА КОВИД-19.
Ова е докажано со научни студии и се применува. Исто како што е докажано дека такви дози од вит. Д не се штетни.

Толку. Тоа за витамин Д е познато, сум го пишувал и другпат, сега го повторив само заради тоа што ете има луѓе кои сега се справуваат со Ковид 19. Немам време за празни караници...

Се покажале како корисни за терапија на ковид? Корисни за терапија во кој стадиум? Досега се изнаслушавме дека еден куп работи се покажале како корисни во терапијата на ковид за после да излези дека тоа нема врска или биле корисни ако пациентот НЕ БИЛ БОЛЕН од ковид. Проверен и сигурен лек за овој вирус во моментов нема но тоа не значи дека нема да се најде. Доколку имаше лек немаше да носиме маски и слични глупости. Значи да резимираме ова е корисно колку и да одиш на бајачка за да се излечиш од ковид.

Отсутен Bicikle

• Легенда
 Д3 мин 2-5000 IU, C 2х1g, Цинк 50mg, Mg 300-400mg, B12 1mg, Quercetin 500 (опционо)
Или некој млутивитамини 2х дневно, со сличен состав.
На сите колеги горе-доле истава терапија им ја препорачаа .
Дали помагаат не знаа, не су доктур.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Се покажале како корисни за терапија на ковид? Корисни за терапија во кој стадиум? Досега се изнаслушавме дека еден куп работи се покажале како корисни во терапијата на ковид за после да излези дека тоа нема врска или биле корисни ако пациентот НЕ БИЛ БОЛЕН од ковид. Проверен и сигурен лек за овој вирус во моментов нема но тоа не значи дека нема да се најде. Доколку имаше лек немаше да носиме маски и слични глупости. Значи да резимираме ова е корисно колку и да одиш на бајачка за да се излечиш од ковид.

Во рана фаза на болеста. Не дека ќе има штета во подоцнежна напредната болест, ама нема да биде ефикасно.
Сето тоа не се лекови кои 100% лечат, ама помагаат. Како што напишав малку поназад:

До болните: Земајте болус дози од витам Д (големи, огромни дози) од 10.000 IU па нагоре до 50.000 IU дневно, неколку денови. Обавезно со обилен масен оброк, баш масен да биде, ете да дадам пример: омлет со кашкавал и сирење. Земајте ударни дози Цинк, ако може заедно со Кверцетин, ако не може тогаш барајте да ви препишат Хидроксихлорокин со задршка дека ова функционира САМО во раната фаза. Истото важи и за антивиротиците како Ремседивир, функционира САМО во раната фаза. Зголемена внатреклеточна концентрација од цинк инхибира размножување на вирусот, тоа го прават и антивиротиците. Но кога вирусот ќе се размножи многу, антивиротиците и Цинк/Хидроксихлорокин се неефикасни. Голем број студии го имаат објаснето ова.

Значи рано, штом се дијагностицира болеста, веднаш треба да се земаат таквите лекови.

Исто така, помагаат и следните две работи:
- NAC (N-Acetyl Cysteine)
- Мелатонин
Ги има по аптеките, дупли дози (од стандардните) се безбедни за периодот на болеста (до месец дена).

едит:
Нормално, секако консултирајте (писмен) доктор.

Да појаснам за болус дозите: Тоа е краткотрајна терапија за дефицитарни пациенти. Некој што не е активен надвор, веројатно и постар. Итн.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22292
Казината и понатаму си работат 24/7 бидејќи се грижиме за здравјето на луѓето.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
Казината и понатаму си работат 24/7 бидејќи се грижиме за здравјето на луѓето.
Коцкарите не се друштвени луѓе, не сакаат да им правиш малер, влага,губи пари и си оди

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22292
Реалноста е дека влагаат 5 деца за гага пијачка, еден игра за 200 денари, сите пијат виски за 1000,секако без маски...ама ги сфаќам. Ионака немаат каде да шетаат после 23 часот,па  дремат по казина кои, ако веќе спроведуваме мерки не треба да работат после 23 часот како и се друго.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
Маска на улица, во кафич на затворено без маска. 10/10 мерки