Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613168 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
"Итлија има еден од најјаките здрaвствени системи и југословенскиот (социјалистичкиот) не го бива..."

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-cuba/cuban-doctors-head-to-italy-battle-coronavirus-idUSKBN219051

Communist-run Cuba said it dispatched a brigade of doctors and nurses to Italy for the first time this weekend to help in the fight against the novel coronavirus at the request of the worst-affected region Lombardy.  Its doctors were in the front lines in the fight against cholera in Haiti and against ebola in West Africa in the 2010s.

Yet with the 52-strong brigade, this is the first time Cuba has sent an emergency contingent to Italy, one of the world’s richest countries, demonstrating the reach of its medical diplomacy.

д-р Вело Марковски застанал во времето.
Ние знаеме повеќе.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Чисто информативно, "стручњаци" на темава надвор од медицината има колку сакате.
Секој со свој став и теорија.

Има ли вести за Сиријците што беа на Грчка граница?
 ;D

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Другари, доста бе кападастер за фендер...

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
Значи компетентен си да читаш графици и да разликуваш бројки т.е да ги гледаш сликичките во целиот текст и според тебе тоа е доволно за да донесеш одлука. Е затоа професорот рече да се остават стручните лица да си ја вршат работата за која се обучени а останатите да ги следат нивните препораки. Најголеми грешки се прават кога ќе се постапи според мислењата на оние кои ги гледаат сликичките во текстот. Во прилог еве еден добар пример што се случува кога неписмени ќе се зафатат со некоја работа.

https://www.actualno.com/society/izsipaha-5-tona-dezinfektant-nad-karnobat-general-mutafchijski-v-nedoumenie-news_1445040.html

Гледај вака другар... Твое право е да мислиш што сакаш - но се што правиш овде во моментов е несмасен обид да ме дискредитираш на некое персонално ниво без воопшто да се обидеш да ги процесираш аргументите и фактите кои ги посочувам.

Тоа е смешно во ситуација кога анонимно пишуваме на јавен форум каде никој нема кредибилитет и титули. Аргументите се тоа што треба да се коментира, не коментаторите.

Јас само проследувам информации за кои сметам дека е корисно да ги имаат тие што претполагаат да бидат свесни луѓе. Јасно ми е дека секогаш ќе има тврдоглави и неразумни, и такви на кои реалноста им прави проблеми па полесно е со сила да веруваат во убави приказни во кои се супер и ние живееме во средина во која институциите ќе направат се најдобро за нас без ние за ништо да не се замараме.

Секакви луѓе има ама ете поназад научни истражувања и конкретни информации, а ти (и кој сака) слободно читајте бугарски таблоиди и тешете се дека некој во фотеља ќе направи се најдобро за вас.

Информациите кои ги покажувам се добиени од научни истражувања и студии. Свесните обични луѓе секако не се на функција каде одлучуваат (и грешат), ниту нема како поединци да набавуваат лекови од увоз. Но обичните луѓе можат да направат притисок врз политичарите (вклучително и на докторите кои се на политички функции) дека тие луѓето се колку толку свесни за начините на кои може да се помогне против заразата и дека неделувањето ќе има политички последици подоцна (на изборите). Пошто нашите политичари (сите, независно од партијата) преферираат да згрешат не правејќи ништо и правдајќи се на недоволно информации, отколку да згрешат правејќи навремени набавки кои во најлош случај малку ќе им го подиспразнат државниот буџет пред избори.
https://civilmedia.mk/zarazata-so-lazhni-vesti-e-smrtonosna/

"Не толку опасни, но не и наивни се будалетинките што шират лажни вести за да привлечат внимание и чии ментални склопови се склони кон теории на заговорот, параноја, злоба и, најчесто, чиста глупост."

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
А ти Мики кај се пронајде, под „злоба и чиста глупост"?

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Само едно прашање. Постираш курс кој е наменет за медицински лица - сестри, техничари, болничари и лекари. Значи за професионалци. Дали ти некогаш во животот си имал барем нај основна обука во реалност околу проблематикава. Конкретно интубирање - начин на интубирање, како се определува која цевка треба да се примени и слично. За разлика од тебе јас лично бев дел од медицинскиот тим на Џонсон Мети цели 4 години. Два пати годишно имавме дводневна обука по прва помош и тоа од нај обични преврски па се до обука за користење дефибрилатор. Плус во текот на тие 4 години имав еден куп поситни интервенции од мерење крвен притисок па се до носење на болница. И покрај тоа не се правам паметен затоа иако бев обучен да пружам прва помош не сум медицинско лице. Затоа која ти е целта на постирањево на видеово кога уште во самиот вовед е наведено дека е наменето за медицински професионалци?
^ ^
Ако имаме различни гледишта не мора да бидеме непријатни и да се нарекуваме "стручњаци" и други имиња, нели?  :-X

Шпекулациите за златото ваљда се за во Рекла Казала? А Кина ја запре заразата со екстремни мерки, рано прогласи целосен локдаун во кризните зони, сите носат маски, запрен јавен превоз, армија и полиција патролираат по улици и строго спроведуваат изолација. Итн... Кој ги спречува другите држави да го направат истото? Во Италија повеќе луѓе испоумреа а ретко кој носи маска, си седат по ресторани, итн, сигурно ја прочитавте критиката на кинескиот доктор кој е на испомош во Италија.

Еве нешто интересно за тие што се љубопитни, начинот на кој функционираат апаратите за дишење:

Отсутен Mikius

• Легенда
Се сетив на ова :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Дали ти некогаш во животот си имал барем нај основна обука во реалност околу проблематикава. Конкретно интубирање - начин на интубирање, како се определува која цевка треба да се примени и слично. За разлика од тебе јас лично бев дел од медицинскиот тим на Џонсон Мети цели 4 години. Два пати годишно имавме дводневна обука по прва помош и тоа од нај обични преврски па се до обука за користење дефибрилатор. Плус во текот на тие 4 години имав еден куп поситни интервенции од мерење крвен притисок па се до носење на болница. И покрај тоа не се правам паметен затоа иако бев обучен да пружам прва помош не сум медицинско лице. Затоа која ти е целта на постирањево на видеово кога уште во самиот вовед е наведено дека е наменето за медицински професионалци?
Прво да кажам дека ти завидувам. На обуката. Одамна се распрашувам како да дојдам до таков „парамедик“ курс.
Второ, имам близок кој на времето имаше потреба од интубирање, па и трахетомија. Ме интересира таа тематика.

Жал ми е што ме доживуваш дека „се правам паметен“, јас едноставно сметам дека ваквите информации се интересни и за други во ова време.

Мене ми смета кога наводни авторитети излегуваат во јавност со погрешни информации.
Не ми смета што се обидуваш до го одбраниш авторитетот на Марковски, ми смета што ме напаѓаш на лична основа (демек немам медицинско образование) а целосно ги игнорираш посочените аргументи и факти за неточните изјави на Марковски. Искача дека за тебе е поважно што јас немам медицинско образование, отколку дали тоа што го посочувам е вистина, дали е вистина дека Марковски кажа неточни работи.

Зошто не прокоментираш нешто за тоа?
Или единствена дискусија за која се чувстуваш компетентен, е мене да ме етикетираш за некомпетентен?  ;)

Цитат
Само едно прашање. Постираш курс кој е наменет за медицински лица - сестри, техничари, болничари и лекари. Значи за професионалци...
Затоа која ти е целта на постирањево на видеово кога уште во самиот вовед е наведено дека е наменето за медицински професионалци?

Јас со љубопитност и со интерес го одгледав видеото. Направено е убаво за и лаици да можат да го разберат (барем во основа што се прави и зошто се прави). Претпоставив дека и некој друг можеби ќе го интересира во ова време и во овие настани... Веројатно поинтересно прашање е, зошто тебе ти смета таа дискусија?

едит: Патем очигледно и Филипче се согласува дека Марковски не знае за што зборува, наводно на прес конференција објавил дека се набавле терапии со спомнатиот лек:
https://netpress.com.mk/filipche-obezbedivme-terapi-a-za-pacientite-so-koronavirus/
Останува само да се види колку дози набавиле, за колку пациенти.
« Последно менување: 23 Март 2020, 19:28:58 pm Van »

Отсутен Mikius

• Легенда
Во тек е одлична емисија на ТопТема.

Или и гостинот е на листата на авторитети што не знаат ништо?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Еве ја емисијата. Ја немам уште изгледано. Интервју со Данаиловски „Само вистина“.
« Последно менување: 23 Март 2020, 22:09:36 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
Топ тема е на Телма.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Топ тема е на Телма.

Пардон, збунка, корегирано горе. Ќе ја најдеме и топтемата за некое време. Интересно е интервјуто со Данаиловски, ноу булшитинг.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
Немав време да ја изгледам цела топ тема.
Во оној дел што го гледав не беше кажано ништо екстравагантно, освен општо познати работи како непотребното панично носење маски (шетање на Водно на експертутката од форумов) кое предизвикува недостаток за оние што навистина им се неопходни.

Отсутен Stratro

• Легенда
Немав време да ја изгледам цела топ тема.
Во оној дел што го гледав не беше кажано ништо екстравагантно, освен општо познати работи како непотребното панично носење маски (шетање на Водно на експертутката од форумов) кое предизвикува недостаток за оние што навистина им се неопходни.

Воедно, од вкупно 4 ца наши доктори кои ги изгледав на ТВ, баш овој Данаиловски од Канал  е оној кој на Алфа изјави дека еболата е мачкина кашлица за Корона.
Секако мислеше за преносливост, не за смртност, ама некако заборави да појасни, како што не ни појасни дека корона е мачкина кашлица за морбили од аспект на заразливост.
Рецепт за паника.

Јбг.