Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1612809 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11062
  • Ќybriт Pro Max
веројатно не очекуваше прво „своите“ да почне да ги отпушта?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
И уште една добра вест

https://tocka.com.mk/vesti/336419/kina-go-pobedi-koronavirusot-pa-sega-pomaga-na-italija-vo-milano-pristignaa-300-doktori-i-toni-oprema

Кина го победи коронавирусот, па сега ѝ помага на Италија: Во Милано пристигнаа 300 доктори и тони опрема.

Инаку Германците масовно делат откази на сите страци/наши вработени со законот од 2016-2020, претежно вработени на минималец, во угостителството или гастрономија...толку од таа јака Германија, одма се по*раа да не осиромаши, ако во случај треба да исплаќа дури по 300€ ( 60% од платата) на тие неколку илјади нека се работници. Како и да е, да се надеваме дека за најбрзо ќе се врати светот во нормала.

Да, поради тоа што тие што се на минималец, најчесто се стари луѓе или странци. Старите луѓе се по дифолт во опасност од вирусот, а од странците ретко кој има регулирано здравствено осигурување и дополнително што у огромен број на случаите, нити старците, нити странците уопште мува не ги лази тоа што треба да седат дома во што помал број. Германците не се глупи да треба да арчат ресурси за некој што или воопшто не допринесува, или нема изгледни шанси да допринесува во општеството.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Меркел изјави дека 70% од Германското население ќе се зарази со вирусов.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51835856

Германија има скоро 84 милиони жители.
Мометално Германија има во просек по 1000 новозаразени лица дневно.

Ајде дигитронот во рака и израчунајте во која година ќе бидат заразени 58 милиони германци дури и ако вирусот се шири петоструко побрзо од сега, односно со по 5000 нови случаи на ден.

Време е за ...

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
Јас колку што знам сум редовно осигуран и пријавен на полно работно време, исто како и моите колеги германци, тоа што сме поспособни и повеќе од нив работиме е веќе друго(зборувам лично за мене) :) Како и да е, многу педерски од нив, џабе ги правдате. Засега кај мене нема ништо такво, а се надевам нема ни да има.

И да, тие сами кукаа по медиумите цело време како бараат и им се потребни работници и тие не охрабрија и "поканија" сите дојденци да дојдат и да работат за нивно секако, но и за доброто на Германија (даноци ли се даноци).

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
Ова со масовно отпуштање на работниците од другите земји, може многу лошо да им се одрази во иднина. Ќе пројде кризата, после што ќе прават кога ќе им требаат пак тие работници?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Битно е да се слуша зборот на научниците. Баталете ги политичарите. Додуша, и они почнаа да ги слушаат научниците во ситуацијава, што ме радува до некаде.

Битната работа е, овој вирус сместува многу повеќе луѓе по болници. Ова треба да го разберете. Не бројките, баталете ги бројките колку се заразиле колку се измкнале.. Видете ги болниците во Италија. Интензивните неги не можат глава да кренат. Ни еден грип тоа не го прави.
Замисли болнците да се спремни да примат максимум 50 луѓе со тешки респораторни проблеми. Во нормални (грипозни) ситуации, тој капацитет би бил да речеме 80% исполнет. И тогаш имаш смртност каква што имаш со грипот. Но, замислете сега (баталете ги уште еднаш бројките на заболени и измкнати), имате 80 луѓе кои „аплицираат“ за 50 болнички места. Од тие 50 што ќе легнат, ќе преживеат можеби 45, но останатите 30 што нема да легнат на болничкиот кревет, речиси сигурно умираат.
Тоа е проблемот со „преоптоварување“ на здравстениот систем во вакви ситуации. Не бројките и процентите на заболени, баталете ги бројките и процентите глобално кажани. Размислувајте малку како тоа се одразува на капацитетот на здравстениот систем. Тоа е вистинскиот проблем. Овој вирус, сместува енормно голем број пациенти на интензивна нега. Ние од 40-тина заболени имаме 2-3 пациенти на интензивна нега. кога ќе бидат 400 ќе бидат 20-30, кога ќе бидат 4000, на интензивна ќе бидат 200-300, а ќе бидат 4000-5000 кај нас, не се сомневам во тоа. Проблемот да не бидат тие во една недела. Нека бидат 4000-5000 во 1 месец, за да може болниците да се справат со болните.
Баталете ги споредбите со сезонски грип, тотално е различно.  Слушајте ги научниците и докторите. Знаат што зборуваат. Не реновирајте по дома, има време за тоа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16757
  • Keep it 100
Еве ги Стратро и Дарт на видео:

Отсутен Stratro

• Легенда
Симпатична новинаркава со маска.
Ме потсети на Мортал Комбат игрицата.

Фиц,кога ќе ја решиш задачата крени два прста.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5204
Ова со масовно отпуштање на работниците од другите земји, може многу лошо да им се одрази во иднина. Ќе пројде кризата, после што ќе прават кога ќе им требаат пак тие работници?
Пак ќе ги приберат работниците. Замисли тамо ако се отпушта што ќе биде со економијата на нашиве балкански земји има пепел да не напраи до крај на година. Допрва иде заебаното за жал.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212

Ајде дигитронот во рака и израчунајте во која година ќе бидат заразени 58 милиони германци дури и ако вирусот се шири петоструко побрзо од сега, односно со по 5000 нови случаи на ден.

Време е за ...

Сензационализмот достигнува досега невидени нивоа.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Јас колку што знам сум редовно осигуран и пријавен на полно работно време, исто како и моите колеги германци, тоа што сме поспособни и повеќе од нив работиме е веќе друго(зборувам лично за мене) :) Како и да е, многу педерски од нив, џабе ги правдате. Засега кај мене нема ништо такво, а се надевам нема ни да има.

И да, тие сами кукаа по медиумите цело време како бараат и им се потребни работници и тие не охрабрија и "поканија" сите дојденци да дојдат и да работат за нивно секако, но и за доброто на Германија (даноци ли се даноци).

Педерско или непедерско, не прави разлика, разбирливо е, од нивни аспект.

Не ми е идејата да глумам дека мене гомното не ми смрди, пошо ако дојде до тоа, веројатно и мене ќе можат да ме остаат без работа и пратат у родната грутка, иако веројатноста би требало да е помала поради моите квалификации, и работната позиција и договорот кои ги имам во моментов.
« Последно менување: 19 Март 2020, 14:22:00 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
Вака така ќе ги врати Заев сите од дијаспората назад :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Stratro

• Легенда

Време е за ...

Сензационализмот достигнува досега невидени нивоа.

Годината е :
- 2178ма ако Германија се заразува со темпо како денес.
- 2051ва ако Германија се заразува со петоструко побрзо темпо од денес.

Тоа што Бојко Борисов изјави дека 70% од ЕУ ќе се зарази со вирусов не вреди ни да се коментира..

SOFIA – Borissov: 70% of Europe’s population to be affected by coronavirus
https://www.euractiv.com/section/all/short_news/sofia-borissov-70-of-europes-population-to-be-affected-by-coronavirus/

PM Borissov: The Peak of the Coronavirus will be in September
https://www.novinite.com/articles/203552/PM+Borissov%3A+The+Peak+of+the+Coronavirus+will+be+in+September

;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Заразувањето не оди линеарно, денес 1000, утре 1000, задутре 1000. Видете ги графиците пред да почнат мерките. Експоненцијална крива е заразувањето без контрола. Во Германија има по 1000 новозаразени дневно, затоа што има силна контрола на инфицирањето, многу посилна отколку за било која друга болест. Дај малку рационално размишљајте. Да не се во светот вакви мерки какви што се, верувајте, имаше да биде „шпански грип V2.0“ до сега.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
Рационално нека размишљаат политичариве пред да изјават ваков булшит кој резултира со паника кај луѓе без дигитрон.
Мене ионака ни на форум никој не ми верува, па небитно е што пишувам. :)