Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1609520 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Пред неколку години едни ликови рекоа "тоалет хартија" ;D

Кој разбере, разбрал...

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Немој да мислиш дека немам кондиција за дискусија, пишувам од мини тестатура блутут која не работи како треба. Можам да го земам и лаптопот во скут.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
@Van

И јас со огромна доза на такво мислење и заклуок
отидов  на курсов, никогаш не сум верувал претходно во вакви психолошки булшит работи а сум идел на доста такви "надградби" кој вредат само да ги ставиш во сиви. Ама некој даде многу пари за мене и морав да отидам. Не си ни свесен што е тоа. Имаше ден каде курсот траеше 12 саати, тоа моеби ми биле едни од најинтересните 12 саати во животот. Прво кога ќе влезеш во салата има така поставени работи намерно од инструкторите на начин кој знаат дека ќе резултира кај секој и кој на што ќе реагира, кој пенкалотот ќе го поместиме. Пошто они ги знаат резултатите од тестовите ние не. За подоцна да ти го докажат тоа. Ќе те внесат во такви дискусии наменети за секој и ќе реагираш точно како како џпс. Ти докажуваат за што ги даваш парите. Не потценувај нешто толку моќно. Јас ги погодив и инструкторите во која мотивациона зона се, да си се пофалам а најинтересно е што они ги манипулираат (иако не сакаат да го користат тој збор) мотивационите тригери за да извлечат реакции. Дискусијата с мене ти е толку.

Отсутен Mikius

• Легенда
Своевремено "пирамидите" на тој начин функционираа.

Те набљудува и низ разговор те анализира и во зависност ти нуди брда и долини за да отидеш на првиот состанок...
Еден погрешно ме процени, прво отиде накај бизнис (пари) за потоа да ми нуди запознавање женски на тие состаноци ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Члинк, не се сомневам дека сето тоа е интересно. Во некоја друга ситуација и мене би ме интересирало. Но на жалост со сето тоа никако не докажуваш дека докторите се изземени од законотите, ниту покажуваш зошто луѓето треба да не се бунат и да го критикуваат корумпираниот нефункционален систем на Здравството во кој секојдневно умираат пациенти заради негрижа и немарност.

Не ми е јасно со која цел го напиша сето тоа погоре, кога со ништо не допринесува во конкретнава дискусија. Сепак и таква каква беше - фала ти за дискусијата.

Отсутен Mikius

• Легенда
Члинк, не се сомневам дека сето тоа е интересно. Во некоја друга ситуација и мене би ме интересирало. Но на жалост сето тоа никако не докажува дека докторите се изземени од законотите, и зошто луѓето треба да не се бунат и да го критикуваат корумпираниот нефункционелен систем на Здравството.

Не ми е јасно со која цел го напиша сето тоа кога ништо не допринесува во дискусијава. Сепак и таква каква беше - фала ти за дискусијата.

Абе Ван, пак ништо не си разбрал ;D

И тоалет хартијата се однесуваше на тебе :)

Отсутен Chlink

• Легенда
Члинк, не се сомневам дека сето тоа е интересно. Во некоја друга ситуација и мене би ме интересирало. Но на жалост со сето тоа никако не докажуваш дека докторите се изземени од законотите, ниту покажуваш зошто луѓето треба да не се бунат и да го критикуваат корумпираниот нефункционелен систем на Здравството во кој секојдневно умираат пациенти заради негрижа и немарност.

Не ми е јасно со која цел го напиша сето тоа погоре, кога со ништо не допринесува во конкретнава дискусија. Сепак и таква каква беше - еј, фала ти за дискусијата.

Ѕа докторите ја надминав дискусијата и отидов во овој правец Ѕа тоа што во еден пост пред да го почнам пишуваново имаше многу мој лични примери кој го толкуваше како ти дојде на стојкото во моментот. Имаше многу ти, ти, ти, ти ијас го продолжив раѕговорот со ти. Ти не продолжуваш реципрочно ѕа докторите, ти продолжуваш слепо. Откако инсинуираше на ваков тек сакаш божем да се вратиш на фактите.

Јас го пишувам ова не да се фалам. Ако сакаш можеш да сватиш ама ти сакаш слеп.. овај раципрошно да се држиш на своите можеби ненамерни манипулации. Потрошив време на тебе, да. Ѕошто ти е толку чудно тоа, мислев дека си вреден. Чудно е?
Ѕаклучив дека ти е потребно да сватиш дека не секој иѕлага од дискусија со тебе само ѕатоа што си испаднал попаметен, од раѕлични причини се случувало, дури и кога си бил во негативна ситуација некого си фатил на кондиција,                             некој несакал да ти наштети пошто си бил премногу ѕавлеѕен со ол инн во муабетот и сл. Тоа што го напишав ѕа мене не е ѕа да се курчам или да се фалам, напишано е ѕа да ти објаснам од каде ми се ѕаклучоците ѕа да ги ѕемеш полесно во предвид. Одвоив време ѕа тебе, испочитувај го. Очигледно е дека подпаѓаш на провокации и не секогаш дискусиите ти се лесни. Па ја на форумов да можам од овие мои постови 7000 би ги иѕбришал. И потребно и непотребно, алфа да ми спомнеш полошо од мајка да ми опцуеш. Поминати тролови од секаков вид. Има луѓе што се пунат со тоа. Сега гледаш како ладно си реагирам на провокации и си кажувам што мислам. Иако повеќе начини ѕа провокација има сега. 

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Прво фала за одвоеното време, и фала за советите. Разбирам кои ти се гледиштата во однос на тоа како ме гледаш мене... Но за да се обидеш подобро да го разбереш соговорникот, обиди се да се ставиш малку и од негова страна. Иако сега комуницираме културно, сети се дека неколку постови поназад размислувањата ми ги опиша како да се напишани од некој кој работи во кабинетите на Заев или Груевски (или така нешто). Го нема сега тоа, изгледа е едитирано. Сакам да ти кажам дека така ти ја почна дискусијава која инаку е за Здравството, и сега истата ја продолжуваш со пишување персонално за мене. Фала ти што си добронамерен, разбирам што препорачуваш - но тоа ваљда е некој друг муабет - овде тука морам да повторам дека едноставно не се согласувам со твоите пишувања за Здравството и за докторите.

Отсутен Chlink

• Легенда
Да скратам пишување миљон постови и саати. За докторите јас и ти најблиску што можеме да стигнеме е ова:

Има доктори кои веќе одговарале во државава и треба да има истрага. Ама истрагата трае подолго време, не трае 2 недели.
Има милион примери и на тие што лежеле затвор, ама има и што не лежеле затоа што процената била таква. Не секогаш значи стрпај го во затвор.

И да не заборавиме, ова има голем удар и на докторот. Има уште толку примери за доктори после грешка кои извршуваат самоубиство.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
познаник иде у државна пред некој ден, изметот темен крвав сув и сл. без било какво испитување докторов му вика извини имаш рак... човеков у паника во систина 37 000 ден за испитување и дијагноза спуштен желудник, нерозни црева и сл ... што да кажам повеке...де е еден ваков случај...

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Да не се разболи човек...

Ако се разболи, ќе почнат да го маткаат по болници, државно здравство, а оди таму затоа што и онака плаќа за тоа здравство, а нема избор да не плаќа. Во зависност од болеста, почнува голготата, тој доктор, оној доктор, па такви лекарства, онакви лекарства... состојбата на болниот не се подобрува, па следи следен доктор, па подмитување, фрлање пари за нови лекарства... на крајот приватна болница, уште еден куп пари... ама болниот има поголеми шанси да е излекуван, можеби не секогаш, ама мислам дека сепак се поголеми.

Значи изборот е или на државно со сите периптии делумно опишани погоре, или наместо подмитувања и фрлање пари по алчни доктори, да си платиш во приватна болница и да те излекуваат... затоа што на крајот од денот, здравјето е најбитно, нели...
Некој ќе го избегни приватното, затоа што нема пари (што е нормално) и ќе си го извлечи блискиот од болница мртов, па пари за гробно место, па погребни церемонии, па... лупнал повеќе пари отколку на старт да покушал во приватна болница.

Искуства од случки меѓу риднини, секако не се работеше за исти болести, ама стојам на то дека и двата случаеви да се третираа како што треба, двата пациенти ќе беа сеуште живи, не само еден како во случајов, тој на приватно што се обрати и тој е жив...

Е сега има уште една страна на приказнава. Во приватна болница ако дојди некој тежок случај, тие го праќаат на државно... за таму да умри, за да не и се пиши случајот на приватната, да и се намали рејтингот...

Којзнај како да речи чоек, ама како што го почнав постот, така ќе го завршам.

Да не се разболи човек...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
не за џабе е вицон, у филмови кога ке дојде изрештан акционен херој до врата на болница, 100% готово е, спасен е, кај нас, од тука почнува заплетот, 90% со нозе напред излага  :-X

Отсутен Mikius

• Легенда
Зависи на кого ќе налеташ и таму, и ваму.

Персоналот е тој истиот, не дошле од Сирија во приватното.

Многу кратко ќе кажам, во приватно сакаа да вршат операција само да наплатат парички. Намирисав колку е часот...

Да не се разболиш.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
Здравје само, другото ќе си дојде.
*стара народна

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Па да, што ќе му е некому амолед телевизор од миљон евра ако е ќор, или Џулија ако е умрен :)