Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1608985 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
@Simo - Carrier159   @Bojan j  @vlatko.klp ...и сите други на кои во моментов не можам да се сетам (за што им се извинувам) 

Што правиме сега?
Ме правевте будала кога ви кажував колку бедна пропаганда е тоа со вакцинирањето на внуката на Министерот, дека кажувам „теории на заговор“... Сега кој испадна будала? Кои се будалите кога „теориите“ се докажуваат како дефакто заговори.

https://fokus.mk/filipche-mojata-vnuka-e-mala-ne-mozhe-da-bide-vaktsinirana-od-mrp/
https://www.slobodnaevropa.mk/a/29730482.html

Цитат
Вие на Фејсбук објавивте дека ја вакциниравте вашата внука Илина, но потоа имаше реакции на Фејсбук дека тоа не е вакцина против морбили. Дали има грешки кај вашата ПР служба во кампањата за докажување на безбедноста на вакцините?

Секогаш е добро да се покаже со личен пример дека нешто е вистина, дека нешто е вистински чекор и дека нешто е вистинска политика. И во таа насока беше вакцинирањето на мојата мала внука, која е се уште мала и не може да биде вакцинирана од МРП, меѓутоа и објавата беше во насока на тоа дека ние како здравствени власти ги уверуваме сите граѓани, родителите на малите деца дека вакцините се безбедни.

Бар јас никаде не спомнав ништо за внуката негова. 

До кај си со ова? Чекам од Јануари 08, 2019, 12:19:09 pm.
Бојан, веќе ти реков дека моите сознанија се поинакви и дека ќе ги прочешлам препораките на СЗО и ќе презентирам - дотогаш не брзај со заклучоците и обвиненијата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Се согласувам. Не знаат да тераат пропаганда. ВМРО 1000 пати беа бољи у терање пропаганда. Овие се мали деца, не знаат ни да лажат како што треба. Затоа и ќе си изгубат на избори.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Така е, нападот е најдобрата одбрана. Заеби што Министерот го лаже народот, заеби што на дечињата им се даваат вакцини со изминат рок, заеби што не пуштаат новинари ни да припарат до запленетите вакцини, заеби што вакцните ќе ги „уништуваат“ во тајност... Заеби СЕ, и дигресирај таму нешто со Ван - колку да не се зборува за реалноста која сите ни мава заушки по глава.
Бар јас никаде не спомнав ништо за внуката негова. 

Навистина немаш ништо да прокоментираш за лажењето на Министерот? Нема коментар за состојбата на Здравството во која еден Министер прави „гебелсова пропаганда“ (баш како што мене ме окарактеризира некој овде)?

Се согласувам. Не знаат да тераат пропаганда. ВМРО 1000 пати беа бољи у терање пропаганда. Овие се мали деца, не знаат ни да лажат како што треба. Затоа и ќе си изгубат на избори.

Навистина Симо?
Ќе дигресираш со дпмне, со другата страна на паричката? До кога бе така...?

А што правиме со вербата во системот?
Ај кажи ми дека уште веруваш во системот. :-\

Отсутен Bojan j

• Сениор
Потребен е коментар? Се согласив 10-на страни поназад дека здравството ни е тапа, ама не се согласувам дека вакцините се исти такви. Ти колку сакаш терај паралели, доказ дека се за никаде нема. Пројдениот рок не значи ништо само докажува дека здравството е тапа, а не дека вакцините не се квалитетни.

Прочешла низ препораките или спремен си да подадеш рака дека во тој случај изнесе невистина?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Види Бојан, Ван е во право (победи). Политичарите лажат, затоа не треба да ги вакцинираме нашите деца. Да можеше, и ќе ги одвакциниравме нашите деца, пошто идиотите на власт не знаат што праат.

Дисклејмер: „идиотите на власт што не знаат што праат“ не е сарказам

« Последно менување: 27 Јануари 2019, 14:32:55 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Симо,

Бедно е што немаш доблест да признаеш дека како со целото Здравство, така и со имунолошкиот оддел од Здравството, работите се за никаде. Најпосле не ни очекувам такво признание од некој што добил од „повластените“ вакцини, како што сам кажа дека примиле твоите деца. Другите кој ги ебе, раскажувај им приказни дека се е супер, и дека не треба бесење за јајца и палење на плоштад на тие што се одговорни. И дека не требаат поквалитетни вакцини.

Потребен е коментар? Се согласив 10-на страни поназад дека здравството ни е тапа, ама не се согласувам дека вакцините се исти такви. Ти колку сакаш терај паралели, доказ дека се за никаде нема. Пројдениот рок не значи ништо само докажува дека здравството е тапа, а не дека вакцините не се квалитетни.
Така велиш?
Вакцините ни се прва класа, ама никој не смее да направи увид ниту во запленетите вакцини, ниту во незапленетите актуелни вакцни.

Не спориш дека Здравството „е тапа“. Ама следствено со тој факт следи и следново: Со вакви институции кој ти гарантира дека и другите вакцини не се фалични по некоја основа?
Да не ти гарантира можебиАгенцијата за лекови која требаше да ги најде поминатите рокови пред пациентите да ги најдат самите при вакцинирање?? Или здравствените работници кои истите вакцини ги вшприцуваат во децата без да го проверат рокот?

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Зошто темава веќе еднаш не се прекрсти во "вакцинација"?

Па нека си ја толкува кој како сака.

ЕДИТ: Или "разоткривања". И тоа е посоодветно од насловот.

ЕДИТ #2: Или "вистина". Па нека биде catch-all.

Отсутен Bojan j

• Сениор
Имаш доказ дека се тапа? Имаме докази дека здравството е тапа. Вакцините доаѓаат во државава од друга страна.

Прочешла ли?

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Симо,

Бедно е што немаш доблест да признаеш дека како со целото Здравство, така и со имунолошкиот оддел од Здравството, работите се за никаде. Најпосле не ни очекувам такво признание од некој што добил од „повластените“ вакцини, како што сам кажа дека примиле твоите деца. Другите кој ги ебе, раскажувај им приказни дека се е супер, и дека не треба бесење за јајца и палење на плоштад на тие што се одговорни. И дека не требаат поквалитетни вакцини.
Како што кажав, ниту сум барал ниту сум бркал врски ниту сум бил министер. Они ми кажаа „треба според овие и овие критериуми да примат овакви и овакви вакцини“. Јас реков ОК, и направив се што требаше за тоа и да се случи. Да не кажеа ништо, ќе си одеа на нормална вакцинација. Уствари и двете деца ги исполнуваат критериумите за „другите“ вакцини, а само едното ги има примено, другото е во нормалниот систем на вакцинација вакцинирано. Немам потреба да бранам никого, освен докторите кои ги познавам и знам со какви проблеми се соочуваат самите. Ако мислиш дека системот не функционира, направи муабет со некој доктор, кој прима по 40-50 пациенти (и повеќе) во својата смена, секого да го ислуша и секому да му напише дијагноза. И успут да напише и извештај и да ги внесе наодите во картон.  Здравството функционира. Дали може подобро? Секако дека може. Ете, кој не му функционира вакво, си има приватно, па нека се опрчи како што треба. Сега има и осигурителни фондови, па може и осигруање да му плати. Само не ми паламудете дека не чини, а кога ќе згусти, трчате во тие институции „кои не чинат“. Како што трчаат сега да си ги вацкинираат децата антиваксерите.
« Последно менување: 27 Јануари 2019, 15:14:20 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Pred dva dena pocina poznanik na 36 godisna vozrast.Pricina operacija na kolenoto,ne mu ispitale krv,ne mu stavile nekoja ineksija i mu se otkacil tromb.Odgovornost nema nikoj da ponese.
Na moj blizok covek,koj patem i raboti vo Bitolskata bolnica ke go umrea tatko mu za vlakno,radi toa sto abe str e slepo crevo mue ostaj  ema potreba od operacina,a toj so puknata zolcka.
Stvarno zdravstvoto funkcionira.
Bitolskata bolnica konkretno kaj so nema kadar,kaj so nikoj dont give a fuck for nothing,sluzi samo za svaleraj.
Tolku okolu zdravstvoto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Ете, кој не му функционира вакво, си има приватно, па нека се опрчи како што треба. Сега има и осигурителни фондови, па може и осигруање да му плати.

Ете. :)

Со тоа што:

1. Во интерес на јавно здравство е пациентот да не се врати (да биде излечен) затоа што е трошок, за сметка на приватното каде returning patients се златна кокошка (затоа што се приход);

2. Приватно здравство не издава информации под "закон за слободен пристап на информации од јавен карактер", што ќе рече нема ни обврска да означи од каде/кого/како/кога врши набавка на материјали (лекови/реагенси/алати);

3. Јавното здравство издава истражувања/написи/проценки со цел подигнување на општа свест, додека приватното тежнее кон себепромоција.

И ништо од ова не треба да биде чудно ниту неочекувано - се работи за различни бизнис модели.

Како што трчаат сега да си ги вацкинираат децата антиваксерите.

Недостатоците во јавното здравство се покажуваат и на една од нивните основни дејности, а тоа е здравствено образование. А секој родител, ултимативно се грижи за своето дете.

За жал... таквиот пристап води кон поголем проблем на долги патеки. Постојат причини (*) зошто имунизациониот календар е таков каков што е.

(*) Да се разбереме, медицината не е безгрешна - пред 35 години, се ограничувало изложувањето на плодовите на ултразвучни прегледи затоа што немало емпириски докази дека нема негативно да се одразат на плодот. Тоа не е случај со вакцините. Малку шетање (**) по јавни здравствени установи, и прегледување на документи (еден куп издадени монографии кои не се дигитализирани) ќе покажат колку основа всушност има во инсистирањето на вакцинација.

(**) А верувам дека малку губење време во вистинска интеракција со луѓе кои работеле имунизација 30+ години не е голем проблем за луѓето кои сакаат да имаат проверени информации.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
@zeroSignal кај се брат ми постовите? 😁

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Здравството функционира. Дали може подобро? Секако дека може. Ете, кој не му функционира вакво, си има приватно, па нека се опрчи како што треба. Сега има и осигурителни фондови, па може и осигруање да му плати. Само не ми паламудете дека не чини...

Тебе ти дале од другите вакцини, наводно без врски, ама други по новини се жалат дека за нивните деца немало такви вакцини - иако влегуваат во ранливите категории. Ти си поминал добро во системот на Здравството и во однос на твоето добро поминување сакаш да донесеш заклучок на само за тебе туку за СИТЕ. Заеби што реалноста вели дека луѓе умираат секој ден без никакви истраги за одговорност, заеби реалноста што на деца им даваат вакцини со изминат рок, несоодветни вакцини и од ниска класа.

Заеби се, пошто Симо поминал добро.
Ова е повеќе од бедно. И самиот знаеш дека е така, без разлика какви глупости пишуваш, и ќе напишеш.

Инаку, да! Радо би прифатил Здравството да се приватизира целосно. Само прво нека ми ги вратат сите пари што ми ги земале досега од МОИТЕ ПРИХОДИ за да се плати лечење за секакви паразити - и скапи вакцини за елитата и политичарите (и понекој близок до нив). Да си плаќам само за себе и да знам за што плаќам - и каде да плаќам во зависност од услугата која ќе ја добијам. Вака ти сакаш ем еднаш да плаќам за џаболебарите - за тие со врски за кои има повластувања како што се подобрите вакцини (но и многу други работи), ем повторно да платам приватно за мене. Се слушаш што зборуваш?