Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1608619 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Здравството функционира. Дали може подобро? Секако дека може. Ете, кој не му функционира вакво, си има приватно, па нека се опрчи како што треба. Сега има и осигурителни фондови, па може и осигруање да му плати. Само не ми паламудете дека не чини...

Тебе ти понудиле од другите вакцини, наводно без врски, ама други по новини се жалат дека за нивните деца немало такви вакцини - иако влегуваат во ранливите категории. Ти си поминал добро во системот на Здравството и во однос на твоето добро поминување сакаш да донесеш заклучок на само за тебе туку за СИТЕ. Заеби што реалноста вели дека луѓе умираат секој ден без никакви истраги за одговорност, заеби реалноста што на деца им даваат вакцини со изминат рок, несоодветни вакцини и од ниска класа.

Заеби се, пошто Симо поминал добро.
Ова е повеќе од бедно. И самиот знаеш дека е така, без разлика какви глупости пишуваш, и ќе напишеш.

Инаку, да! Радо би прифатил Здравството да се приватизира целосно. Само прво нека ми ги вратат сите пари што ми ги земале досега од МОИТЕ ПРИХОДИ за да се плати лечење за секакви паразити - и скапи вакцини за елитата и политичарите (и понекој близок до нив). Да си плаќам само за себе и да знам за што плаќам - и каде да плаќам во зависност од услугата која ќе ја добијам.

Не мора ја да донесувам заклучоци, ете ти донесуваш заклучоци во мое име. Знаеш и колку пати на доктор сум бил и како сум поминувал и све. Супер ми е кога дискутирам со такви луѓе што знаат повеќе за мене од јас што знам. Чисто за информација, од МОИТЕ приходи, јас за мое лечење не сум искористил ни 1денар услуги од нашето здравство. Но моите деца, кога не можело другачие, искористиле. И фала богу, што и моите деца и некои други деца, па и оние деца чии родители не можат да учествуваат во здравствениот систем, ќе добијат барем дел од потребната грижа.

А ти Ван, покрај невакцинирањето на децата поради лошиот систем, следно, ни во школо не ги праќај децата, пошто и школството е у к*ац кај нас, и тој систем не функционира :-*

У меѓувреме:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Не ме набедувај мене кога Ти самиот си донесе заклучок.
Еве ти потсетување пошто изгледа по потреба „забораваш“ што си напишал:
Здравството функционира. Дали може подобро? Секако дека може. Ете, кој не му функционира вакво, си има приватно... Само не ми паламудете дека не чини.

Тоа горе е твојот заклучок, во светот од приказните на Симо „Здравството функционира“.
А назад, овде во реалниот Министерот си ја слика внуката како демек ја вакцинираат со неотворен шприц, додека другите деца реално ги вакцинираат со вакцини со изминат рок, и со несоодветни и неквалитетни евтини вакцини... И пациенти умираат заради грешки и заради немање услови за работа, и никој не сноси никаква одговорност во Здравството - ама еј, заеби реалност - ќе го слушаме Симо како ни раскажува розови приказни во кои „Здравството функционира“. Ајде Симо, раскажувај!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не бе Ван, од сега на сите им препорачувам тебе да те слушаат и да не ги вакцинираат своите деца. Утре и во школо да не ги праќаат пошто и тој систем е заникаде :*

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Јас би сакал повеќе да се образувам на темава.

Во тој контекст:

1. Каде да најдам информации кои укажуваат на тоа дека семејства од ранлива категорија (или било кој пациент, од било кое семејство) се третирани со несоодветни (од другите?) вакцини? Дали веќе некој поднел претставка пред Лекарска Комора против медицинскиот персонал кој го извел наведеното?

2. Каде да најдам информации кои укажуваат на постоење на паралелен увоз на вакцини? Поефтини за регуларните (без врски) пациенти, и поскапи за ирегуларните (со врски) пациенти? Претпоставувам дека некој поднел барање до ФЗО / Министерство за Здравство / Лекарска Комора околу тендерите за набавка, контрола на квалитет и испорака на вакцини кое покажало неправилности - каде да ги најдам информациите околу такво барање?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Инсајдс, ако сакаш едукација почни од тоа дека не зборуваме за „ранливи семејства“ (кованица на политички коректната агенда). Tаквите секако лапаат и повеќе отколку што треба социјална помош - добиена од пари земени од нас што плаќаме даноци (за разлика од нив). Зборуваме за деца со ранливо здравје, како на пример болежливи или прерано родени деца. За таквите деца би требало да се поквалитетни вакцини, ама во реалност не се, пошто ги лапаат децата на елитата и политичарите.

На пример:
http://inbox7.mk/archives/1282
Цитат
Прочистените вакцини се за привилегираните

Единствено место во Македонија каде што се набавуваат поливалетни вакцини е Клиниката за детски болести. Таму еднаш годишно се набавуваат по 1.500 дози ацелуларни, прочистени вакцини наменети за предвреме родените бебиња или. пак, за деца кои имаат кревко здравје, а нив може да ги примат само 500 деца од државата (по три дози за едно дете). Но, овие вакцини ретко ги добиваат тие деца на кои навистина им се потребни.

Четиринаесетмесечната Ева е родена предвреме со само 1.700 грама, но и покрај тоа не добила шанса да прими вакцина која не предизвикува компликации.

Нејзината мајка Лили Величковска раскажува дека за тоа кому ќе се дадат овие вакцини треба да одлучи посебна лекарска комисија, која, за жал, практично не функционира. По пет-шест месеци чекање, повторно отишла кај лекарката за да ја замоли нејзината ќерка Ева да ја прими вакцината.

– Таа ми рече не и не, мене ќе ме избркаат од работа! Зошто да ја избркаат од работа, затоа што сакам да вакцинирам дете кое е родено во 31. недела со 1.700 грама, изјави револтирано Величковска.

По безуспешно тропање од врата на врата, откако категорично била одбиена од клиниката, Ева со задоцнување од една година ја примила обичната, целуларна ДТП-вакцина (дитепер), која предизвикува висока температура, вознемиреност, но и разни други компликации кои со себе носат голем ризик.

Величковска обвинува дека многу деца кои се предвреме родени или имаат здравствени проблеми немаат можност да ги примаат овие вакцини, бидејќи со помош на ургенции голем дел од нив им се даваат на здрави деца.

Во една пригода со една медицинска сестра од Детската клиника, кога ја прашав: „Добро за кого се наменети овие вакцини? –  таа револтирано ми одговори: „За деца на партиски моќници, политичари, бизнисмени, актери, на пејачи“ – изјави огорчено Величковска.

Неофицијално, од вработени на Клиниката кои сакаа да останат анонимни, дознаваме дека често доаѓаат луѓе на раководни функции, наводно со препораки од некои структури, ги заплашуваат медицинските сестри и лекарите дека се испратени од „горе“ и тие во страв им ставаат вакцини на нивните деца.

– Мене ме испрати висок функционер во едно  министерство за моето дете да прими ацелуларна вакцина. Веднаш ќе се јавам таму ако не му ја дадете вакцината на детето,  се заканувал  пред некој ден еден господин на медицинскиот персонал на Одделот за имунологија,  дознава БИРН од извори во болницата.

Директорката на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, иако ни вети изјава, не ја коментираше ваквата состојба, но во една прилика, пред една година, таа призна дека има големи притисоци и ургенции за овие вакцини.

– Кога ќе почнат да притискаат, мене ми е дури и непријатно, знаејќи дека имаат предност деца кои поминале низ интензивна нега или имале некој проблем, се наоѓам во непријатна ситуација, изјави тогаш Софијанова.

@InSides

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Инсајдс, ако сакаш едукација почни од тоа дека не зборуваме за „ранливи семејства“ (кованица на политички коректната агенда). Tаквите секако лапаат и повеќе отколку што треба социјална помош - добиена од пари земени од нас што плаќаме даноци (за разлика од нив). Зборуваме за деца со ранливо здравје, како на пример болежливи или прерано родени деца.

Извини, на тоа мислев, меа кулпа. Благодарам на корекцијата.

На пример:

Значи, постојат вакцини кои воопшто не предизвикуваат несакани последици? Ацелуларните не предизвикуваат, а целуларните предизвикуваат?

И тие вакцини (ацелуларните) се поскапи, и затоа не се набавуваат стандардно? А овие другиве се поефтини, и затоа се набавуваат?

Малку ми беше конфузно форматиран текстот на линкот, па отидов директно на статијата на Призма (односно BIRN) каде е иницијално објавена во 2014 и од каде е преземена на цитираниот линк...

https://prizma.mk/po-vaktsini-vo-sosedstvoto-na-sopstven-rizik/

...па таму најдов коментари од родители кои се чувствуваат обесправени, неименувани (анонимни) соговорници и преносно цитирани високо рангирани функционери (повторно анонимни), врамено во наслов "прочистените вакцини се за привилегираните".

Но подолу, во истата статија, има коментари од луѓе кои се согласиле да зборуваат со име и презиме. Тие зборуваат за (1) важноста на начинот на набавка и чување на вакцините, (2) важноста на правилно информирање на населението и (3) евентуалните врски помеѓу вакцинациите и несаканите последици.

Морам да се корегирам, тука има повторно цитат од неименуван извор - претставници од здружение против задолжителна вакцинација - кои изнесуваат тврдења, но не се потпишуваат под нив.

И сега:

1. Каде да најдам информации кои укажуваат на тоа дека семејства од ранлива категорија (или било кој пациент, од било кое семејство) се третирани со несоодветни (од другите?) вакцини? Дали веќе некој поднел претставка пред Лекарска Комора против медицинскиот персонал кој го извел наведеното?

2. Каде да најдам информации кои укажуваат на постоење на паралелен увоз на вакцини? Поефтини за регуларните (без врски) пациенти, и поскапи за ирегуларните (со врски) пациенти? Претпоставувам дека некој поднел барање до ФЗО / Министерство за Здравство / Лекарска Комора околу тендерите за набавка, контрола на квалитет и испорака на вакцини кое покажало неправилности - каде да ги најдам информациите околу такво барање?

ЕДИТ: Сменето "но" во "па" и затемнети дел од прашањата од мојот претходен пост.
« Последно менување: 27 Јануари 2019, 20:08:15 pm InSides »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Не сум запознает со случувањата и правните моменти на ова што го прашуваш, и не можам да одговорам.
Мислам дека еднаш налетав на линк кон некоја фејсбук страница, која само површно ја прегледав заради ограничувањата на фејсбук за нерегистрирани посетители. Ако имаш фејсбук акаунт веројатно лесно ќе ја најдеш страницата - таму би требало да има вакви информации правните моменти.

Инаку за разликите во вакцините, да - резултатите покажуваат дека вакцините со инактивирани вируси, како и вакцините кои содржат само антигени од вирусите (ацелуларни вакцини) - дека таквите вакцини имаат забележително помалку несакани последици по децата. Тоа во однос на вакцините со живи вируси, какви по дифолт се даваат овде (освен ако не си дел од елитата, или барем со доволно силни врски).

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Инсајдс, ако сакаш едукација почни од тоа дека не зборуваме за „ранливи семејства“ (кованица на политички коректната агенда). Tаквите секако лапаат и повеќе отколку што треба социјална помош - добиена од пари земени од нас што плаќаме даноци (за разлика од нив). Зборуваме за деца со ранливо здравје, како на пример болежливи или прерано родени деца. За таквите деца би требало да се поквалитетни вакцини, ама во реалност не се, пошто ги лапаат децата на елитата и политичарите.

На пример:
Цитат

Единствено место во Македонија каде што се набавуваат поливалетни вакцини е Клиниката за детски болести. Таму еднаш годишно се набавуваат по 1.500 дози ацелуларни, прочистени вакцини наменети за предвреме родените бебиња или. пак, за деца кои имаат кревко здравје, а нив може да ги примат само 500 деца од државата (по три дози за едно дете). Но, овие вакцини ретко ги добиваат тие деца на кои навистина им се потребни.

Четиринаесетмесечната Ева е родена предвреме со само 1.700 грама, но и покрај тоа не добила шанса да прими вакцина која не предизвикува компликации.

Нејзината мајка Лили Величковска раскажува дека за тоа кому ќе се дадат овие вакцини треба да одлучи посебна лекарска комисија, која, за жал, практично не функционира. По пет-шест месеци чекање, повторно отишла кај лекарката за да ја замоли нејзината ќерка Ева да ја прими вакцината.

– Таа ми рече не и не, мене ќе ме избркаат од работа! Зошто да ја избркаат од работа, затоа што сакам да вакцинирам дете кое е родено во 31. недела со 1.700 грама, изјави револтирано Величковска.

По безуспешно тропање од врата на врата, откако категорично била одбиена од клиниката, Ева со задоцнување од една година ја примила обичната, целуларна ДТП-вакцина (дитепер), која предизвикува висока температура, вознемиреност, но и разни други компликации кои со себе носат голем ризик.

Величковска обвинува дека многу деца кои се предвреме родени или имаат здравствени проблеми немаат можност да ги примаат овие вакцини, бидејќи со помош на ургенции голем дел од нив им се даваат на здрави деца.

Во една пригода со една медицинска сестра од Детската клиника, кога ја прашав: „Добро за кого се наменети овие вакцини? –  таа револтирано ми одговори: „За деца на партиски моќници, политичари, бизнисмени, актери, на пејачи“ – изјави огорчено Величковска.

Неофицијално, од вработени на Клиниката кои сакаа да останат анонимни, дознаваме дека често доаѓаат луѓе на раководни функции, наводно со препораки од некои структури, ги заплашуваат медицинските сестри и лекарите дека се испратени од „горе“ и тие во страв им ставаат вакцини на нивните деца.

– Мене ме испрати висок функционер во едно  министерство за моето дете да прими ацелуларна вакцина. Веднаш ќе се јавам таму ако не му ја дадете вакцината на детето,  се заканувал  пред некој ден еден господин на медицинскиот персонал на Одделот за имунологија,  дознава БИРН од извори во болницата.

Директорката на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, иако ни вети изјава, не ја коментираше ваквата состојба, но во една прилика, пред една година, таа призна дека има големи притисоци и ургенции за овие вакцини.

– Кога ќе почнат да притискаат, мене ми е дури и непријатно, знаејќи дека имаат предност деца кои поминале низ интензивна нега или имале некој проблем, се наоѓам во непријатна ситуација, изјави тогаш Софијанова.

@InSides
Не бе не се само за привилигирани, ете дотичниот член од тука што скока во оган за власта фино лепо завршил работа за два дена, имунолог го примил одма и уште сабајле го боцнале детето. Е сега мене што 3 години не сакаат да ми ја вакцинираат ќерката со тие ама и со обичните не сакаат ние сме од тие непривилигираните. Да ги ебам у уста сите по ред!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
 @achtung, ако имаш нешто лично против мене, дојди на гости, ќе те частам едно пивце, ќе напраиме муабет ќе ги решиме недоразбирањата. Вакво ќењање на форум освен отекуење јајца не придонесува за ништо.

@zeroSignal  и останатите, извинете што морам вака да се однесувам :(

Отсутен achtung

• Сениор
@achtung, ако имаш нешто лично против мене, дојди на гости, ќе те частам едно пивце, ќе напраиме муабет ќе ги решиме недоразбирањата. Вакво ќењање на форум освен отекуење јајца не придонесува за ништо.

@zeroSignal  извини што морам вака да се однесувам :(
Тоа ебењето е за власта. Ако ги подржуваш придружи им се и ти во честитките. На тема дете и што сум јадел по клиники не ме закачај.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...ете дотичниот член од тука што скока во оган за власта фино лепо завршил работа за два дена, имунолог го примил одма и уште сабајле го боцнале детето. Е сега мене што 3 години не сакаат да ми ја вакцинираат ќерката со тие ама и со обичните не сакаат ние сме од тие непривилигираните. Да ги ебам у уста сите по ред!

Твоето искуство е слично како искуството на повеќето други - но се плашам дека повикот за фелацио ќе предизвика бришење на целото мислење. Што е штета, пошто така Симо ќе каже дека само мене не ми чинат работите како што се, во вакво супер Здравство кое „добро фукционира“.  :-X

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Тоа ебењето е за власта. Ако ги подржуваш придружи им се и ти во честитките. На тема дете и што сум јадел по клиники не ме закачај.
Не те споменувам во ниедна дискусија ниту си ми таргет на перцепција во дискусиите, ама кога ми скокаш на ку*ов со глупости, ќе си добиеш со иста мерка. А ако нешто не ти е јасно, знаеш кај сум, дојди лично да си напраиме муабет, па после слободно продужи ќењај.

Отсутен achtung

• Сениор

Не те споменувам во ниедна дискусија ниту си ми таргет на перцепција во дискусиите, ама кога ми скокаш на ку*ов со глупости, ќе си добиеш со иста мерка. А ако нешто не ти е јасно, знаеш кај сум, дојди лично да си напраиме муабет, па после слободно продужи ќењај.
Добро привилигиран, веќе нема да те споменувам во дискусиите за да не се осеќаш непријатно.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
dr.mengele objasnuvase na hirurzi kako se operira poso on gledal na nekoja mobilna aplikacija.
desna raka na dr.mengele bese filipce.
filipce e todoroff 1.01
dali ste vie normalni deka treba bezpogovorno da mu se veruva na decko(filipce) cija sto devojka(panovska) uvezuva lekovi. najeftini lekovi,najgolema marza.
dali ste vie normalni deka treba bezpogovorno da mu se veruva na filipce,koj sto zema TUGJO dete da vakcinira(a ne go ni vakcinira) za da dokaze deka vakcinite se bezbedni?
eden japonski minister licno piese voda od fukushima da dokaze deka e bezbedna.
mivkata filipce zema tugjo dete da `vakcinira`
republika severen PR. toa treba da ni bide novoto ime.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Добро привилигиран, веќе нема да те споменувам во дискусиите за да не се осеќаш непријатно.
Тоа би било прекрасно. Ако пак ти дојде да ме спомнеш, пиши пп, ќе се договориме пивце да частам.