Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1861349 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Две работи, прво во текстот на Симо никаде не пишува дека вакциниве штитат од зараза - а тоа е првенствено намената на сите вакцини.
Второ, никаде не реков дека вакцините не требаат или дека треба да се бојкотираат (иако извесно потфрлаат во нивната примарна намена). Само објаснив дека сега веќе од сите научни сознанија е јасно дека бустер шотовите е нонсенс да бидат задолжителни за сите луѓе. Доволно е да бидат достапни на ранливите категории, но не и задолжителни, баш како и вакцините за грип.

Ова повторно го објаснувам за да не ми бидат ставани зборови во уста, работи кои не ги мислам и не сум ги кажал.
Тоа што го кажувам сега и го подвлеков, за полесно да ме цитира некој што евенутално смета дека има аргументи да ме демантира.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
Две работи, прво во текстот на Симо никаде не пишува дека вакциниве штитат од зараза - а тоа е првенствено намената на сите вакцини.

Штити од умирање. Тоа ми е побитно.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Vaccines prevent diseases that can be dangerous, or even deadly.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Штити од умирање. Тоа ми е побитно.

Не го коментирав тоа (а да сметав дека не е така немаше и самиот да се вакцинирам). Тоа што го реков е јасно подвлечено.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
Ок, на твојот коментар еве директен одговор:

We have a lot of photographs in our collection, but this is perhaps the most iconic. Both boys were exposed to smallpox, but only the boy on the right had previously been vaccinated. The photograph, taken by a doctor working in Leicester, was first published in 1901

Вакцините НИКОГАШ не штителе да НЕ се заразиш! Вакцините придонесуваат за да се активира навреме одбрамбениот систем и да се справи со вирусот во твојот организам. Не е вакцината заштитен меур. Вирусот МОРА да дојде до нашиот организам, и нашиот имун систем да знае брзо и ефикасно да го „реши“. Тоа е целта на вакцините. И секогаш била.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18054
И сеа ќе дојде некој ќе ти рече "мојот организам е јак и имунитетот ми е ѕвер, не ми треба вакцина ја вирусот ќе го победам сам" и како да не го удриш со лопата ко наркоманите во Бигорски? Како?!?!

Тие таквите преплавија болници испоумреа, плац на гробишта не можеш да најдеш, со врски треба да се бара за баба да закопаш што веројатно од мука умрела од антиваксериве што ги слушала.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
Вакцините НИКОГАШ не штителе да НЕ се заразиш! Вакцините придонесуваат за да се активира навреме одбрамбениот систем и да се справи со вирусот во твојот организам. Не е вакцината заштитен меур. Вирусот МОРА да дојде до нашиот организам, и нашиот имун систем да знае брзо и ефикасно да го „реши“. Тоа е целта на вакцините. И секогаш била.

Ме претрка. Мојот израз не е „заштитен меур“, јас ќе искористев форс филд, али тоа е тоа. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7247
Јас изгубив другар на 36 години, со жена и две дечиња, бидејќи некој си договарал провизии/спиел додека сите земји трчаа да молат за вакцини.

Да не зборам уште колку исто млади отидоа. Кој не му се верува, нека одвои некоја сабота и нека тркне до гробиштата да сфати какви семејни трагедии се имаат случено. Да не зборам за финансиски, колку семејства заглавија со кредити за да платат за приватно лекување во надеж, бидејќи знаеме со државното како е.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Ама брзо ги направиле вакцините не биле ефикасни  :-[

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7247
Да да, нека им го кажат тоа сега на тие што ги закопуваа блиските.

Да потсетам дека повеќе од ОСУМ ИЛЈАДИ луѓе починаа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Пошто синоќа ме мрзеше сега ќе направам паралела со грипот.
И од грип се умира но колкав е обемот на вакцинација и колкав е стравот од истиот?

2 пати ме има здраво подбрано "грипчето" и тоа во цвет на младоста (здрав-прав-јак), и еднаш од нигденикаде го закачив сред лето.
Башка знам за постари луѓе кои се вакцинирале а сепак заболеле.

Поентата ми е дека не може никој да биде сигурен како ќе тече и во кој правец ќе се движи болеста предизвикана од грип, а не па од ковид и затоа ништо не кошта човек да си се извакцинира и со бустерче, да не биде после, уф требаше.

Од друга страна, тргнувајки уште од почеток на пандемијата па се до појавата на вакцините, и самата наука или медицина, па и политиката, премногу ги искомпликуваа работите и премногу го дигнаа прагот на очекувањата од вакцините...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18054
Поентата ми е дека не може никој да биде сигурен како ќе тече и во кој правец ќе се движи болеста предизвикана од грип, а не па од ковид и затоа ништо не кошта човек да си се извакцинира и со бустерче, да не биде после, уф требаше.

Многу посигурен (за жал и статистички) можеш да бидеш дека од ковид може да се битиса од ведро небо. Благи симптоми, ништо не му е, го мачи температура малце само, и оп следниот ден оде чоекот...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15156
  • Пудингот на шоферството
Јас изгубив другар на 36 години, со жена и две дечиња, бидејќи некој си договарал провизии/спиел додека сите земји трчаа да молат за вакцини.

Да не зборам уште колку исто млади отидоа. Кој не му се верува, нека одвои некоја сабота и нека тркне до гробиштата да сфати какви семејни трагедии се имаат случено. Да не зборам за финансиски, колку семејства заглавија со кредити за да платат за приватно лекување во надеж, бидејќи знаеме со државното како е.
Во Мк заради катастрофалното здравство и ради несоодветно лечење си заминаа многу луѓе кои со правилно лекување немаше да заминат.
Уствари во Мк се беше обратно,од преземени мерки,до снабдување со вакцини,па на крај и лечењето.
Затоа е и толкав процентот на смртност општо,а и на млади лица посебно.
Еве јас не негирам дека дава заштита вакцината,само се прашувам дали трева да биди задолжителна за сите или за одредени категории на луѓе(постари и сл.)‽
До кога и до каде ќе се оди со бустирање,3та,4та,5та доза?Холандија размислува за 6 дози до 2023 задолжително да се примат.
Дали и какви последици ќе има од толку бустирање?
Напнуваат да биди задолжителна и за деца,а самиот Малоун кој ја измислил мрна вакцината изјавува дека деца никако не треба да се вакцинираат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Оф: Мече, прекарот твој ме потсетува на едно видео од приватна битолска телевизија пред повеќе од дваесет и пет години, за човек што си чува мече. Пресмешно е ама не можам да го најдам.
Он: Зборуваш за последици од повеќе дози кои се шббкбб кога за последици од ниедна доза се полнат болници а и гробишта.

Sent from my...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Не ви ја сфаќам поентата на антиваксерството на тие што напнувате на темава.

Механизмот на делување на вакцините во сите форми е доста познат. Генерации на доктори ги развивале и спречиле смртен исход на милиони и милиони луѓе.

За COVID19 - 10,3 МИЛИЈАРДИ дози се дадени, 4.23 МИЛИЈАРДИ луѓе се потполно вакцинирани или 54.2% од светската популација. Како вакцина е една од најраспространетата и најаплицирана вакцина во човековата историја.

Ете не нас, на форум, дебатираме колку била ефикасна вакцината и тоа во петта земја во светот по број на смртни случаи на милион жители (4155).

Уште во основно образование ве учеа дека вакцините:
- Штитат од потешка форма на заболување
- Намалување на степенот на преносливост

Никаде, во ниту еден учебник од трето одделение до специјалистичка литература не пишува дека вакцината ве штити од вирусот на начин на кој вие нема да го „фатите“.

Вакцината ве штити од тешка форма на болеста ПРЕД СЕ!