Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1397533 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
Е ок де, ако се водиме по статистиката за мртви, 45% од американците имаат хронични заболувања, ако сите од нив се заразат(нема) 37% од сите хронично болни нема да умрат.

Затоа и спомнав дека треба да кажат колку од тие 95% што не се сериозни случаи се со хронични заболувања. За да не се прават вакви глупи математики ко оваа сега што ја пишав.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Статистиката вели: Ако имаш хронична болест, многу е голема веројатноста дека по разболување со COVID-19, организмот нема да може да се избори со двете состојби - тежок акутен респираторен синдром, и хроничната болест која ја имаш. Дали ќе умреш од пулмонална  дисфункција или прво ќе ти откаже срце или бубрези - воопшто небитно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Статистиката вели: Ако имаш хронична болест, многу е голема веројатноста дека по разболување со COVID-19, организмот нема да може да се избори со двете состојби - тежок акутен респираторен синдром, и хроничната болест која ја имаш. Дали ќе умреш од пулмонална  дисфункција или прво ќе ти откаже срце или бубрези - воопшто небитно.

Моментално нема статистика за ова јас што го барам. Статистиката викала во Италија дека од умрените 99% биле хронично болни. Не кажува колку од несериозните и излечените се хронично болни.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Е ако е така бе Стратре, како на 8 март во германија имало 2 смртни случаи заведено, а денес 92?! Им текна „дај ќе ги лажеме, ама така експоненцијално ќе го прикажуваме податокот, за да не се посомневаат“? Мене некако математикава слабо ми оди изгледа..  Или па не се крстам во авторитети.

Од истото интервју, а во контекст на последниот скриншот...

"When patients have other illneses, an infectious agent must not be held solely responisble fоr the lethal outcome".

Во случај да не се сфатил..
40-60-100 смртни случаи кај луѓе над 60-70 години со други болести и воедно позитивни на корона имало, има, и ќе има секој ден, но во овој случај овие лица никако не смеат да одат во онаа црвената графа на worldometer, поготово што истиот вирус кај 95% од случаите се прележува БЕЗ последици а во 1/3 од случаите диру и без симптоми, а воедно и досегашната литература ( според твојот омилен професор а и според германиецов) корона вирусите НЕ ги смета за примерен причинител на пнеумонално заболување...

Едно е да умреш позитивен на корона, друго е да умреш од корона.
Ако пак не е јасно, унапред се откажувам.

Луѓето умираат од ОВОЈ вирус, многу веројатно дека ќе живееле со своите хронични болести уште долго, и ќе преживееле куп настинки и грипови.

Наместо да реплицирам со "Says who?you?"  ќе завршам дека јас и долунаведените лица не се согласуваме со тебе. :)

1.John Ioannidis, profesor medicine, javnog zdravlja i statistike na poznatim sveučilištima Stanford i Tufts.
2.David Katz, američki liječnik i osnivač Istraživačkog centra prevencije na elitnom sveučilištu Yale
3.Peter Gøtzsche-danski profesor medicine i osnivač vrlo važne Cochrane kolaboracije
4.Michael Osterholm -američki profesor infektologije na sveučilištu u Minnesoti
5.Frank Ulrich Montgomery, njemački radiolog, Predsjednik Njemačkog medicinskog udruženja i predsjedatelj Svjetskog medicinskog udruženja (WMA)
6.Pietro Vernazza, švicarski profesor infektologije iz kliničke bolnice u St. Gallenu
7.Yoram Lass, izraelski liječnik i bivši ministar zdravstva u Izraelu
8.Joel Kettner, kanadski profesor javnog zdravstva na sveučilištu Manitoba i bivši ravnatelj Međunarodnog centra za infektivne bolesti
9.Sucharit Bakhdi, njemački profesor virologije na sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu
10.Valerije Vrček - redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik je Zavoda za organsku kemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu

Пиво на есен...освен ако не излезе уште некоја лажна пандемија во меѓувреме.
Се читаме во други теми.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Моментално нема статистика за ова јас што го барам. Статистиката викала во Италија дека од умрените 99% биле хронично болни. Не кажува колку од несериозните и излечените се хронично болни.
Можда вакво нешто бараш:

Статистиката е од подтоците од Кина од 40.000 забоелни, и тоа од минатиот месец, така да би ги земал само како показател на трендот, а не како точна процентуална бројка.

Сега имаме скоро 800.000 и бројките се веројатно далеку полоши.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Ова е нешто слично на тоа што барам. Мора да кажат од тие што не се сериозни колку се со хронични заболувања затоа што стварно се извади од контекст ова со старите и хронично болните.

@Van  https://www.nytimes.com/2020/03/17/business/media/china-expels-american-journalists.html
Истиот ден кога излегоа сликите дека чекаат премногу луѓе да си земат пепел од мртвите. ;)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Еве трет пат.
Германија и Шпанија имаат сличен број потврдени, сличен број излечени, но драстична разлика на смртни случаи.

Интересно би било да се види на што се должи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Еве трет пат.
Германија и Шпанија имаат сличен број потврдени, сличен број излечени, но драстична разлика на смртни случаи.

Интересно би било да се види на што се должи.
На тоа што Германија има здравствен систем спремен за 84 милиони, а Шпанија здравствен систем неспремен за 47 милиони.
Ем, Германците не се баш љубе 3 пута у образ кога ќе се сретнат, а шпанците се типични јужњаци.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Сигурно има и тоа влијание.

Не сум гледал податоци, но претпоставувам дека вирусот се раширил повеќе меѓу помлада популација.
Удел можеби има "увозот" на работна сила па е подмладена нацијата.
Ако се точни горните претпоставки, за крај, превентивните мерки се земени за сериозно и имаат вродено со плод да не се рашири на повозрасната генерација

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
Само Заксен или по наше Саксонија, покраина во Германија, има медицински капацитети и ресурси колку пола Италија. Затоа они се повеќе загрижени за економијата него за самата болест и затоа имаат драстично помалку смртни случаи него другите земји. Инаку сега увезуваат болни од Италија.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6795
  • French diamond
Еден германец пред некој ден изјави дека смртноста нема да ја одмини ни Германија, ете денес пораст, 92 мртви и во Германија.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1664
Само Заксен или по наше Саксонија, покраина во Германија, има медицински капацитети и ресурси колку пола Италија. Затоа они се повеќе загрижени за економијата него за самата болест и затоа имаат драстично помалку смртни случаи него другите земји. Инаку сега увезуваат болни од Италија.
И затоа нашите лекари се селат таму, а ние наоѓаме утеха во лук и ракија.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8596
  • Малерозен дрводарец
Драга Теа Модерна,

како побогу да се отпишам од темава? :)))

Најсериозно, админи или други учесници... има ли unsubscribe системов? Не се зафркавам.

БУМП!

БУМП!

Еве дојде пролет мила
Барањето мое никако да стапи на сила.

Bonus рап:

Зошто овие 40-тина страни не се преместени во засебна тема што ја негува темата за епидемијата?
Не е само "off topic", лесно се доаѓа и до заклучок дека медицинските установи се криви за сè :)
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
Еве дојде пролет мила
Барањето мое никако да стапи на сила.

Пролетта дојде уште пред неколку дена.
Барањето твое, стапува на сцена.

За нотификации досадни веќе да нема,
„Известување“ копчето да го кликнеш треба.

Копчето магично се наоѓа доле десно,
Кликни го кликни, многу е лесно.

Тапаток исто, со нотификации го тупи
И мене ми сметаат, многу се глупи.

За да ги тргнеш нив, исто е лесно,
побарај го икончето со штикличка, горе десно.

:D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
Цитат
Though the Chinese Communist government claimed that only around 2,535 residents of Wuhan died from the deadly coronavirus, residents of the city are claiming that the number is substantially higher, with one estimate claiming that as many as nearly 47,000 people died from the disease, per Radio Free Asia.
https://www.inquisitr.com/5970405/wuhan-death-toll-42000/