Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1395234 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Микус..

Нашиот министер е обичен политичар чии постапки не зависат само од препораки на WHO туку и од притисок на јавноста.

Кога  во комшии оспособуваат кошаркарски сали за прием на пациенти, нормално дека и он ќе удри багер за да прави шатори и ќе воведе полициски час.
Во спротивно ќе биде обвинет дека ништо не превзема за разлика од другите.

"Најголемите грешки се прават ако дозволиме јавноста, а не стручните лица-инфекотолзите да вршат проценка на ситуацијата" - В.Марковски. ;D

Утре 1000 луѓе да умрат од рак, срцев удар, сида, притисок, грип или морбили, он нема да биде крив.
Ама ако 100 луѓе умрат од истото, а се позитивни на корона (што е сосема веројатно според докторов погоре) тогаш јасвноста ќе го линчува.

Simple.
Се е тоа јасно, но навистина не е се јасно околу својствата на вирусот.
Сепак од досегашнава дискусија сметам дека ти се јасни моите ставови околу целава ситуација :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43646
  • Il Moderatore
Џизс....
Ок.
Jup, џизс. Она што го вели доктор швабо, веќе е побиено во пракса. Во Германија, три дена по ред имаат повеќе од 80 смртни случаи дневно. Денес, 92, 3 пати повеќе од она што го пишал на табла. И тоа вика „22 веќе има од коронавируси, ама ќе има 30 со тие од новиов“. Шипки варени. Ете му ја „маематиката“.
Да не зборувам што бројките му се „од ракав“, без да каже од каде му се податоците, ниту математичкиот модел од кај го извадил, туку само да си каже дека „некој шири страв без потреба и мерките се претерани“.

Кога ги слушаш ваквите, на исто ниво е како попови во црква да слушаш. Проповед. Џизс.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Џизс....
Ок.
Jup, џизс. Она што го вели доктор швабо, веќе е побиено во пракса. Во Германија, три дена по ред имаат повеќе од 80 смртни случаи дневно. Денес, 92, 3 пати повеќе од она што го пишал на табла. И тоа вика „22 веќе има од коронавируси, ама ќе има 30 со тие од новиов“. Шипки варени. Ете му ја „маематиката“.
Да не зборувам што бројките му се „од ракав“, без да каже од каде му се податоците, ниту математичкиот модел од кај го извадил, туку само да си каже дека „некој шири страв без потреба и мерките се претерани“.

Кога ги слушаш ваквите, на исто ниво е како попови во црква да слушаш. Проповед. Џизс.

Последен пат со скриншотови дообјаснувам..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Е ако е така бе Стратре, како на 8 март во германија имало 2 смртни случаи заведено, а денес 92?! Им текна „дај ќе ги лажеме, ама така експоненцијално ќе го прикажуваме податокот, за да не се посомневаат“? Мене некако математикава слабо ми оди изгледа..  Или па не се крстам во авторитети.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29596
    • CARclub.mk

Јас само ќе го оставам ова тука, и ќе оставам еден цитат.

„We had to get a refrigerated truck to store the bodies.“

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

99% of Those Who Died From Virus Had Other Illness, Italy Say

Треба надополнување на оваа статија од пред 10 дена.

Во 2018 во Америка имаат умирано 237 000 луѓе на месец, ме интересира тогаш во што ги чувале телата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

Во ред е оваа изјава. Проблемот е што, со други болести се живее. Имаме многу роднини и пријатели со други хронични болести, со кои живеат веќе долги години. Единствен начин да ги заштитиме, сега во моментов, е да се самоизолираме сите, и болни и здрави и со симптоми и без симптоми, и да ги почитуваме мерките за заштита. 

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34066
  • Таков е животот... јебига

Кога имаат мајмун (да ме извинат мајмуните за навредата) на чело на државата, исто како и ние.

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Е ако е така бе Стратре, како на 8 март во германија имало 2 смртни случаи заведено, а денес 92?! Им текна „дај ќе ги лажеме, ама така експоненцијално ќе го прикажуваме податокот, за да не се посомневаат“? Мене некако математикава слабо ми оди изгледа..  Или па не се крстам во авторитети.

Од истото интервју, а во контекст на последниот скриншот...

"When patients have other illneses, an infectious agent must not be held solely responisble fоr the lethal outcome".

Во случај да не се сфатил..
40-60-100 смртни случаи кај луѓе над 60-70 години со други болести и воедно позитивни на корона имало, има, и ќе има секој ден, но во овој случај овие лица никако не смеат да одат во онаа црвената графа на worldometer, поготово што истиот вирус кај 95% од случаите се прележува БЕЗ последици а во 1/3 од случаите диру и без симптоми, а воедно и досегашната литература ( според твојот омилен професор а и според германиецов) корона вирусите НЕ ги смета за примерен причинител на пнеумонално заболување...

Едно е да умреш позитивен на корона, друго е да умреш од корона.
Ако пак не е јасно, унапред се откажувам.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Во ред е оваа изјава. Проблемот е што, со други болести се живее. Имаме многу роднини и пријатели со други хронични болести, со кои живеат веќе долги години. Единствен начин да ги заштитиме, сега во моментов, е да се самоизолираме сите, и болни и здрави и со симптоми и без симптоми, и да ги почитуваме мерките за заштита. 

Треба да се каже колку од излечените и несериозните случаи се со хронични заболувања.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Треба да се каже колку од излечените и несериозните случаи се со хронични заболувања.

Како го кажуваш ова со хронични заболувања, као 2% од населението да има некаква хронична состојба. Едно едино google query кажува дека 45% од американците имаат некаква хронична состојба.

Не умрел пошто возел пијан, умрел пошто удрил во бандера додека возел пијан.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Како го кажуваш ова со хронични заболувања, као 2% од населението да има некаква хронична состојба. Едно едино google query кажува дека 45% од американците имаат некаква хронична состојба.

Не умрел пошто возел пијан, умрел пошто удрил во бандера додека возел пијан.

Епа чим така ни за хронично заболени не е опасен вирусов. :D

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Цело време слушам (и читам) глупости како „ама само тие со хронични заболувања се ризични“ и „само постарите се ризични“.

И така.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Од истото интервју, а во контекст на последниот скриншот...

"When patients have other illneses, an infectious agent must not be held solely responisble fоr the lethal outcome".

Во случај да не се сфатил..
40-60-100 смртни случаи кај луѓе над 60-70 години со други болести и воедно позитивни на корона имало, има, и ќе има секој ден, но во овој случај овие лица никако не смеат да одат во онаа црвената графа на worldometer, поготово што истиот вирус кај 95% од случаите се прележува БЕЗ последици а во 1/3 од случаите диру и без симптоми, а воедно и досегашната литература ( според твојот омилен професор а и според германиецов) корона вирусите НЕ ги смета за примерен причинител на пнеумонално заболување...

Ако пак не е јасно, унапред се откажувам.

Според „мојот“ доктор, ОВОЈ SARS-Cov-2 корона вирус, како и претходниот САРС корона вирус се примарни причинители за пулмонално заболување. Односно на Тежок Акутен Респираторен Синдром. Не знам што вели твојот доктор.

Луѓето умираат од ОВОЈ вирус, многу веројатно дека ќе живееле со своите хронични болести уште долго, и ќе преживееле куп настинки и грипови.

Што побрзо го разбереш овој факт, ќе разбереш дека не е „џабе кревање фама“. И дека изолацијата и почитување на мерките, многу веројатно ќе заштити некој твој близок, кој веќе имал некое срцево заболување, проблеми со бубрези или висок притисок, или дијабетичар, кои болести сега во моментов успешно ги контролираат со соодветни терапии.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Луѓето умираат од ОВОЈ вирус, многу веројатно дека ќе живееле со своите хронични болести уште долго, и ќе преживееле куп настинки и грипови.

Што побрзо го разбереш овој факт, ќе разбереш дека не е „џабе кревање фама“. И дека изолацијата и почитување на мерките, многу веројатно ќе заштити некој твој близок, кој веќе имал некое срцево заболување, проблеми со бубрези или висок притисок, или дијабетичар, кои болести сега во моментов успешно ги контролираат со соодветни терапии.

Само ќе го цитирам ова, и ќе го потенцирам, бидејќи е особено важно да се разбере и запомни.