Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1477760 пати)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
Коа ја гледам на Џиџи снимката од  магнетната рез. ја супер сум џабе се жалам  ;D ......Џиџи многу бе брат си отишол ти со половината  :) ....

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Некој од медицинариве на форумов, може да прокоментира? Реума факторот ми е висок, а и фибриноген... :( CRP-то ваљда се качи пошто ден претходно имав грозница, телесна слабост и болки во зглобовите.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Џиџи, за фибриногенот најдобро да провериш и време на крвавење , PT, PTT, а реума факторот е најверојатно резултат на некоја реума (дали имаш болка во некои одредени зглобови на телото и дали се јавуваат при промена на време, дали имаш утринска вкочанетост во тие зглобови). ЦРП то може да биде покачено од многу фактори, од најобична настинка или респираторен инфект, грозница и температура, проблеми со заби, синуси итн. итн. Затоа и се вика неспецифичен маркер на воспаление во телото кој е корисен само ако е покачен во склоп со други маркери на воспаление (леукоцитарна формула - кај тебе е добра, седиментација- кај тебе е мирна, антистрептолизински титар- добар кај тебе). Е сега гледам дека една од трансаминазите е малку над граница за тоа ќе намалиш употреба на конзервирана храна (виршли, паштети, месен нарезок и др. сувомеснати производи), алкохол, газирани сокови. Најубаво со резултетите да отидеш кај матичниот, ако ништо друго за да ги искористи за редовни годишни цели :D Уште една од глупавите реформи на Тодоров :/
Зини да ти кажу.

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Џиџи, за фибриногенот најдобро да провериш и време на крвавење , PT, PTT, а реума факторот е најверојатно резултат на некоја реума (дали имаш болка во некои одредени зглобови на телото и дали се јавуваат при промена на време, дали имаш утринска вкочанетост во тие зглобови). ЦРП то може да биде покачено од многу фактори, од најобична настинка или респираторен инфект, грозница и температура, проблеми со заби, синуси итн. итн. Затоа и се вика неспецифичен маркер на воспаление во телото кој е корисен само ако е покачен во склоп со други маркери на воспаление (леукоцитарна формула - кај тебе е добра, седиментација- кај тебе е мирна, антистрептолизински титар- добар кај тебе). Е сега гледам дека една од трансаминазите е малку над граница за тоа ќе намалиш употреба на конзервирана храна (виршли, паштети, месен нарезок и др. сувомеснати производи), алкохол, газирани сокови. Најубаво со резултетите да отидеш кај матичниот, ако ништо друго за да ги искористи за редовни годишни цели :D Уште една од глупавите реформи на Тодоров :/
не ми ја отвара сликата убаво, но колку што гледам и AST, ALT и GGT се вон референтни вредности.

Отсутен djidji

• Легенда
Нешто зеза мобилниов...

@NeVeNR Фала многу друже! Почнав да конзумирам Silymarin и едни ампули од органска рдовка (трујат на сулфур), а ќе продолжам и со Хондроитинот и Глукозаминот, само овој пат ќе внесам и Лизин.
Инаку не ме болат обично зглобовите на промена на време или да имам вкочанетост, тоа беше нешто акутно, но хронично се исфрлам по телото како алергија или сипаници, пропратено со висока температура и треска. За среќа кратко трае, НО после тоа ме боли секој милиметар од телото од мускул до коска... Мајка ми има Остеопороза, мада тоа е (по)типично за жените. Како и да е ќе пратам повремено ситуација, фала ти уште еднаш на дијагностиката.
« Последно менување: 26 Јуни 2015, 11:46:23 am djidji »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
не ми ја отвара сликата убаво, но колку што гледам и AST, ALT и GGT се вон референтни вредности.
Добри му се тие, пред 2 години ми беа некаде околу 300 со 200 аст и алт.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Значи не е лошо на одредено време да проконтолираш CRP, AST, ALT, AST-O, RF, Fib и не е лошо плус PT, PTT, време на крвавење ако Fib е пак повисок.
Зини да ти кажу.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Само алт и ггт се малку покачени ама си кажа он дека веќе користи хепатопротективи и дека порано биле повисоки.
Зини да ти кажу.

Отсутен djidji

• Легенда
Протромбинско време ми е ок, тромбоцитите се ок, како и нивниот среден волумен - едино „мостот“ нивен ми е нешто повисок, инструментите се сигурно прецизни пошто јас ги одржавам, калибрирам и контролирам... Обично кога се качува реума факторот (а и ASO е ок), Фибриногенот се зголемува (ете и ALT и GGT сe нешто изнад) - затоа прво акцент ставам на црниот дроб, а реума факторот може да ми е и наследен (гледаш МР снимката погоре од 'рбртниот столб каква е, прочитај го и наодот претходно...).
Е вака ми е мило на форум да слушнеш луѓе кои се компетентни за одредено нешто - фала Богу од се' по малце не има ;D

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Не видов на претходната страна дека имаш ставено РТГ наод. :D Сега сликата станува покомплетна ;) А протромбинско време мислам дека не видов во лаб. наод, ако велиш и тоа дека е ок тогаш ќе ти веруваме :D Мило ми е што и јас можам да бидат од корист на некого на форумот  ;)
Зини да ти кажу.

Отсутен djidji

• Легенда
Треба само да проверам и D-dimer, а незнам и дали да продолжам со Кардиопиринот кој редовно го конзумирам (можда заради него фибриногенот не се троши...). Ц витамин пијам по 1g дневно, ама ќе треба да го зголемам на 2g.
П.С. Не сум труден :D

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Зависи за што го пиеш кардиопиринот. Ако сам си почнал да го пиеш намали ја дозата или прекини го за споредба да видиш (еден месец). Ако ти е пишан оправдано, заради висок крвен притисок, тромбоза и други болести на крвни садови, хиперлипидемија, шеќер, тогаш терај со него (ОСВЕН ако немаш приметено спонтани крвавења на пример од нос, дишни патишта, повраќање на крв, темна столица, анемија видовме дека немаш е тогаш ќе мора да го прекинеш). Не знам дали до толку има кардиопиринот  влијаните на фибриногенот кој што е еден вид прекурсор на процесот на коагулација (а ти на еден начин го супримираш со кардиопиринот), не можам да кажам.  ??? Ја сега за сега не би проверувал д-димер.
« Последно менување: 26 Јуни 2015, 16:12:36 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43942
  • Il Moderatore
djidji, повеќе винце салатица и песна, а помалку гледање у крвни слики, резултати и лекарски извештаи :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29803
    • CARclub.mk
First Case of Diphtheria in Spain Since 1986 After Parents Shun Vaccination

http://time.com/3908566/spain-diphtheria-infection-disease-disease-vaccination-infection-anti-vaxxer/?

Да се цитирам, и да се навратиме на резултатите од оваа неодговорност.

https://www.thespainreport.com/16953/six-year-old-boy-with-diphtheria-in-catalonia-dies/

The six year old boy in Olot (Catalonia) who became ill with diphtheria died overnight at the Vall d’Hebron hospital in Barcelona, a spokeswoman for the Catalan regional health authorities confirmed to The Spain Report by telephone.

He had not received anti-diphtheria vaccinations.

The young boy was admitted to hospital 28 days ago after it was confirmed he was suffering from the first case of diphtheria recorded in Spain since 1987.

--

Иако сум сигурен дека на родителите не им е лесно, и дека сигурно цел живот ќе ја сносат одговорноста и вината за неодговорната одлука, се надевам дека ќе има некаква кривична одговорност.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
Која неодговорност?
Кујзнае уште колку такви деца има таму. Ова сигурно не е единствено.