Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1591516 пати)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3510 на: 09 Април 2015, 11:14:21 am »
Освен таа замерка што според мене е голема утка пошто со 2-3 демонтажи ќе почне да крцка, да се клати лежајот затоа што ќе се разјаде медиапанот кој е шрафен со шраф за дрво, друга замерка ми беше на сунѓерот кој беше згужван испод кожата и им реков (да не ги гњавам и враќам во погон ) на лице место да одхевтаат и корегираат и им дадов мали шајчиња за пак да заковаат пошто немаа хевталица и трета замерка пошто е со сандак доле не ставиа 8мм иверка него обичен лесонит (кој одма се искриви од ќебиња и сл ) а на средина кај што се спајаа два лесонита го залепија со кафеав селотејп ко кутии да лепат. Иначе сега незнам каде им е погонот ама јас кога зимав им беше на ул. Перо Наков и целиот материјал од дрво им стоеше надвор непрописно складиран и искрено тоа кога ќе се вгради во гарнитура со тек на време ќе почне да крцка.
Иначе Симпо не пропадна (извезуваат за цела Европа, работат за Икеа ) него некој од таму сака да ги лапне за евтино ко кај нас началникот што прави.

едит: кај моите во кујна пред 9-10 г. се деси исто со плочките, пораснаа :D и некои мајстори као рекоа имало вода или кондензација и навечер смрзнала и се одвоиле.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3511 на: 09 Април 2015, 11:35:07 am »
Освен таа замерка што според мене е голема утка пошто со 2-3 демонтажи ќе почне да крцка, да се клати лежајот затоа што ќе се разјаде медиапанот кој е шрафен со шраф за дрво, друга замерка ми беше на сунѓерот кој беше згужван испод кожата и им реков (да не ги гњавам и враќам во погон ) на лице место да одхевтаат и корегираат и им дадов мали шајчиња за пак да заковаат пошто немаа хевталица и трета замерка пошто е со сандак доле не ставиа 8мм иверка него обичен лесонит (кој одма се искриви од ќебиња и сл ) а на средина кај што се спајаа два лесонита го залепија со кафеав селотејп ко кутии да лепат. Иначе сега незнам каде им е погонот ама јас кога зимав им беше на ул. Перо Наков и целиот материјал од дрво им стоеше надвор непрописно складиран и искрено тоа кога ќе се вгради во гарнитура со тек на време ќе почне да крцка.
Иначе Симпо не пропадна (извезуваат за цела Европа, работат за Икеа ) него некој од таму сака да ги лапне за евтино ко кај нас началникот што прави.

едит: кај моите во кујна пред 9-10 г. се деси исто со плочките, пораснаа :D и некои мајстори као рекоа имало вода или кондензација и навечер смрзнала и се одвоиле.

ххахахаха

Добар си.

Многу подобро ги знаам работите од тебе, не се секирај. Не работат за ИКЕА.

;)

Иначе дрво не се шрафи, се лепи.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #3512 на: 09 Април 2015, 11:41:23 am »
Осмица ја знам дека ти си најбољи ама за твое инфо Симпо работи за икеа години уназад. Имаше еден период кога беа блокирани за неплатен данок пошто секоја власт им прогледуваше низ прсти, нели се во интерес на вработените.
А точно е дека дрво покрај шрафење може и да се лепи ама во тој случај за лежајот да биде демонтажен ќе требаа да ми дадат и едно секирче и туба лепак.

едит: мал пасус набрзинка преку моб што најдов

Kako se ističe u saopštenju, saradnja "Simpa" sa "Ikeom", koja traje 40 godina, širi se u različitim segmentima proizvodnje nameštaja i realizuje prema ranije potpisanim ugovorima za ovu godinu.

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #3513 на: 09 Април 2015, 12:58:00 pm »
јас мислам дека треба да се отвори нова тема за намештај-мебел...

како и да е, за мојот проблем со плочките пак да си прашам...

ај да ги прашам експертите од тука, зашто со вакво нешто до сега не сум се сретнал... значи или зидот се смалил, или плочките пораснале. згарадата е 14 години стара, јас сум на средина од зградата (сакав да кажам не сум најдоле не сум ни најгоре) и проблемов го приметив пред  3 дена... би го приметил и порано ако се десел, бидејки стварно боде очи, поготово од када кога си се гледа... значи одеднаш преку ноќ се деси.. слушав буквално како крцка нешто од купатилото и пуцкета во текот на ноќта. влегов неколку пати, ама не видов ништо, нити пак ми се погоди додека сум јас во тоалет да крцне па да видам од кај иде. немаше ништо. утрото кога влегов да се туширам го видов ова:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
доле 1

доле 2

горе (и од другата страна е исто, да не влагам сега у када)

во чело...

се работи за носечки столб кој е излезен да биде во купатилото, а од другата страна од него ми е во дневна поточно другите 3 страни пошто е релативно масивен и голем столб. над мене има уште 5 спратови. значи на сликава е сликан во чело од купатило, лево и десно од него е обичен зид од цигла, но ова е столбот. со црвената линија е обележен он до каде е а со плавото штрафирано е проблемот... значи втори и трети ред одоздола се вака отворени и исто така втори и трети ред одозгора се вака отворени.. првите редови не, тие си стојат... апсолутно ми е нејасно што се десило.. решението го знам... ионака се спремав да мењавам купатило комплет и санитарии, нека идат и нови плочки, ама ме плаши проблемов дека ке залепам нови плочки и пак ке ми се деси на новите.. има ли некој објаснување?

бидејки летово ке го реновирам купатилото, си велам, ај до тогаш да направам нешто да стојат плочките... купив монтажен силикон, и позади плочки почнав да го вбризгувам... на долните 2 реда успеав, ам ана горните, буквално ми паднаа на глава сите плочки од двата реда:

и она што го приметив (а и на сликава се гледа) е дека лепакот е останат на зидот, а всушност плочките се одлепиле од него... ама пак не ми го објаснува тоа моментот на дуење на плочките... или зидот се смалил или плочките пораснале... како и да е, изгледа ке убрзам малку со реновирањето на тоалетот.. наместо летоска, ке мора малку побрзо да се деси тоа...  :( :(

прашањето ми беше дека сеуште не најдов логичен одговор за оваква дешавка... ги прашав и комшиите над и под мене, кај нив ништо нема...

Работев на едно место пред еден месец, ист проблем како кај тебе. Буквално плочките од цел ѕид се имаа одлепено и подуено. Единствено нешто шо ги држеше на место беше фугата. На ѕидот немаше ни влага ни ништо, а лепакот останат на ѕид. Најверојатно плочките не биле накиснати или лепакот бил сув и неквалитетен. :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3514 на: 09 Април 2015, 13:51:54 pm »
Осмица ја знам дека ти си најбољи ама за твое инфо Симпо работи за икеа години уназад. Имаше еден период кога беа блокирани за неплатен данок пошто секоја власт им прогледуваше низ прсти, нели се во интерес на вработените.
А точно е дека дрво покрај шрафење може и да се лепи ама во тој случај за лежајот да биде демонтажен ќе требаа да ми дадат и едно секирче и туба лепак.

едит: мал пасус набрзинка преку моб што најдов

Kako se ističe u saopštenju, saradnja "Simpa" sa "Ikeom", koja traje 40 godina, širi se u različitim segmentima proizvodnje nameštaja i realizuje prema ranije potpisanim ugovorima za ovu godinu.

Не бе другар, грешка си некоја. Не сум најбољи.

Шо разбирам јас уствари.
Секирче имаш евтини на пазар.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3515 на: 09 Април 2015, 22:23:19 pm »
Toj монтажен кит е акрилен кит, само мислам дека многу простор си оставал, 1цм е премногу според мене. И онака се пуни после тоа со радикол и се става мрежа за да не пука.
Ако оди под плочки, стави му радикол, а ако ти се даваат 60 денари по туба, купи акрилен кит и наполни со тоа. :) Јас во куќава имам употребено околу 20 туби силикон, и тоа све Wurth, околу 10 до 15 туби акрилен кит, потоа околу 4 туби кит за лим, олуци и слично, и околу 10 туби санитарен силикон Wurth и Ceresit. :)
Можда звучи многу али тоа е.

Значи пополни ги празнините со акрилниот кит, после тоа знаеш, оди со три раце хидромал флекс обавезно над гипсот.
Ако ти остане гипс кој треба да го глетуваш, глетувај со глет маса наменета за надворешни услови. Таа е отпорна на влага и све. После тоа ако го кречиш, искречи со акрилна боја, за надворешни зидови исто така. И таа ти е отпорна на влага. После тоа си раат.

:)

А да го поминам јас целото купатило со ова нешто од адинг?

http://www.ading.com.mk/upload/fasil-v(1).pdf

па после со хидромал флекс, плочки и водоотпорна фуга.
Незнам како влијае силиконот по зидовиве...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3516 на: 09 Април 2015, 22:25:40 pm »
Ова може да се користи за туш кабини, за на плочките?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3517 на: 10 Април 2015, 14:35:38 pm »
По сите ивици стави си санитарен силикон.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #3518 на: 10 Април 2015, 15:27:27 pm »
Ај ако не ви е тешко споделете искуства со мебел. Посебно кожени гарнитури, кујни, плакари.

И дали некој имал искуство со Канапе, Пункт, Монтенегро, Југоекспорт, посебно за кожни гарнитури.

Куоре јас дома имам гарнитура, табуретка и лежалка од Пункт, изработени од црна кожа. Конкретно се работи за овие  модели ( гарнитура http://www.punktmebel.mk/piano , табуертка http://www.punktmebel.mk/oksi ,лежалка http://www.punktmebel.mk/rl ) . Купена ни се пред 3 годни кога уште  Југоекспорт ги носеше и немаа сопствен салон. Активно се користи веќе 6 месеци и сега за сега сме презадоволни од квалитетот на кожата искористена за правење на мебелот. На кожата нема апсолутно никакви знаци на користење, ни па пукнатини и сл. Гарнитурата се наоѓа во дневен престој и се користи секојдневно без никакви пазења и сл. Досега ја немаме со ништо намачкано за одржување а сеуште е иста на боја и допир како денот кога ја земавме. Гарнтируата е од потенката кожа а лежалката е од најдебелата можна кожа што ја имаа, на допир се гледа разликата во дебелината и би ти препорачал да ја земеш од подебелата, нас сега ни е жал но тоа е, тогаш не ни се чекаше а испаднаа после други заврзлами и воопшто немаше да ни игра улога тоа време но тоа е :) Разликата во цена беше околу 200-300 евра Исто и конструкциската изработка им е одлична. За разлика од Фидом гарнитура која ја има кај брат ми во собата и знае да крце кога се седнува, да се помести малце и слично кај оваа нема ништо а се користи далеку повеќе. Нема никакви звуци, мрдања или што и да е. Така да имаш  голема препорака од мене за Пункт. Сега гледам дека се за нијанса поефтини што е уште подобро.

Исто имам искуство и со Југоекспорт, од кај нив земавме трпезариска маса, трпезариски столчиња, барски столици и огледала. Сега за сега се користат 6 месеци и од квалитетот сме задоволни. Сите се исто како кога ги купивме без никакви знаци на користење.

Што се однесува до услугата таму не сум баш задоволен. Трпезариската маса и столчињата ги плативме и при плаќањето и рековме дека ќе ги земеме по 5 месеци на што они се согласија и рекоа дека нема проблем. Кога дојде моментот да ги носат ни се јавија дека нашата маса ја дале по грешка и дека може да ни дадат друга и немаат таква, демк не ја произведувале веќе и сл. Зошто целиот друг мебел(гарнитури, кујни) ни беше правен со ист дизајн како масата, мајка ми отиде таму, крена малце галама закани и сл и најдоа таква маса и 8 столчиња и ни донесоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #3519 на: 10 Април 2015, 20:02:50 pm »
Клабери, бендисав некои плочки, наводно шпански но во еден од салоните ми кажаа дека "Keros" фирмата за плочки од Шпанија има своја или слична фирма и во Бугарија и дека дел од плочките се произведени во Бугарија под шпанска лиценца. Прогуглав и да, фирмата се наоѓа во Русе - Бугарија.

Не се сеќавам во кој салон ми кажаа дека има фирма во Бугарија но плочките кои ги бендисав се во Шате Битола.
Е сега, на декларацијата си пишува потекло - Шпанија, но кој би знаел?
Може некој да каже нешто поконкретно?
Српски, турски и бугарски не ми се гледа.

Ако сеуште ти значи нешто информацијава од најпрва рука на најцел свет:
Фабриката што се наоѓа во Бугарија е во сопственост на Keros Spain и нема никакви лиценци или франшизи, едноставно сопственик е керос и нормално има отворено фабрика во бугарија поради поефтина работна сила и плус членка е на ЕУ. Патем, фабриката во Бугарија е наменета за задоволување на потребите на хипермаркетите Бриколаж, Практикер и пар други во Европа и за извоз во земјите од Арапскиот свет.

Ич да не му ја мислиш за квалитетот, мене се ми е од таму, а исто и за новиот стан кој е во процес на реновирање.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #3520 на: 12 Април 2015, 20:40:07 pm »
Препорака за квалитетен санитарен силикон?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3521 на: 12 Април 2015, 21:06:50 pm »
Wurth или Ceresit, проверено.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #3522 на: 14 Април 2015, 12:32:19 pm »
Јас ставав кај мене во купатило Wurth, малку е поскап, 2 години е, а како вчера да е ставен.. Препорачувам

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #3523 на: 14 Април 2015, 13:24:24 pm »
И јас со Wurth ја облепив туш кабината и тоа некој посебен анти-мувла беше, пошто таков барав. И поскапо го платив.
После 6 месеци целиот силикон е црн, треба пак да облепувам :(

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3524 на: 14 Април 2015, 14:46:34 pm »
Тоа што потемнел е дека си ставил несоодветен силикон, треба со намена за во бањи.