Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 535690 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5871
Одг: Скутерчиња
« Одговори #4140 на: 09 Април 2025, 13:45:38 pm »
Ako saka nekoj rolni za skuter izvolte gratis.
Gornite malosi se za 2T ete ja i gramazata a dolnite mislam deka se od 4T skuter ama gramaza nemam. Tie se novi dali 1 mesec vozeni pa staven e kit80cc i bea smeneti. Koj saka izvolte neka mu se najdat inace ojdoa u kanta.
Pak ne mi dava sliki
Malosito se 7.2gr a ovie za 4t neznam.

Отсутен donn80sddi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #4141 на: 06 Мај 2025, 21:11:08 pm »
Здраво дечки, ми треба совет за еден специфичен проблем,

Планирам да купам скутер 50ка на старо од друг град (купен е нов пред некој месец, има помалку од 100 km поминато и сè уште не е регистриран), сакам да го донесам и регистрирам во Скопје. Колку што се разбирам имам две опции:

1. Продавачот прво да го регистрира моторот (се согласува човекот да го реегистрира) , да извади таблички, јас да го купувам, и со возење да го донесам до Скопје (~150км) и тука да го пререгистрирам на мое име.

Дали постои опција за привремени таблички за 50cc мотори за да не се чека добивање на табли кои веднаш ќе ги заменам во Скопје?

2. Да го купам нерегистриран со цела документација од продавачот, да го транспортирам во Скопје и тука да му направам прва регистрација.

Кои документи точно се потребни за прва регистрација на нов 50cc мотор?

Дали е задолжителен купопродажен договор заверен кај нотар или нешто слично бидејќи воопшто не е регистриран?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5871
« Одговори #4142 на: 06 Мај 2025, 21:43:21 pm »
Prvo za da go doneses vo Skopje od drug grad treba da dojdes po lokalni patista ne po avtopat. Sega kako sto ima policija kje go izedes uste od start.
Neka ti go donesat so kombe nekoj so dokumentite si vadis sobrakjajna na tvoe ime SK tablici i miren si. Porano se idese sekoja god. na tehnicki iako e 50cc seva neznam kako e.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4312
« Одговори #4143 на: 07 Мај 2025, 08:36:56 am »
Здраво дечки, ми треба совет за еден специфичен проблем,

Планирам да купам скутер 50ка на старо од друг град (купен е нов пред некој месец, има помалку од 100 km поминато и сè уште не е регистриран), сакам да го донесам и регистрирам во Скопје. Колку што се разбирам имам две опции:

1. Продавачот прво да го регистрира моторот (се согласува човекот да го реегистрира) , да извади таблички, јас да го купувам, и со возење да го донесам до Скопје (~150км) и тука да го пререгистрирам на мое име.

Дали постои опција за привремени таблички за 50cc мотори за да не се чека добивање на табли кои веднаш ќе ги заменам во Скопје?

2. Да го купам нерегистриран со цела документација од продавачот, да го транспортирам во Скопје и тука да му направам прва регистрација.

Кои документи точно се потребни за прва регистрација на нов 50cc мотор?

Дали е задолжителен купопродажен договор заверен кај нотар или нешто слично бидејќи воопшто не е регистриран?
Најдобро отиди до најблискиот технични сервис каде што има и полицаец и прашај.
Од мое искуство пред 15 години негде, купив нов скутер, го однесов на технички да го регистрирам и најдоа проблем во документите. Имено, увозникот го продава на една фирма, а мене ми го продава втора фирма со слично име како првата. Исти газда веројатно, само имал повеќе фирми. И бараа фактура дека првата фирма го продала на втората, која мене ми го продава.
Така да мислам дека ќе мораш да имаш купопродажен договор со газдата и плус фактурата дека он го купил од фирмата која му го продала пошто не е регистриран. Ама најдобро прашај си.
За до Скопје мислам дека најдобро ти е со комбе да ти го донесат.
Доколку он го регистрира, тогаш само купопродажен договор ќе ти треба.

Отсутен donn80sddi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #4144 на: 07 Мај 2025, 12:02:05 pm »
Затоа и најмногу му се мислам, да не има проблем со документите коа ке сакам да го регистрирам, најубаво регистриран да го земам.
За возење за назад не ми е проблем и со голем мотор секогаш избегавам автопат познати ми се споредните патишта.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6988
  • French diamond
« Одговори #4145 на: 07 Мај 2025, 12:45:53 pm »
Јас имам два скутери досега регистрирано т.е татко ми во мое име, немало проблем до сега, му беше потребна мојата лична карта пошто документите беа на мое име.