Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588848 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3195 на: 11 Јануари 2015, 21:27:53 pm »
За привремено е, и брза монтажа би било.
Треба големи преправки поскасно да се направат, после ќе биде со гипсени sидови.
Матријалите покасно би нашле примена на друго место.

Ме интересираше осб+3хпс квалитетот на изолацијата, дали ќе држи топли и лесно затоплува.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3196 на: 12 Јануари 2015, 10:56:02 am »
Немаш потреба од XPS.

Ти за да направиш ѕид мора да го направиш ова:

Па после внатре ставаш тервол...

XPS не ти треба.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3197 на: 12 Јануари 2015, 13:32:19 pm »
Поткровје изведба на соба со осб плочи sидови и таван 18мм и xps 2 или 3см на осб заштрафени?
Изведбата ќе биде еднослојна една страна осб, друга xps.
Претпоставувам си знаеш, ама нема зијан да се потсетиме дека OSB плочите се прилично токсични во некои услови. Не знам дали планираш од внатре да ги запечатиш со некој слој друго нешто (глетување)... но OSB плочите испуштаат формалдехид во воздухот, и голем проблем им е влагата (наводно тешко се сушат и склони се кон фаќање мувла).
http://www.healthyhouseinstitute.com/hhip-769-Oriented-Strand-board-OSB
http://inspectapedia.com/BestPractices/Formaldehyde_Guide.htm

Освен тоа механички и структурно не се многу јаки:
http://www.moneypit.com/question-and-answer/osb-safe-home-construction-structural-and-health-issues-engineered-wood-material
Цитат
The one area of home construction where I really don't like to see OSB used is as roof sheathing. In my 20-plus years of experience as a professional home inspector, I frequently noticed that OSB roofs were very wavy. Since OSB is not as stiff as plywood, it would flex around every roof rafter or truss. If one of these ended up being high or sagged, you'd see an obvious hump or sag in the roof right over that spot.  I also felt very uncomfortable walking on an OSB-sheathed roof as it was much weaker than, say, the cheapest half-inch plywood. Finally, I also noticed that roofing shingle nails don't seem to have the same holding power with OSB as they do with plywood.

ОК, овде зборува за употреба како подлога за кровни елементи, но ја рабираш поентата за механичките и структурните особености.

BTW по нашки plywood е шпер плоча, и мое мислење е дека тоа би ти бил подобар избор од OSB плочи. Иначе од аспект на топлотна изолација, би декол дека сеедно е тоа што го прашуваш... изолацијата ќе зависи од тоа што ќе ставиш позади плочите. Стиропор како што напиша, или камена волна... од нив ќе зависи изолацијата.

Интересен ми е муабетов со твојава дилема пошто кај да е следниве пар години и јас ќе треба да го решавам истиот проблем. Без разлика што ќе се решиш, пиши ги искуствата овде.  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3198 на: 12 Јануари 2015, 14:02:24 pm »
Ти за да направиш ѕид мора да го направиш ова:
Па после внатре ставаш тервол...
XPS не ти треба.

Oваков тип на градби се голем дел од бараките во Драчево, Железара, Влае, тафталиџе итн итн правени во далечната 63/64 година после земјотресот. Само што наместо ОСБ е користена иверка. Бараките се ненормално топли и пријатни за живеење.
Дел од нив се уште функционираат со тоа што некој се преправени, некој се поправани и тн. Проблемот е што скапаа, други се наполнија со глодари, бубашваби, со еден збор времето ги изеде пополека. Од друга страна оние што се од сипорекс, немаат гајле.
Сепак овој тип на градба е одличен, топол пред се. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3199 на: 12 Јануари 2015, 15:36:59 pm »
Само што заборави една малааа работа. Внатре во ѕидот тие бараки имаат плута за изолација.
Доста менува тоа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3200 на: 12 Јануари 2015, 21:48:54 pm »
Не е точно. Имаат стаклена волна.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3201 на: 12 Јануари 2015, 22:40:56 pm »
Van
Не сум знаел дека биле токсични, сега читав исто така медиапанот и иверицата биле.

Има спецификации за егерот, лепаци ова она забележав ама не обрнав внимание...  кога не знам што да гледам :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3202 на: 12 Јануари 2015, 22:52:55 pm »
do 80 i nekoja imavme baraka v dracevo (nesto podole od pazarceto germanska baraka...) i taja bese od iverka, no nese sekavam konstrukcijata od sto bese ama kako da imase nekoj celicni zategi mislam. Iverkata pocuese da skapue, taka da se sekavam deka izolacija i bese od staklena volna...
edit:
Sepak ako planirate konstrukcija da vi bide od drvo ke si ja razgledate temata drveni konstrukcii, sigurno ima nekoja postara kniga od Prof Gramatikov od gradezen...
« Последно менување: 12 Јануари 2015, 23:00:42 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3203 на: 13 Јануари 2015, 12:52:50 pm »
Van
Не сум знаел дека биле токсични, сега читав исто така медиапанот и иверицата биле.

Има спецификации за егерот, лепаци ова она забележав ама не обрнав внимание...  кога не знам што да гледам :)

Абе тоа што се во одредени услови токсични не значи дека не може да се искористат на правилен начин. Само не се за да ги оставиш незаштитени. Значи ако се некако изолирани од внатрешната страна, би рекол дека се релативно безбедни.
Единствено мислам дека можеш да се распрашаш и за шпер плоча, тие поевтините и градежните шпер плочи би требало да се поевтини. Шпер плочата исто е со лепак лепена, ама таму се поголеми и пошироки парчиња кои се како слоеви лепени еден врз друг. Значи предноста би била дека има помалку лепак во нив, и ако некако се навлажни многу побрзо со суши потоа... за разлика од ОСБ или иверка или медијапан.

Од аспект на токсичноста, медијапанот е иначе многу посигурен. Не за друго туку пошто често е целиот залиен во неков украсен и заштитен слој/обвивка.
Иверката е ужас. Зависи со што е правен лепакот пошто има два вида на формалдехид што се употребува за правење на лепаци за оваа намена. Jaс се имам многу заебано со иверка за плакари... еве после 8 години сеуште иверката смрди, алиштата смрдат корнат на хемија ако поседат повеќе од недела дена внатре.
Сега се мислам што да правам за нови плакари во доградбата, на пет места прашувам и сите велат нема галје, демек „гарантираат„ дека не испуштала мирис нивната иверка. Само што истото ми го кажуваа сите пред 8години и испадна дека не е така. Купи и после ако имаш живци и време за трошење, иди расправај се.

Затоа сега сакам да правам вградени плакари, ама не од иверка. Се мислам од што материјал... размислував на пластифициран лим за сталажите, ама ми е страв зимно време да не кондензира влага на металот.

Ете ти, од материјали за плафон до плакари дојдовме...  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3204 на: 13 Јануари 2015, 13:01:37 pm »

Затоа сега сакам да правам вградени плакари, ама не од иверка. Се мислам од што материјал... размислував на пластифициран лим за сталажите, ама ми е страв зимно време да не кондензира влага на металот.

Дрво.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3205 на: 13 Јануари 2015, 14:36:11 pm »
Гледај и тоа добро дрво да земиш.
Некој орев амерички, нешто такво.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3206 на: 13 Јануари 2015, 22:20:20 pm »

Абе скапа варијанта ќе да е тоа, а? А испозаглавен сум со кредити.
Башка и не сакој може да работи со дрво, ќе требаат добри мајстори. А вака со иверка и со лим и татко ми се снаоѓа (со помалку асистенција).

Еве како би ги извеле вратничките од полно дрво (за вграден плакар), ете нека не бидат лизгачки туку едноставни на шарки. Немам претстава како се работи со полно дрво, ниту време да читам. Има убави книги за симнување, ама не можам да си дозволам и со тоа да почам да се бафтам...
Некој мајстор имате за препорака?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #3207 на: 14 Јануари 2015, 10:43:54 am »
Деспина Кавадарци - изгор мајче!

Уште еден Кавадарчанец (со полусомнителен квалитет од рекла казала) и пристојни цени.
Изработки може да му се видат во салонот.

Ако доаѓате ќе ви асистирам ако е потребно.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3208 на: 14 Јануари 2015, 10:49:28 am »
Мебел од Штип.
Со масив работат, ама ако се нафатат.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3209 на: 14 Јануари 2015, 11:07:05 am »
А бе не зезајте, какво масивно дрво, поготово кај нас...
Иверка ке си земете Wodego, 18мм од Солопром, одлична е. Еднаш направив од 16-ка еден плакар, и полиците почнаа да се криват! И тоа Кроношпан иверка. Којзнае што е тоа.
И не мириса. Обично иверките со сомнителен квалитет мирисаат.
А и на крај краева се е хемија.
Дури и лаковите и импрегнацијата за дрвото е хемија!