Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1587738 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3165 на: 04 Јануари 2015, 15:37:11 pm »
Шо мислите околу ова со енергетските пасоши околу градбите?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3166 на: 04 Јануари 2015, 15:49:47 pm »
Малку е рано да зборам ради тоа што не видов цела врата од Ролпласт, но од исечокот што го видов (во Неготино) на германските фурнирани врати, стварно се ѕверски! Бугарските медијапански му се шајзе.

Затоа и разликата во цена е дупла. Имаш ефтино и онака, просечно, и имаш поскапо и квалитетно, нели.
Досега јас сум презадоволен од собните врати кои ги земав од Роллпласт.

Не е лоша идејата. Проблемот е само што сме ние многу сиромашна нација, народот нема пари. Ке скрпи колку да изгради некоја куќичка, а потоа дел по дел ја средува и уселува.
Инаку со добра изолација ем се штеди зимно време, ем се штеди летно време. Само инвестицијата е голема, нема збор.
Искрено јас повеќе би обрнувал внимание на статика, одколку на енергетски пасош, бидејќи кај нас секакви будали почнаа да прават статика, та дури и неписмени можат да ги забележат пропустите кои се направени.
Од немање фасада куќа не паѓа, но од лоша статика и те како.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3167 на: 04 Јануари 2015, 15:53:02 pm »
Fala Bogu deka e mnogu podobro da ima izolacija no spored  mene kako so kaza em ne sme spremni em e dopolnitelen trosok.Kaj mene zgradata ima izolacija od pred 25-30g od koga e izgradena pa bas ke se rasprasam I oe vidam sali bi dobila en. Pasos.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3168 на: 04 Јануари 2015, 16:09:56 pm »
Хм, ако е од сипорекс, може и да добие, но ако е цврста градба, цигла и малтер без изолација, (но викаш дека има изолација) не верувам дека ке добие. Освен ако не е она у заградата доволно.
Кај нас бараките кои се со сипорекс и дебелина на зид од 15 цм направени со демит фасада уште од 63 односно 64 после земјотресот, сите можат да ги задоволат стандарите за енергетско ефикасни градби. Сипорексот е чудо. Криво ми е што немав во моментот доволно пари да ја изѕидам куќата со сипорекс блокови, и + изолација да лупнам. Тоа ке беше вистински погодок. И овака не е лошо, изѕидана е со термо блокови, а преку има стиропор и демит фасада. Сега за сега сум задоволен во поглед на греење, а и на ладење летно време.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3169 на: 04 Јануари 2015, 16:13:00 pm »
Значи има изолација и тоа надворешна околу 10см,а внатрешна околу 2-3см,баш ке сликам покасно ке видиш...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3170 на: 04 Јануари 2015, 16:14:27 pm »
Ондак без проблем треба да добие!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3171 на: 04 Јануари 2015, 16:25:57 pm »
Ова е внатре по скалите

Еве колку е дебелината на внатрешната изолација,има околу 3-4см,а надворешната е скоро 3 пати поголема

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3172 на: 04 Јануари 2015, 19:00:49 pm »

Знам за ова во странство се бара, особено ако сакаш објектот да го продадеш мора да имаш ако сакаш некој да го купи објектот.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3173 на: 04 Јануари 2015, 21:43:30 pm »
Mnogo sexy odredba od 3-5 evra po m2 za pasosot. Znaci ako sakam da ja sitnam kuca mora da go imam neli. eve ti plus trosak od 1-2000 evrica.
Glupost nevidena, barem koga stanuva zbor za individualni gradbi, aj za stanovi i nekako .
Samo go cekam denot koga i za vozduh ke treba da platime nekoja "simbolicna" suma.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3174 на: 04 Јануари 2015, 22:28:40 pm »
A вие мислевте дека владата е добра што овозможи купување на земјиште по 1 евро, дека е многу дарежлива што дозволи сите нелегализирани објекти да се легализираат за по 1 евро ос квадрат, дека тоа што го одложуваше крајниот рок е за џабе? Одложувањето беше за онаа група на луѓе кои немаа пари да направат билокаква дивоградба, за да може да ја легализираат.
Е после ова на доаѓаат на ред државните институции...Илјадници квадрати нелегализирани куќи стануваат легализирани, се има документација и според закон секој оној кој има некретнина мора да плаќа данок за истата.
Ем по 1 евро за квадрат од легализација, ем данон за квадратите легализирани.
Сега и по некој денар или евро за енергетски пасоши и така :)
Да живее владата и реформите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #3175 на: 04 Јануари 2015, 22:33:22 pm »
A поарно е да се живее во дивоградба? Која смее кој сака да ја сруши ако му се присака, според законот? Или најубаво е да се живее и да не се плаќа данок?

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3176 на: 04 Јануари 2015, 22:37:25 pm »
Da znaes deka si vo pravo,porano za  starata kuca placav 300 den. danok ili da recam so segasna kvadratura bi bilo okolu 1200-1500.
Godinava t.e.  lani si plativ 5.500 . Ke treba da proveram kolko e zgolemen danokot  odn. kolku davav  koga ja napraviv. Imam nekoj filing deka ne ke e mala razlika
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3177 на: 04 Јануари 2015, 23:39:52 pm »
vo komunjarskiot sitem cim nesto falese trcavme drzavata da ni dade
potoa si stanafme sami svoj gazdi (veke slovencite ne ne iskoristuvaa)
ama drzavata ne davase kako porano i pocnavme da demonstrirame da ni dajt i ponesto dobivavme
potoa pak cim nesto ni falese demonstrirarvme ama veke drzavata ne ni davase
potoa razbravme deka drzavata nema da ni dade se sto ke posakame i ne demonstriravme veke
potoa razbravme deka drzavata ustvari nema da ni dava veke nisto i taka taman ponavme da se snaogame
koga drzavata pocna da ni zema pocnavme da se bunime
potoa veke ne se bunime koga drzavata si go zema danokot preku (fiskalnite kasi)
sega sme srekni ako drzavata ne ni zeme nesto poveke od fiskalnite
denes presrekni ke sme ako ne donese nekoj nov zakon da ni zeme uste nesto ;)

kolku sme naprednale :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3178 на: 05 Јануари 2015, 02:15:14 am »
A поарно е да се живее во дивоградба? Која смее кој сака да ја сруши ако му се присака, според законот? Или најубаво е да се живее и да не се плаќа данок?

Не ме свати.
Зборот ми беше: Си имал куќа од 50 квадрата и си живеел ок и си плаќал за неа.
Сега имаш легализација на дивоградбата.
Дивоградба немаш. Си викаш дека за само 1 евро по квадрат ке легализираш уште 70 и ке добиеш 120.
Но немаш 70 квадрата. Зимаш кредит од 2000 евра, и правиш нешто налик магацин. Одиш и го пријавуваш како дивоградба. Што си заштедил:
1. Проект - за 70 квадрати е околу 700 евра квалитетен проект.
2. Комуналии - 70 квадрати по 100 евра квадрат (зависно од општина, кај мене во влае е толку) = 7000 евра.
3. Приклучок за струја и енергетска согласност (незнам цена)
4. Приклучок за вода (незнам цена)
5. Градење со фирма која има лиценца - обично е околу 60 до 100 евра само за работна рака, односно 250 до ххх евра за квадрат - клуч на рака. значи околу 4500 евра само мајстори за градење на објектот или ајде ке одиме на најефтината варијанта односно 17500 евра.

Со еден збор тој што немал 70 квадрати место за живеење, а имал плац, ке му требаат одприлике 26000 евра за да изгради се по пропис.
Но овака повторно нема 70 квадрати за живеење затоа што направил привремен објект од веројатно метална конструкција колку да стои, покриена со лимени табли со привидни зидови од гипс, без изолација и без канализација, струја и вода.
Витно да пријави објект и да го легализира за 70 евра + еден куп административни работи.
Со тек на времето ке смета дека ке го направи привидниот објект и ке го оспособи за живеење...
И прво ке ја оптерети електричната инсталација, водоводната инсталација и нормално канализацијата. Објектот ке нема никаков проект, никаква статика, никаква сигурност, а да не зборувам за квалитетот на изработката.
Понатака мислам дека се ке биде сувишно да набројувам и раскажувам.

Единствено тука од се ова државата ке има ќар бидејќи наместо за 50 квадрати, на лакомиот ум ке му зима данок за 120. Нормално за тие 70 парите ке се даваат за џабе. :)

Уствари кој знае. За 5 до 10 години можеби ке направи стан и во тие 70 квадрата. :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3179 на: 05 Јануари 2015, 08:02:02 am »
како што имам разбрано,секој стан/куќа може да добие енергентски пасош,ама тоа не значи дека е енергетски ефикасен,туку колку енергија ти е потребно да го загрееш/оладиш станот(или како и да биде изразено во пасошот)