Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476287 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2280 на: 19 Декември 2013, 16:45:28 pm »
нешто толку очигледно до сега би било „измислено“, не мислиш?
ако тераме така,зошто тогаш има средства за брзо одмрзнување на стакла кога може рачно да гребеш на шофершајбна?
логички со антифризот колку толку нема да даде да фати мраз на надворешната единица.
е сега незнам колку би држел,т.е дали нема брзо да испари.
ми треба солиден собен дигитален термостат кој ќе може да го програмирам за цела недела.
ако знае некој нека пише.
во план ми е овој http://mk.marketkonekt.com/mk/termostat-soben-programabilen-nedelen-tajmer-salus-091fl?productid=3w5 ,но ако има подобар би разгледал.
овој од логин http://www.loging.mk/1460/187359/0/ShowProduct/Digitalen_termostat  нешто не ми прави ќеиф

тој од термо лоџик е одличен термостат. јас имам соработка некоја со нив, на годишно ниво им трошам помеѓу 50 и 100 термостати.  единствено нешто што не ми се свиѓа кај нив е што тајмерот цепка на 1 саат. неможеш на пример да го наместиш да вклучи во 10:30.. можеш или 10:00 или 11:00, а температурата пак ја дели на 5 дела еден степен... ако ти е кејф можеш да наместиш 21,8 на пример...
тоа од логинг што си го постирал НЕ Е ТАЈМЕР, туку е обичен термостат... нема програмирање на него, само местиш температура и толку... јас имам некој сличен дома исто од термолоџик, многу поубав по дизајн, исто така со сино светло во позадина, со подобри карактериситки... на собен термостат да имаш 2 степени диференција е страшно...

од друга страна термостатите на салус од термо лоџик, се со 0,8 диференција. односно  ако го наместиш на 22 степени да речеме, ке исклучи на 22,4 а ке вклучи на 21,6 повторно... имаат од овој во 2 бои, бел како на сликата и скроз црн. интересното е што од овој истиов термостат-тајмер има и безжична верзија... секако бајаги поскапа е...

да аплаудирам сликите ке ви ги покажам...

едит..
еве ги и двата... сликано е со крцкало и момент клуч:

топло препорачувам за секој кој сака тајмер. повикајте се во мое име ке добиете и нешто ситно попуст веројатно, колку за горивото да томау што сте биле, се наоѓаат во злокуќани.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #2281 на: 19 Декември 2013, 17:15:23 pm »
Колку кошта ваков, безжичен?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2282 на: 19 Декември 2013, 17:44:40 pm »
треба да проверам... мислам дека е околу 70-тина европски+мајсторлакот...

ги читав спецификациите... до 100 метри домет, проаѓа низ 2 до 3 бетонски плочи и/или зидови, ама му се намалува дометот...

сопствено парно без термостат е како кола да возиш на нај убавите гуми, ама да ги напумпаш од ѓутуре, без да знаеш колку си ги напумпал...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #2283 на: 19 Декември 2013, 17:51:50 pm »
Ама и да го плаќаш притисокот на гумите по киловат. :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2284 на: 19 Декември 2013, 18:06:25 pm »
Ама и да го плаќаш притисокот на гумите по киловат. :)

не туку на секои 2-3.000 километри зашто или си ги искривил од препумпување или ти се искинале пошто не се доволно напумпани, пак да ги купуваш од ново,  и пак од ѓутуре да ги напумпаш...

поентата е дека на сопствено парно без регулатор, неможеш прво и основно да се грееш континуирано со иста снага, неможеш да држиш иста температура и на крај трошиш поише, зашто кога ке дојде претопло, ке отвараш џам, па киловатите низ прозор ке ти идат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2285 на: 19 Декември 2013, 18:25:41 pm »
@Deni

Климата е наместена да грее на 19 степени. Без проблем може да се намести и на 22, но за мене температура за спиење повисока од 19 степени е рамна на самоубиство. Во дневна штом температурата помине преку 22 степена, пошто сум склетџија почнува да ме избива пот по чело и да ме фаќа нервоза...Јас во станот не можам да седам бидејќи таму температурата е 24+ степени на железарско парно...Тоа е за мене е = на болест.
Но нели, секој си има различни фкусови и желби... :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2286 на: 19 Декември 2013, 21:07:06 pm »
Не се трпи тоа железарското..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #2287 на: 19 Декември 2013, 21:56:07 pm »
Klimite rabotea, da ne se razbereme pogresno, ama vremeto na defrost bese podolgo, a vo toa vreme ne rabotat ventilatorite
na vnatresnite edinici, i znaci pauza vo greenje.
Вчера а и уште побитно, денес вечерва, ниту еднаш не влезе во дефрост мод. Но се осеќа дека е намален капацитетот на загревање.. воздухот е млакичок.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2288 на: 19 Декември 2013, 22:45:21 pm »
Онак што мислиш за термостат да се стави на пумпа за домашно парно (на дрва)да се гаси и пали на одредена температура,за да не морам да ја гасам навечер зашто ми ја лади водата во бољерот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #2289 на: 19 Декември 2013, 22:46:59 pm »
мислам дека тоа со бољерот се решаваше на друг начин, со некои автоамтски термовентили?  Инаку, од лично искуство, подоборо е пумпата да работи нон-стоп, отколку да и` праиш пали/гаси.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сениор
« Одговори #2290 на: 19 Декември 2013, 22:51:07 pm »
И тоа е во опција само да се реши проблемот,ќе почекам стручњакот онак да видиме што ќе предложи.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2291 на: 19 Декември 2013, 23:25:34 pm »
Онак што мислиш за термостат да се стави на пумпа за домашно парно (на дрва)да се гаси и пали на одредена температура,за да не морам да ја гасам навечер зашто ми ја лади водата во бољерот.

за пумпа да се гаси и да се пали само и исклучиво на температура на вода и тоа во обратен правец. значи додека не постигне на пример 50 степени, да не вклучува пумпата. кога ке постигне  да вклучи и да ги загрее брзо радијаторите.

гасење пумпа заради собна температура на котел на дрва е доста опасно. котелот ке прегрее, зоврие и може да експлодира.

за да не ти се лади бојлерот, се поставуваат електро магнетен вентил и диференцијален термостат или термостат кој ја мери температурата на бојлерот. моментално тоа кошта околу 160 евра. секогаш кога котелот ке загрее и ке почне да друка топла вода, вентилот искомандуван од термостатот отвара и почиња да го грее бојлерот. секогаш кога ке се подизлади водата, вентилот затвара и не ја пушта водата во бојлерот да го излади...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сениор
« Одговори #2292 на: 19 Декември 2013, 23:39:59 pm »
Аууу огин и пламен,не ми се исплати толкави пари да фрлам,иначе мислев некој уред кој ќе ја мери темературата на водата кај котелот,и на пример на 40 степени да ја уклучи пумпата,а под 40 да ја гаси на пример,не мислев на термостат кој ќе ја мери темературата на просторијата па според таа температура да ја контролира пумпата.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2293 на: 19 Декември 2013, 23:42:04 pm »
Аууу огин и пламен,не ми се исплати толкави пари да фрлам,иначе мислев некој уред кој ќе ја мери темературата на водата кај котелот,и на пример на 40 степени да ја уклучи пумпата,а под 40 да ја гаси на пример,не мислев на термостат кој ќе ја мери темературата на просторијата па според таа температура да ја контролира пумпата.

па тоа ти го опишав и јас погоре, само пишав 50 степени... кај мене е на 50 степени а знам да го мрднам и до 65...

1500 денари со се мајсторлак. контактен термостат за на цевка. салус, маде ин полска по италианска лиценца.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сениор
« Одговори #2294 на: 20 Декември 2013, 00:14:35 am »
Многу е тоа друже онак,кај мене 50 степени сипаници ќе лечиме,од 40 до 45 степени ја одржуваме,е сеа во ептен ладни денови може да се дигне до 50 ама па тоа е неподносливо,иначе термостатов ти го продаваш или?